Jaki bock do trapu?

Moderator: Moderatorzy WBP

wujo1
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 13
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Jaki bock do trapu?

Post autor: wujo1 »

bezduszny pisze: 05 maja 2026, 20:49 Żadnej.
Różnica jest tylko w jakości wykonania i użytym materiale względem drogich modeli.
Bierzesz taki i już czujesz różnicę.

BOK'i mają to do siebie, że w nich wszystko zależy głównie od strzelca a nie broni.
I to jest fajne własnie.
Z drugiej strony: gdyby tak było, olimpijczycy by strzelali z Aty. A strzelają z Perazzi.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2026, 23:05 przez wujo1, łącznie zmieniany 1 raz.
wujo1
Reactions:

bezduszny pisze: 05 maja 2026, 22:10 Z bokiem jest ten problem, że "musi leżeć" i być wygodny. Tego nie dowiesz się w sklepie.. a na strzelnicy.

Ja dopiero po kilku tysiącach wiem co mi nie leży i co muszę mieć w kolejnym.
Tak jak kolega wyżej wspomniał, musi być wygodny w składzie a dla mnie jeszcze chwyt bardziej pionowy... a tego w sklepie nie dowiesz się.
To jest cenna rada dzięki.
Awatar użytkownika
Doody
Reactions:
Tematy: 20

Post autor: Doody »

Kolega kupił tureckiego bocka i dorobił pod swoje parametry osadę na zamówienie. Strzela z tego naprawdę z dobrym skutkiem.
Pozdrawiam Darek
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Delta Stryker 5-50x56, Mossberg Maverick 88/20", AR15 Mossberg MMR PRO 18"
Mecenas
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Mecenas »

Kol. Doody trafił w sedno tarczy. Różnicę w cenie (raczej w 1/2 ceny) między Turkiem a np. Berettą wydaj na ogarniętego kolbiarza, który zrobi ją pod Ciebie. Jak dojrzejesz do lepszego żelaza, to fabryczną kolbę daj do zabawy biednym dzieciom, a sobie po dopasowaniu zostaw starą.
PS Nie mówimy o partnerkach
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 120

Post autor: bezduszny »

wujo1 pisze: 05 maja 2026, 23:03 Z drugiej strony: gdyby tak było, olimpijczycy by strzelali z Aty. A strzelają z Perazzi.
To już wyczyn, broń custom i mają sponsorów.
Taki CZECHMATE wśród pistoletów. Zrobiona tylko do jednego celu.

Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
wujo1
Reactions:

Dlatego pytam o różnice (poza trwałością). Bo jakoś nie mogę się pogodzić z myślą, że cały świat zwariował i płacą za strzelby krotność zamiast kupić taniej nawet od tego samego producenta. Trudno mi też pogodzić się z myślą, że chodzi jedynie o wartości estetyczne, bo taki B525 nie jest brzydszy od 725, a Bercia DT11 niw jest ładniejsza od Pigeona. Wg mnie musi być jakaś merytoryczną różnica, która uzasadnia wydawanie 15 lub 30 tysięcy, a nawet 70 na strzelbę, i próbuję tę różnicę zrozumieć właśnie.

Nie dość, że zaskakuje mnie sam fakt ceny tych strzelb w porównaniu do karabinów gwintowanych, które na oko laika wymagają więcej precyzji i procesów przy wykonaniu, to i istnieje różnych półek cenowych nawet w ramach jednego producenta też intryguje. Szukam tych powodów.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Popatrz na broń Holand & Holand ...
Ceny liczy się w setkach tysięcy USD.. a nie są ze złota.

Po postu, klient musi pokazać się z "drogim produktem".

https://gordyandsons.com/brands/holland-holland/

Myślisz, że ta za 200.000 USD jest bardziej celna niż inne dubeltówki ?
https://gordyandsons.com/h-h-royal-delu ... -sxs46167/

Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
wujo1
Reactions:

Rozmawiamy nadal w sferze broni użytkowej, seryjnej. Np. co uzasadnia różnicę w cenie różnych półek Beretta/Browning.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Na tyle co widziałem, to nie ma jakiś przełomowych technologii w jednej a drugiej nie.
Może być inny spust, jakieś inne materiały... ale głównie to stworzenie produktu który będzie dla zawężonej grupy odbiorców.. a przez to w odbiorze "bardziej elitarny".

Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
Piaskun
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: Piaskun »

Gdy ja szukalem bocka, to wyszlo mi ze roznia sie materialy (a przez to waga, faktura, „jedwabistosc” w uzytkowaniu, itp) i marketing.

