Norinco M305 (M14)
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 25
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Norinco M305 (M14)
Panowie wybaczcie ale proponuję skończyć farmazony z gatunku kute mocniejsze odlewane słabsze itd.
Prawda jest taka, że bez badań niszczących (bo nawet metalografia nie daje 100% pewności) nie jesteście w stanie powiedzieć, która komora jest z bardziej wytrzymałego materiału.
Stale stosowane w praktyce inżynierskiej mogą mieć wytrzymałość od 235 do blisko 2000 Mpa
Staliwa od 150 do 1100 Mpa
Żeliwa przeciętnie 150 500 Mpa
I teraz sobie zdecydujcie czy wolicie mieć frezowany zamek ze stali o wytrzymałości 300Mpa czy odlany ze staliwa o wytrzymałości 600Mpa, jedno i drugie powszechnie dostępne.
Dla uproszczenia pomijamy cały dział obróbek cieplnych itp.
By the way, od ręki mogę wam zrobić zamek odlewany,który będzie wyglądał jak frezowany i kuty, który będzie wyglądał jak odlewany ile razy to się robiło takie akcje
Pomijam fakt, że biorąc pod uwagę rok projektu M14 i masową produkcję nie będę zdziwiony jeśli projekt zakładał użycie stali niskiej wytrzymałości.
Wizualnie możecie powiedzieć zero o jego wytrzymałości, szczególnie, że dla niewprawnego oka odkuwkę i odlew też można pomylić.
Tak, że proponuję zwyczajnie kupować karabinki i się nimi cieszyć importer wygląda ma poważnego a sam karabinek jest fajny, miałem i planuję kupić 2 raz.
PS. Cały AR-10 w 308 jest ze stopu lekkiego.
Prawda jest taka, że bez badań niszczących (bo nawet metalografia nie daje 100% pewności) nie jesteście w stanie powiedzieć, która komora jest z bardziej wytrzymałego materiału.
Stale stosowane w praktyce inżynierskiej mogą mieć wytrzymałość od 235 do blisko 2000 Mpa
Staliwa od 150 do 1100 Mpa
Żeliwa przeciętnie 150 500 Mpa
I teraz sobie zdecydujcie czy wolicie mieć frezowany zamek ze stali o wytrzymałości 300Mpa czy odlany ze staliwa o wytrzymałości 600Mpa, jedno i drugie powszechnie dostępne.
Dla uproszczenia pomijamy cały dział obróbek cieplnych itp.
By the way, od ręki mogę wam zrobić zamek odlewany,który będzie wyglądał jak frezowany i kuty, który będzie wyglądał jak odlewany ile razy to się robiło takie akcje
Pomijam fakt, że biorąc pod uwagę rok projektu M14 i masową produkcję nie będę zdziwiony jeśli projekt zakładał użycie stali niskiej wytrzymałości.
Wizualnie możecie powiedzieć zero o jego wytrzymałości, szczególnie, że dla niewprawnego oka odkuwkę i odlew też można pomylić.
Tak, że proponuję zwyczajnie kupować karabinki i się nimi cieszyć importer wygląda ma poważnego a sam karabinek jest fajny, miałem i planuję kupić 2 raz.
PS. Cały AR-10 w 308 jest ze stopu lekkiego.
Pozdrawiam
Jędrzej
Jędrzej
-
- Reactions:
- Tematy: 21
Leśny Dziadek zrobił film o M305 który ma w ofercie
komora odlewana.
Kolego Jędrula o pękających komorach zamkowych pisali strzelcy z Kanady, którzy jako pierwsi zostali "uraczeni" tym wynalazkiem.
komora odlewana.
Kolego Jędrula o pękających komorach zamkowych pisali strzelcy z Kanady, którzy jako pierwsi zostali "uraczeni" tym wynalazkiem.
PSSK Do broni
SSK Olimp
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
SSK Olimp
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
Witam
Strzelał ktoś z 223?
