Jaka optyka pod weihrauch hw97
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
- Kacper_Potocki
- Zasłużony dla forum

- Reactions:
- Tematy: 49
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Kontakt:
Re: Jaka optyka pod weihrauch hw97
Bardzo, ale to bardzo lubię Burris Timberline 4,5-14x32. Lubię, bo ma świetny obraz, jedna z niewielu lunet w której krzyż miałem niesamowicie ostry (moja dziwna wada wzroku), dodatkowo podobno wytrzymuje na sprężynach. Nie wiem ile kosztuje nowa, ale używkę można kupić za 1300zł. Znalazłem jedną wadę - dolna podziałka jest dziwna, trzeba się nauczyć opadu na niej. To jedna z najfajniejszych lupek jakie miałem do rekreacji ze sprężyny. Frajda nieziemska (choć ja ze sprężyny nie umiem trafiać).
Weihrauch HW40 | Diana 75 | Walther LG400 | Steyr EVO10
- Jezzman
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 8
Mocno nieaktualne te ceny. Ostatnio jak patrzałem to mały EFR na kolbie niedostępny albo na zamówienie w cenie bodajże ok. 2300. Używki to jakieś 1600-1700.TZ pisze: ↑27 lutego 2026, 12:52 Mały Leupold EFR 3-9/33 (z pamięci, bo raczej nie 40) ze złotym paskiem. Nófka z salonu coś koło 1100-1200 PLN (też z pamięci a coś się mogło pozmieniać), używki niewiele tańsze, ale stówka dwie w dół urwiesz. NIE DO ZABICIA OPCJA !!! A jak umrzesz na tym padole, to spadkobiercy dalej będą ją ćwiczyć, albo sprzedadzą bez wielkiej utraty na wartości.
Jak dodasz do 1500 jeszcze z 500-700 możesz pokusić się o dużego EFR'a w używce a to już inna liga i to ta docelowa.
Duży EFR w sprzedaży już chyba niedostępny, a ceny używek od 2500 w górę do nawet 3000-4000 za bogate zestawy z zakrywkami oryginalnymi, itd.
Człowiek nieskalany treningiem
Diana 75 + mały EFR, Daystate Tsar + SII 36x42, Daystate Mk4 Grand Prix zimuje w szafie
Małopolski Klub Strzelectwa Terenowego Dragon LOK
Diana 75 + mały EFR, Daystate Tsar + SII 36x42, Daystate Mk4 Grand Prix zimuje w szafie
Małopolski Klub Strzelectwa Terenowego Dragon LOK
-
Ra_do
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Te ceny po 3 tysiące i wyżej to chyba tylko życzenie sprzedawcy. Jak chciałem sprzedać za 2300 to dalej się targowali a luneta jak nowa. Wolałem ją zostawić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 182
- Grupa: Moderatorzy globalni
Dlatego napisałem, że nie jestem pewien a sam kupuję używki. W zeszłym roku kupiłem cytowanego przeze mnie małego EFR'a za bodaj 900 PLN.
Na rynku wtórnym wszystko kosztuje tyle ile ktoś jest w stanie zapłacić a nie po ile wystawić. Cytowane Vortexy też są dobrą alternatywą. Tak na serio polecam wejść na historię zawodów HFT/FT i czytać, co ludkowie sadzają na grzbietach sprężyn i z czego łoją na co dzień. Kopalnia wiedzy o tym w czym powinno się przebierać.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
-
Eisbar24
- Reactions:
- Tematy: 0
Już kupione zupełnie co innego Crossfire II 6-18 44 . Teraz szukam dobrego montażu . Na oku mam BKL
Weihrauch 97 K Blue + Vortex Crossfire II 6-18 44
- Leon83

- Reactions:
A co innego?
Steyr Challange HFT Hunting 4,5mm Vortex Viper 2-10x32
-
ObywatelCC

- Reactions:
To nie jest dobry montaż,szczególnie na sprężynę,szukaj coś z Sportsmatch z kołkiem stopującym.
HW30
- cruzier

- Reactions:
Ze swojej strony proponuję DOT'a 4-16x42. Wyslij Kolego zapytanie do Delty - pewnie zrobią Ci dobrą cenę. Pozdrawiam.
- cruzier

- Reactions:
Możesz uzasadnić? Właśnie szukam BKL263 dla siebie.ObywatelCC pisze: ↑28 lutego 2026, 09:21To nie jest dobry montaż,szczególnie na sprężynę,szukaj coś z Sportsmatch z kołkiem stopującym.
-
emi

