Norinco M305 (M14)
Moderator: Moderatorzy WBP
- rybek
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Norinco M305 (M14)
Czy ktoś poprawiał spasowanie pomiędzy oporami komory zamkowej a metalową wkładką w kolbie? Zauważyłem, że w mojej nylonowej kolbie opory nie dotykają wkładki, szczelina jest na dziesiąte części milimetra. To oznacza, że podczas strzału odrzut broni nie przenosi się poprzez opory na metalową wkładkę i dalej kolbę tylko jest przenoszony poprzez opaskę lufy i dalej wzdłuż łoza do tyłu. Chce to poprawić, bo skoro broń ma "potężne" opory na komorze, to odrzut powinien być przenoszony w tym miejscu a nie poprzez kawałek blaszki na końcu lufy.
"Nigdy nie jest po wojnie. Zawsze jest przed wojną."
-
- Reactions:
Witam. Posiadacze "nowej" wersji karabinu, moglibyście się wypowiedzieć jak to wkońcu jest z tą jakością? Po roku czasu już chyba przeleciało tej amunicji? Pozdrawiam
- roniin
- Reactions:
- Tematy: 2
Szczęśliwym dniem był dzień, kiedy go sprzedałem... na więcej pisania szkoda mi czasu i klawiatury.
-
- Reactions:
Szkoda, że nie jesteś bardziej wylewny w tej kwestii, może pomógł byś komus podjąć decyzję odnośnie zakupu.
-
- Reactions:
- Tematy: 4
Jeżeli mimo wszystko poświęciłeś tyle czasu, energii oraz zużyłeś klawiaturę żeby odpowiadać w tym wątku, fajnie by byłó gdybyś jednak podzielił się z innymi swoimi odczuciami i napisał co konkretnie było nie tak, w końcu po to mamy to forum.
- rybek
- Reactions:
Ma ktoś pomysł jak zastąpić tłumik płomienia a'la "durszlak" na coś bardziej sensownego ?
- muczacz
- Reactions:
- Tematy: 16
- rybek
- Reactions:
Co do trwałości jeszcze się nie wypowiem, bo za mało przeleciało, ale "luśnia bije okrutnie" Poprawiłem, co się dało poprawić wg opisów na YT plus usunąłem ten luz pomiędzy oporami a metalowa wkładką plus pocieniłem słupek muszki do 1,6 mm i z "imadła" na 100m wygląda to jak poniżej.
Dziura na 13-tej, to pierwszy strzał.
Amunicja swojska, pocisk 147 gr FMJ, proch D073.5 42,3 gr, długość naboju 71,20 mm, lufa wyczyszczona pastą J-B bore cleaner.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Czarek99
- Reactions:
- Tematy: 5
-
- Reactions:
- rybek
- Reactions:
Miałem tylko 10 naboi, bo właściwie miał to być szybki test amunicji. Pierwszy raz robiłem naboje z tymi parametrami. 3 ostatnie wystrzelałem osobiście, ale były 9-tki i 8-ki, więc się nie chwalę. Chyba za bardzo się "podjarałem" jak zobaczyłem te pierwsze 7 strzałów, bo tego się nie spodziewałem .
- rybek
- Reactions:
1. Usunięcie szczeliny pomiędzy metalową wkładką z oporami w osadzie.
Tu jest pokazane jak się wykonuje "glass bedding"dla całej wkładki. Ja zapełniłem w swoim karabinie Poxipolem z drobno pokrojoną watą szklaną tylko szczelinę pomiędzy wkładką a oporami w osadzie. Nic więcej nie wypełniałem.
Na filmie ten facet nie miał tej szczeliny pomiędzy wkładką a drewnem, więc dlatego nie pchał tam tej masy, której użył do pracy.
Tu jest cała seria użytkownika "tonyben3" o "glass bedding", ale to dużo pracy.
Problemem jest także odkręcenie metalowej wkładki od osady, bo są tam takie "głupie" śruby. Oryginalny klucz na brownells.pl kosztuje 154 PLN i trzeba czekać na ściągnięcie z USA. Ja klucz dorobiłem ze złomu, który mam w domu i zespawałem. Widziałem także gdzieś zdjęcia takiego klucza zrobione z dużego płaskiego śrubokręta. Końcówka śrubokręta została zeszlifowana w ten sposób, że wygląda jakby miała po bokach "rogi". Te "rogi" wchodzą w otwory w śrubie osady.