Wiadomo coś jaki skok gwintu, jaka amunicja ,,podejdzie" ?
Strzelał ktoś z 223?
Wiadomo coś jaki skok gwintu, jaka amunicja ,,podejdzie" ?
-
- Reactions:
- Tematy: 16
Ja mam jedną sztukę z poprzedniego wypustu, i wszystko nadal fajnie działa i nic nie motałem poza dodaniem sedlaka pod lunetę, z wyjątkiej dziadowskiej osady drewnianej którą zastąpiłem archaniołem. Tak wie ctutaj moze byc podobnie - trzeba sie cieszyc solidnym kawałkiem metalu za bardzo akceptowalne pieniądze. Jak ktoś już bedzie miał w rękach nowy wypust, to niech da znać jak z celnością. U mnie, totalnego lajkonika, jak miałem/mam poniżej dwóch MOA na 5 ciu kulkach starego surplusa, to sie cieszę. Aha, niech nikt ine narzeka, że są tylko osady polimerowe - to akurat zaleta. Co wiecej, jak ktoś się by chciał pozbyć tej nowej polimerowej - z checią odkupię.
.22LR / 9x18 / 9x19 / 7.62x25 / .38 / .357 / .45ACP / 5.45x39 / 7.62x39 / .308 WIN / 7.62x54R / 12GA
-
- Reactions:
- Tematy: 1
A ja zamówiłem i za tydzień będę miał w domu:)
Dam znać jak wygląda po rozpakowaniu. Może w ciągu tygodnia skoczę przestrzelać, to też napiszę, jakie wrażenia.
Dam znać jak wygląda po rozpakowaniu. Może w ciągu tygodnia skoczę przestrzelać, to też napiszę, jakie wrażenia.
- ROBERTOS-R2
- Reactions:
- Tematy: 2
- Kontakt:
Witam
Dzięki Leśny, u mnie 20wchodzi bez problemu, kolanko też jakieś inne, równe proste.
Z GGG nosler 175 gr 1,5moa jeszcze bez lunety.
Dzięki Leśny, u mnie 20wchodzi bez problemu, kolanko też jakieś inne, równe proste.
-
- Reactions:
- Tematy: 7
Rozmawiałem z Astro powiedzieli , że skok gwintu w .223 taki sam jak w 308 czyli 1:12.
- szacho998
- Reactions:
ROBERTOS-R2 pisze: ↑09 marca 2023, 19:21 Witam
Jaki montaż pod optykę zastosowałeś??
- ROBERTOS-R2
- Reactions:
- Kontakt:
Cyma, jak przyspawany. Jest idealnie w osi i poziomo, trzyma nawet na jednej śrubie, wypustem w montażu trafia na wybranie w szkielecie.
-
- Reactions:
- ROBERTOS-R2
- Reactions:
- Kontakt:
Witam proszę tarcza z przestrzeliwania lunety po lewej , chyba do tej pory najlepsza przestrzeliny ustawiły się w rządek, prawa przed ostateczną korektą lunety bardzo szybka seria, kciuk jako zawsze podręczny przyrząd pomiarowy, nic nie zasłaniam
Serio jak na automat jest całkiem dobrze, problemem jest odrzut 308 jak się dobrze się nie złoży do strzału to po trzeba szukać w lunecie tarczy, dwójnóg harrisa tu trochę się tu nie sprawdza, podskakuje i lepiej wychodzi strzelanie z podpórki.
Spust, bardzo fajny krótki reset i delikatna ale wyraźna ściana, ale jak się ściąga za długo i delikatnie "sportowo" to przez odrzut po strzale poleci pewniakiem niechciany dublet. Idealna broń pod kolimator
Broń działa na zasadzie krótkiego skoku tłoka, a ten jest bardzo fajnie ciasny , przy rozłożonej broni ruszając nim czuć i słychać że spręża powietrze, w m14 usprawnia i modyfikuje się tłok pod kątem takiej pracy, fajny film o modyfikacji systemu gazowego.