- Reactions:
Na karabinkach sprężynowych (Pro Sport, TX HC) optykę osadzałem na dwuczęściowych Sportsmatchach z kołkiem stopującym i nigdy nie było problemów, a BKL 263 "przejechał" po szynie ok. 2 cm na Pro Sporcie. Tym bardziej było dotkliwe, że fakt zauważyłem po nieudanych zawodach. Natomiast na PCP wszelkie wymagania spełnia BKL 302.
Na HW 97 docelowo miałem montaż dwuczęściowy Domara, ale Sportsmatch z kołkiem też dawał radę.
Na HW 97 docelowo miałem montaż dwuczęściowy Domara, ale Sportsmatch z kołkiem też dawał radę.
Emi
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 182
- Grupa: Moderatorzy globalni
Mieliśmy widzę kompletnie różne doświadczenia. Musiałeś trafić ten jeden wadliwy na milion - graj w totka
Przez ponad 20 lat nie sadzałem optyki na niczym innym niż dwuczęściowe BKL'e. Nigdy, ale to nigdy się nie zawiodłem. Obecnie na palnej długiej używam sporta, deltę i też nie mam uwag.
Sądzę, że większość opinii na tak/nie jest zwyczajnie "zaczarowana".
Pozdr,
TZ
Przez ponad 20 lat nie sadzałem optyki na niczym innym niż dwuczęściowe BKL'e. Nigdy, ale to nigdy się nie zawiodłem. Obecnie na palnej długiej używam sporta, deltę i też nie mam uwag.
Sądzę, że większość opinii na tak/nie jest zwyczajnie "zaczarowana".
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
-
emi

- Reactions:
Może po prostu źle trafiłem, ale tak się stało mimo, że z reguły śruby dokręcam na granicy, do dużego oporu.
Z pewnością opinie, doświadczenia bywają różne. Jak zaczynałem przygodę z HFT (2007r) główny trend nakazywał montaż jednoczęściowy na sprężynę - nigdy takiego nie miałem, zawsze dwuczęściowe marki SM (z wyjątkiem tego BKL), a na zawodach wiodło się dobrze. Zatem warto czytać, a decyzję (według upodobania) podjąć samemu.
Z pewnością opinie, doświadczenia bywają różne. Jak zaczynałem przygodę z HFT (2007r) główny trend nakazywał montaż jednoczęściowy na sprężynę - nigdy takiego nie miałem, zawsze dwuczęściowe marki SM (z wyjątkiem tego BKL), a na zawodach wiodło się dobrze. Zatem warto czytać, a decyzję (według upodobania) podjąć samemu.
Emi
- cruzier

- Reactions:
Dlatego zapytałem, gdyż wcześniej na Hw97k, TX200HC, ProSport, miałem właśnie BKL263. Ten sam montaż montowany był z karabinka na karabinek i zawsze trzymał jak zamurowany. Teraz znów rozglądam się za tym montażem ... tu i tam czytam jakieś niepochlebne opinie o BKL - zacząłem się zastanawiać dlaczego ? Co prawda idę na 90% w PCP więc tym bardziej nie powinno być problemu. Z mojego doświadczenia o BKL263 nic złego napisać nie mogę.
-
emi

- Reactions:
Opisałem tylko moje doświadczenie i nie twierdzę, że są złej jakości. BKL 302 osadzony na Waltherze LG zadowala mnie w 100% wizualnie i technicznie bo PCP nie "kopie". Na sprężynę bym go nie posadził, ponieważ średnio dokręcony nie trzyma mocno na szynie i zostaje tylko mały ruch w prawo i jest niby max, ale według mnie za mało na sprężynowy karabinek. Bałbym się dociskać bardziej by nie zerwać śrub.
TZ ma inne doświadczenia, miał ich więcej i latami strzelał FT bez problemów + Twoje doświadczenia = zatem kupuj bez obaw.
TZ ma inne doświadczenia, miał ich więcej i latami strzelał FT bez problemów + Twoje doświadczenia = zatem kupuj bez obaw.
Emi
- Bizon81

- Reactions:
- Tematy: 3
A czemuż to nie jest dobry montaż? Mam na swoim hw97. Jedyny minus to wysokość montażu.ObywatelCC pisze: ↑28 lutego 2026, 09:21To nie jest dobry montaż,szczególnie na sprężynę,szukaj coś z Sportsmatch z kołkiem stopującym.
HW 97K + Vector Optics Veyron 4-16x44 FFP
HW 97K + Element Optics Helix 4-16x44
Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwyciestwo!
HW 97K + Element Optics Helix 4-16x44
Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwyciestwo!