Jaka optyka pod weihrauch hw97

Celowniki, montaże, trajektorie, ustawianie

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Reactions:
Tematy: 49
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Kontakt:

Re: Jaka optyka pod weihrauch hw97

Post autor: Kacper_Potocki »

Bardzo, ale to bardzo lubię Burris Timberline 4,5-14x32. Lubię, bo ma świetny obraz, jedna z niewielu lunet w której krzyż miałem niesamowicie ostry (moja dziwna wada wzroku), dodatkowo podobno wytrzymuje na sprężynach. Nie wiem ile kosztuje nowa, ale używkę można kupić za 1300zł. Znalazłem jedną wadę - dolna podziałka jest dziwna, trzeba się nauczyć opadu na niej. To jedna z najfajniejszych lupek jakie miałem do rekreacji ze sprężyny. Frajda nieziemska (choć ja ze sprężyny nie umiem trafiać).
Weihrauch HW40 | Diana 75 | Walther LG400 | Steyr EVO10
Awatar użytkownika
Jezzman
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 8

Post autor: Jezzman »

TZ pisze: 27 lutego 2026, 12:52 Mały Leupold EFR 3-9/33 (z pamięci, bo raczej nie 40) ze złotym paskiem. Nófka z salonu coś koło 1100-1200 PLN (też z pamięci a coś się mogło pozmieniać), używki niewiele tańsze, ale stówka dwie w dół urwiesz. NIE DO ZABICIA OPCJA !!! A jak umrzesz na tym padole, to spadkobiercy dalej będą ją ćwiczyć, albo sprzedadzą bez wielkiej utraty na wartości.
Jak dodasz do 1500 jeszcze z 500-700 możesz pokusić się o dużego EFR'a w używce a to już inna liga i to ta docelowa.
Mocno nieaktualne te ceny. Ostatnio jak patrzałem to mały EFR na kolbie niedostępny albo na zamówienie w cenie bodajże ok. 2300. Używki to jakieś 1600-1700.
Duży EFR w sprzedaży już chyba niedostępny, a ceny używek od 2500 w górę do nawet 3000-4000 za bogate zestawy z zakrywkami oryginalnymi, itd.
Człowiek nieskalany treningiem ;laughing:
Diana 75 + mały EFR, Daystate Tsar + SII 36x42, Daystate Mk4 Grand Prix zimuje w szafie :512:
Małopolski Klub Strzelectwa Terenowego Dragon LOK
Ra_do
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Ra_do »

Te ceny po 3 tysiące i wyżej to chyba tylko życzenie sprzedawcy. Jak chciałem sprzedać za 2300 to dalej się targowali a luneta jak nowa. Wolałem ją zostawić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 182
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

Jezzman pisze: 27 lutego 2026, 20:33 Mocno nieaktualne te ceny. Ostatnio jak patrzałem to mały EFR na kolbie niedostępny albo na zamówienie w cenie bodajże ok.
Dlatego napisałem, że nie jestem pewien a sam kupuję używki. W zeszłym roku kupiłem cytowanego przeze mnie małego EFR'a za bodaj 900 PLN.
Na rynku wtórnym wszystko kosztuje tyle ile ktoś jest w stanie zapłacić a nie po ile wystawić. Cytowane Vortexy też są dobrą alternatywą. Tak na serio polecam wejść na historię zawodów HFT/FT i czytać, co ludkowie sadzają na grzbietach sprężyn i z czego łoją na co dzień. Kopalnia wiedzy o tym w czym powinno się przebierać.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Eisbar24
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: Eisbar24 »

Już kupione zupełnie co innego Crossfire II 6-18 44 . Teraz szukam dobrego montażu . Na oku mam BKL
Weihrauch 97 K Blue + Vortex Crossfire II 6-18 44
Awatar użytkownika
Leon83
Reactions:

Post autor: Leon83 »

A co innego?
Steyr Challange HFT Hunting 4,5mm Vortex Viper 2-10x32
ObywatelCC
Reactions:

Post autor: ObywatelCC »