2. Zwiększenie odległości między osadą a system gazowym.
Na filmie w 18:09 minucie z lewej jest oryginalna osada a z prawej po przeróbce, która ma celu zapobieżeniu dotykania systemu gazowego do osady. Trzeba także sprawdzić czy śruby lub nity, którymi do osady przytwierdzony jest bączek do pasa nie dotykają systemu gazowego. Jak zrozumiałem, gdy system gazowy dotyka osady, negatywnie wpływa to na celność.
3. Prawidłowe spasowanie portu gazowego.
W miarę prosta sprawa. Trzeba mieć tylko podkładki. Jak zrobiłem podkładki z blachy nierdzewnej 0.1 mm.
4. Mechanizm spustowy
Rozłożyłem mechanizm spustowy i wypolerowałem trące płaszczyzny, chociaż prawdę mówiąc mój zaskakująco dobrze działał już wcześniej. Najpierw ściana a potem niespodziewany strzał. Uruchomiłem też bezpiecznik, bo nie działał. Trzeba było wypolerować styk dźwigni bezpiecznika z kurkiem. Ostrzegam, że składanie wszystkiego w całość jest upierdliwe, dużo niesfornych sprężynek.
5. Pocienienie muszki do 1,6 mm.
Trochę pracy dremelem a potem malowanie.
6. Usunięcie luzu przeziernika.
Tu jest wytłumaczone o co chodzi. Ja nie użyłem żadnej masy wypełniającej, bo uważam, że taka masa z czasem się wykruszy. Znowu użyłem blaszki nierdzewnej 0.1 mm odpowiednio wygiętej. Zrobię zdjęcie, bo trudno wytłumaczyć jak ma być ukształtowana.
7. Usunięcie luzu pomiędzy oporami komory zamkowej a metalową wkładką w osadzie, czyli to o co pytałem wcześniej.
Niestety nigdzie nie znalazłem opisu/filmu co z tym zrobić, więc postaram się to opisać. Trzeba ściągnąć ukucie z przodu osady. Myślałem, że to okucie jest z grubej blachy i podważając płaskim śrubokrętem uszkodzę osadę.
Użyłem cienkiej tarczki szlifierskiej plus dremela i naciąłem blachę okucia tuż przy zagięciu, które trzyma okucie na osadzie. Okazało się, że okucie jest wykonane z cienkiej i miękkiej blachy więc po zrobieniu szczeliny wystarczyło wsunąć w nią szpikulec i odgiąć zagiętą blachę. To umożliwia ściągnięcie okucia z osady. Potem ostrożnie szlifowałem osadę od przodu i o tyle samo szlifowałem okucie. W ten sposób zmniejszałem stopniowo długość osady od czoła. Ściągać materiał trzeba powoli, żeby nie zebrać za dużo materiału z osady i okucia. Po każdym szlifowaniu stawiałem karabin na sztorc i sprawdzałem, czy opory komory zamkowej dotykają już metalowej wkładki. Trzeba także zostawić małą szczelinę pomiędzy okuciem z przodu osady a blachą przytwierdzoną do systemu gazowego. Najlepiej sprawdzić to wąskim kawałkiem papieru. Skoro mamy zapewnić luz pomiędzy system gazowym od "dołu" (punkt 2) to także dobrze by było, aby od czoła żaden element systemu gazowego nie dotykał osady.
Tu jest pokazane jak się wykonuje "glass bedding"dla całej wkładki. Ja zapełniłem w swoim karabinie Poxipolem z drobno pokrojoną watą szklaną tylko szczelinę pomiędzy wkładką a oporami w osadzie. Nic więcej nie wypełniałem.
Na filmie ten facet nie miał tej szczeliny pomiędzy wkładką a drewnem, więc dlatego nie pchał tam tej masy, której użył do pracy.
Tu jest cała seria użytkownika "tonyben3" o "glass bedding", ale to dużo pracy.
Problemem jest także odkręcenie metalowej wkładki od osady, bo są tam takie "głupie" śruby. Oryginalny klucz na brownells.pl kosztuje 154 PLN i trzeba czekać na ściągnięcie z USA. Ja klucz dorobiłem ze złomu, który mam w domu i zespawałem. Widziałem także gdzieś zdjęcia takiego klucza zrobione z dużego płaskiego śrubokręta. Końcówka śrubokręta została zeszlifowana w ten sposób, że wygląda jakby miała po bokach "rogi". Te "rogi" wchodzą w otwory w śrubie osady.
2. Zwiększenie odległości między osadą a system gazowym.
Na filmie w 18:09 minucie z lewej jest oryginalna osada a z prawej po przeróbce, która ma celu zapobieżeniu dotykania systemu gazowego do osady. Trzeba także sprawdzić czy śruby lub nity, którymi do osady przytwierdzony jest bączek do pasa nie dotykają systemu gazowego. Jak zrozumiałem, gdy system gazowy dotyka osady, negatywnie wpływa to na celność.
3. Prawidłowe spasowanie portu gazowego.
W miarę prosta sprawa. Trzeba mieć tylko podkładki. Jak zrobiłem podkładki z blachy nierdzewnej 0.1 mm.
4. Mechanizm spustowy
Rozłożyłem mechanizm spustowy i wypolerowałem trące płaszczyzny, chociaż prawdę mówiąc mój zaskakująco dobrze działał już wcześniej. Najpierw ściana a potem niespodziewany strzał. Uruchomiłem też bezpiecznik, bo nie działał. Trzeba było wypolerować styk dźwigni bezpiecznika z kurkiem. Ostrzegam, że składanie wszystkiego w całość jest upierdliwe, dużo niesfornych sprężynek.
5. Pocienienie muszki do 1,6 mm.
Trochę pracy dremelem a potem malowanie.
6. Usunięcie luzu przeziernika.
Tu jest wytłumaczone o co chodzi. Ja nie użyłem żadnej masy wypełniającej, bo uważam, że taka masa z czasem się wykruszy. Znowu użyłem blaszki nierdzewnej 0.1 mm odpowiednio wygiętej. Zrobię zdjęcie, bo trudno wytłumaczyć jak ma być ukształtowana.
7. Usunięcie luzu pomiędzy oporami komory zamkowej a metalową wkładką w osadzie, czyli to o co pytałem wcześniej.
Niestety nigdzie nie znalazłem opisu/filmu co z tym zrobić, więc postaram się to opisać. Trzeba ściągnąć ukucie z przodu osady. Myślałem, że to okucie jest z grubej blachy i podważając płaskim śrubokrętem uszkodzę osadę.
Użyłem cienkiej tarczki szlifierskiej plus dremela i naciąłem blachę okucia tuż przy zagięciu, które trzyma okucie na osadzie. Okazało się, że okucie jest wykonane z cienkiej i miękkiej blachy więc po zrobieniu szczeliny wystarczyło wsunąć w nią szpikulec i odgiąć zagiętą blachę. To umożliwia ściągnięcie okucia z osady. Potem ostrożnie szlifowałem osadę od przodu i o tyle samo szlifowałem okucie. W ten sposób zmniejszałem stopniowo długość osady od czoła. Ściągać materiał trzeba powoli, żeby nie zebrać za dużo materiału z osady i okucia. Po każdym szlifowaniu stawiałem karabin na sztorc i sprawdzałem, czy opory komory zamkowej dotykają już metalowej wkładki. Trzeba także zostawić małą szczelinę pomiędzy okuciem z przodu osady a blachą przytwierdzoną do systemu gazowego. Najlepiej sprawdzić to wąskim kawałkiem papieru. Skoro mamy zapewnić luz pomiędzy system gazowym od "dołu" (punkt 2) to także dobrze by było, aby od czoła żaden element systemu gazowego nie dotykał osady.
- ROBERTOS-R2
- Reactions:
- Kontakt:
rybek pisze: ↑06 września 2024, 22:12 1. Usunięcie szczeliny pomiędzy metalową wkładką z oporami w osadzie.
Tu jest pokazane jak się wykonuje "glass bedding"dla całej wkładki....
Dzięki rybek, już wiem co będę jutro robił... a głupi myślałem że już wszystko...
- ROBERTOS-R2
- Reactions:
- Kontakt:
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Możesz powiedzieć jakiej firmy i jakiej wysokości masz dwójnóg założony? To ori harris 6-9 cali czy jakaś kopia?