Serio jak na automat jest całkiem dobrze, problemem jest odrzut 308 jak się dobrze się nie złoży do strzału to po trzeba szukać w lunecie tarczy, dwójnóg harrisa tu trochę się tu nie sprawdza, podskakuje i lepiej wychodzi strzelanie z podpórki.
Spust, bardzo fajny krótki reset i delikatna ale wyraźna ściana, ale jak się ściąga za długo i delikatnie "sportowo" to przez odrzut po strzale poleci pewniakiem niechciany dublet. Idealna broń pod kolimator
Broń działa na zasadzie krótkiego skoku tłoka, a ten jest bardzo fajnie ciasny , przy rozłożonej broni ruszając nim czuć i słychać że spręża powietrze, w m14 usprawnia i modyfikuje się tłok pod kątem takiej pracy, fajny film o modyfikacji systemu gazowego.
-
- Reactions:
Kiedys miałem , załowałem sprzedazy .Kupiłem znowu .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Reactions:
- Tematy: 3
Hej,
Dopiero znalazlem ten wątek.
No wiec kupilem M305 od Leśnego w .305. No cóż, tak jak leśny powiedział "to ma działać, nie wyglądać"
Komora oczywiscie odlew. Mam nadzieje ze taki, który ma wytrzymać... To karabin do zabawy tylko i wyłącznie, i raczej bedzie leżał w szafie ale licze ze nic nie pęknie Jako laik moge stwierdzić ze komora jest odlewana, natomiast widać ze zamek jest kuty albo frez. W kazdym razie widac ze to inny metal.
Muszka niestety z tych nieosiowych...ale juz tam zostawiam. Wyzerowałem karabin na 50m i jest okej.
Wystrzelałem 150 kulek i zrobiłem oględziny. NIc nie pękło, nie odpadło, żadnych oznak zmęczenia.
Protip dla lamerów jak ja: blok gazowy i kanał w ktorym porusza sie tłok muszą byc suche. Zadnego smaru czy oleju. Ja psiknąłem tam odrobine oleju w sprayu i przez miesiac zastanawialem sie dlaczego karabin nie działa..... Łatwo sprawdzic czy jest dobrze: na odciągnietym zamku obracac karabinem i sluchac czy tłok swobodnie opada.
pzdr
Dopiero znalazlem ten wątek.
No wiec kupilem M305 od Leśnego w .305. No cóż, tak jak leśny powiedział "to ma działać, nie wyglądać"
Komora oczywiscie odlew. Mam nadzieje ze taki, który ma wytrzymać... To karabin do zabawy tylko i wyłącznie, i raczej bedzie leżał w szafie ale licze ze nic nie pęknie Jako laik moge stwierdzić ze komora jest odlewana, natomiast widać ze zamek jest kuty albo frez. W kazdym razie widac ze to inny metal.
Muszka niestety z tych nieosiowych...ale juz tam zostawiam. Wyzerowałem karabin na 50m i jest okej.
Wystrzelałem 150 kulek i zrobiłem oględziny. NIc nie pękło, nie odpadło, żadnych oznak zmęczenia.
Protip dla lamerów jak ja: blok gazowy i kanał w ktorym porusza sie tłok muszą byc suche. Zadnego smaru czy oleju. Ja psiknąłem tam odrobine oleju w sprayu i przez miesiac zastanawialem sie dlaczego karabin nie działa..... Łatwo sprawdzic czy jest dobrze: na odciągnietym zamku obracac karabinem i sluchac czy tłok swobodnie opada.
pzdr
- Czarek99
- Reactions:
- Tematy: 5
Witam. Czy w końcu wiadomo jaki skok gwintu ma wersja 223? Znalazłem 3 opcje 1/7, 1/8 i no i tutaj 1/12.
-
- Reactions:
Panowie, zerwał mi się pasek pokrowca i karabin spadł na glebę. Złamało się jedno skrzydło muchy, ma ktoś może niepotrzebą muchę do m305?
Pozdro!
Pozdro!