Eisbar24 pisze: 28 lutego 2026, 07:59 Na oku mam BKL
To nie jest dobry montaż,szczególnie na sprężynę,szukaj coś z Sportsmatch z kołkiem stopującym.
HW30
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

Post autor: cruzier »

Ze swojej strony proponuję DOT'a 4-16x42. Wyslij Kolego zapytanie do Delty - pewnie zrobią Ci dobrą cenę. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

ObywatelCC pisze: 28 lutego 2026, 09:21
To nie jest dobry montaż,szczególnie na sprężynę,szukaj coś z Sportsmatch z kołkiem stopującym.
Możesz uzasadnić? Właśnie szukam BKL263 dla siebie.
emi
Reactions:

Post autor: emi »

Na karabinkach sprężynowych (Pro Sport, TX HC) optykę osadzałem na dwuczęściowych Sportsmatchach z kołkiem stopującym i nigdy nie było problemów, a BKL 263 "przejechał" po szynie ok. 2 cm na Pro Sporcie. Tym bardziej było dotkliwe, że fakt zauważyłem po nieudanych zawodach. Natomiast na PCP wszelkie wymagania spełnia BKL 302.
Na HW 97 docelowo miałem montaż dwuczęściowy Domara, ale Sportsmatch z kołkiem też dawał radę.
Emi
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 182
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

Mieliśmy widzę kompletnie różne doświadczenia. Musiałeś trafić ten jeden wadliwy na milion - graj w totka :wink:
Przez ponad 20 lat nie sadzałem optyki na niczym innym niż dwuczęściowe BKL'e. Nigdy, ale to nigdy się nie zawiodłem. Obecnie na palnej długiej używam sporta, deltę i też nie mam uwag.
Sądzę, że większość opinii na tak/nie jest zwyczajnie "zaczarowana".
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
emi
Reactions:

Może po prostu źle trafiłem, ale tak się stało mimo, że z reguły śruby dokręcam na granicy, do dużego oporu.
Z pewnością opinie, doświadczenia bywają różne. Jak zaczynałem przygodę z HFT (2007r) główny trend nakazywał montaż jednoczęściowy na sprężynę - nigdy takiego nie miałem, zawsze dwuczęściowe marki SM (z wyjątkiem tego BKL), a na zawodach wiodło się dobrze. Zatem warto czytać, a decyzję (według upodobania) podjąć samemu.
Emi
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

Dlatego zapytałem, gdyż wcześniej na Hw97k, TX200HC, ProSport, miałem właśnie BKL263. Ten sam montaż montowany był z karabinka na karabinek i zawsze trzymał jak zamurowany. Teraz znów rozglądam się za tym montażem ... tu i tam czytam jakieś niepochlebne opinie o BKL - zacząłem się zastanawiać dlaczego ? Co prawda idę na 90% w PCP więc tym bardziej nie powinno być problemu. Z mojego doświadczenia o BKL263 nic złego napisać nie mogę.
emi
Reactions:

Opisałem tylko moje doświadczenie i nie twierdzę, że są złej jakości. BKL 302 osadzony na Waltherze LG zadowala mnie w 100% wizualnie i technicznie bo PCP nie "kopie". Na sprężynę bym go nie posadził, ponieważ średnio dokręcony nie trzyma mocno na szynie i zostaje tylko mały ruch w prawo i jest niby max, ale według mnie za mało na sprężynowy karabinek. Bałbym się dociskać bardziej by nie zerwać śrub.
TZ ma inne doświadczenia, miał ich więcej i latami strzelał FT bez problemów + Twoje doświadczenia = zatem kupuj bez obaw.
Emi
Awatar użytkownika
Bizon81
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: Bizon81 »

ObywatelCC pisze: 28 lutego 2026, 09:21
A czemuż to nie jest dobry montaż? Mam na swoim hw97. Jedyny minus to wysokość montażu.
HW 97K + Vector Optics Veyron 4-16x44 FFP
HW 97K + Element Optics Helix 4-16x44

Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwyciestwo!
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Optyka”