Oczywiscie sa rozne modele, mozesz miec wyzsza linie celowania (chyba pod skeet) lub nizsza, swiatlowody albo miedziany cycek na koncu lufy, drewno ze sztachety z plotu albo z orzeszka kaukaskiego, mniej lub bardziej za***isty grawerunek na baskili, spust wylizany przez cywete albo standardowy, no i oczywiscie (last but not least) - lans. Inaczej wygladasz z Izem i inaczej z Beretta. „Koledzy” beda Cie bardziej szanowac z ta druga 😂

Takie samo pytanie mozesz zadac ludziom kupujacym Ferrari. Toz to sie na droge nie nadaje, a na tor szkoda. Ale maja, zeby sasiad widział, ze sie powodzi albo pol zycia patrzyli na takie auto na plakacie i wlasnie spelniaja dzieciece marzenia. Niewazne. Sa szczesliwi. Za 1/3 ceny beda mieli podobne emocje w innym aucie, ale oni chca to. Bo tak. Tak samo moga miec niektorzy wlasciciele Perazzi. Szukali metoda „sortuj od najwyzszej ceny” bo przeciez najdrozsza musi byc najlepsza, inaczej to nie mialoby sensu 😂

To nie jest snajperka, tam nie ma wielkiej filozofii ani nie wiadomo jakiej technologii czy precyzji. To jest dwie rownolegle spiete rurki :) to strzela srutem na max 50m a nie kula na 1500. Ja strzelalem z IZa mojego taty (dlugie lata), swojego Huglu, z Beretty i Browninga 525. Moim zdaniem glowna roznica to jak Ci ktora lezy i jak Ci sie podoba. Oczywiscie sprzedawca powie „Nieee no, wiadomo ze Beretta, przeciez to Mercedes wsrod strzelb, nie ma o czym gadac”.

Oczywiscie ze zawodowcy strzelaja ze strzelb premium. Bo sa sponsorowani. Chcesz byc sponsorowany przez Iza czy przez Berette albo Perazzi?:) po to tez te marki sponsoruja zawodowcow, bo marketingowcy dokladnie znaja ten schemat. Skoro sportowcy strzelaja, to musza byc lepsze, inaczej to byloby bez sensu :)

Ja wolalem kupic Huglu. Jest solidna, nie mam uwag. Za reklame zlotowki nie dostalem. Jak sie rozleci, to zobacze po ilu strzalach i jesli bede zadowolony z przebiegu, to kupie druga. A jesli nie to moze wroce do tego watku i przeczytam z uwaga te 16 stron, zeby znowu zdecydowac ze nie warto placic za marke i ladniejsza baskile. Jestem jeszcze w tym wieku, ze wole ogladac piekne kobiety i rajskie plaze od baskili w bocku.
Do sprzedania FX Bobcat 7,62 FAC - kontakt PW
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Tematy: 20
Kontakt:

Post autor: teku »

Do rzutek strzelam z BOK Rizzini - podszedł mi najbardziej podobnie jak BOK IŻ czy dubeltówka IŻ-58 (tanio okropnie).
Widziałem chłopaka który kiedyś strzelał z pojedynki IŻ-12 i miał najlepsze wyniki.
BOK jak każda strzelba to najprostsza myśliwska broń - tak jak wspomniał kolega powyżej.
Tu trzeba się nauczyć strzelać i w tej konkurencji sprzęt z górnej czy dolnej półki jest tak samo dobry.
Kolega powiedział mi kiedyś, że nawet dobrze, że kupił taniego BOK'a bo nie ma presji pokazać jak bardzo nie potrafi trafić z Beretty...
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
SAYR
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: SAYR »

bezduszny pisze: 06 maja 2026, 06:17To już wyczyn, broń custom i mają sponsorów.
A czy w Polsce na poważnych zawodach ktoś strzela z ATA? U nas zawodnicy raczej nie mają sponsorów, może poza jakimś mega wąskim gronem.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Nie byłem nigdy na poważnych zawodach.
Ale jeżdżąc po okolicy lubelskiego jako uczestnik i jako sędzia, to przekrój jest wszystkiego.

W ubiegłym roku na zawodach w Zarajcu (125 strzałów), wygrał strzelec z jakąś włoską flintą a czwarty był kolega właśnie z turecką. Środek stawki myśliwi z drogą i markową bronią.

Tu naprawdę wyniki zależą w głównej mierze od samego strzelca a nie marki broni.
BOK to tylko dwie rurki i do tego nie są nawet równoległe.

Strzelasz amunicją 24g.
Większą szansę na wygraną daje dobrze dobrany śrut (średnica i prędkość) i czok do Twojej szybkości reakcji oraz odległości w jakiej trafisz niż marka broni.

Tu luneta MARCH za 22k PLN nie da przewagi nad konkurencją.
W tym sporcie nie ma takiego wyścigu zbrojeń jak w innych dyscyplinach strzelectwa.

Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
SAYR
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: SAYR »

bezduszny pisze:
Nie w tym rzecz, chodzi o argument o sponsoringu. Wiem, że można strzelać dobrze z ATA.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Bo można.
Jeżeli importer będzie chciał to zrobi to.... a producent ATA przygotuje indywidualnego custom'a.
Nie interesuję się tym ale nie widziałem (bo może być) jakiś indywidualny projekt sponsorski.

Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”