Jaka optyka pod weihrauch hw97
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
-
Baq21
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Jaka optyka pod weihrauch hw97
Cześć, na dniach zakupie weihrauch hw97, teraz szukam optyki do niej. Podpowiedzcie na jaki zoom zwracać uwagę, wiatrówka ma służyć do rekreacyjnego strzelania na różnych dystansach, jako początkujący, na początku na pewno będą to bliższe odległości które chciałbym stopniowo zwiększać. Czy powiększenie 3-12 będzie wystarczające? Czy lepiej się zdecydować na 4x16? Strzelanie głównie na polu lub ogrodzie do małych celów.
- Leon83
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Jaka optyka pod weihrauch hw97
Mały cel to relatywne stwierdzenie. Dla jednych to wiadro, dla innych zapałka. Na x10 można strzelać na 50m, lepiej kupić optykę z dobrymi szkłami x10 niż guano x16…. Z optyka jest jeszcze tak, że jednemu pasuje innemu nie. W bazarku masz dobrego bushella od AndyOO
Steyr Challange HFT Hunting 4,5mm Vortex Viper 2-10x32
-
Baq21
- Nowy użytkownik

- Reactions:
Ogólnie zastanawiam się nad zakupem
Luneta celownicza Discovery Optics LHD-NV 3-12X42SFIR SFP-MOA bądź ta sama luneta tylko 4x16
Luneta celownicza Discovery Optics LHD-NV 3-12X42SFIR SFP-MOA bądź ta sama luneta tylko 4x16
-
ARTUR21
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 5
Posiadam ten model discovery na karabinku sprężynowym.
Mam już ok 1.5roku wystrzeliła mnóstwo śrutu. Zero trzyma jak zamurowana. Jakość obrazu jak dla mnie super. W tej cenie raczej nie ma konkurencji. Także polecam. Tylko pamiętaj pierwsze "ucywilizowac" hw97. Co do powiększenia ja strzelam na x10. Nawet na 60m wystarczy
Mam już ok 1.5roku wystrzeliła mnóstwo śrutu. Zero trzyma jak zamurowana. Jakość obrazu jak dla mnie super. W tej cenie raczej nie ma konkurencji. Także polecam. Tylko pamiętaj pierwsze "ucywilizowac" hw97. Co do powiększenia ja strzelam na x10. Nawet na 60m wystarczy
- wichura

- Reactions:
- Tematy: 8
Nic dodać, nic ująć. A jeśli chodzi o tematy "optyczne", warto porad @Leon83 posłuchaćLeon83 pisze: ↑06 stycznia 2026, 13:04 Mały cel to relatywne stwierdzenie. Dla jednych to wiadro, dla innych zapałka. Na x10 można strzelać na 50m, lepiej kupić optykę z dobrymi szkłami x10 niż guano x16…. Z optyka jest jeszcze tak, że jednemu pasuje innemu nie. W bazarku masz dobrego bushella od AndyOO
.177, .22, .25, .30, 35, .44
-
Eisbar24
- Reactions:
- Tematy: 0
Cześć , jestem na etapie zakupu optyki do hw97 k
Budżet około 1400 zł
Najważniejsza jest dla mnie trwałość lunety
Strzelanie rekreacyjne for fun , puszki i tarcza maks 50 m
Na oku mam Vortexa crossfire hd 4-12 x44 iR dead hold
Cena około 1200 zł
Jest to dobry wybór ?
Budżet około 1400 zł
Cena około 1200 zł
Jest to dobry wybór ?
Weihrauch 97 K Blue + Vortex Crossfire II 6-18 44
- Leon83

- Reactions:
Zakres powiększeń uniwersalny, obiektyw do rekreacji w sam raz, paralaksa od 15y, gwarancja VIP. Będzie ok i jeszcze zostanie coś na montaż.
- Jezzman

- Reactions:
Sama luneta jest ok, poza krzyżem który jest trochę bezużyteczny dla wiatrówek.
Poszukaj sobie Diamondbacka. Używkę powinieneś dorwać w tej kasie.
Ewentualnie możesz popatrzeć w stronę Valianta 10x32 albo SSmana 10x42.
Poszukaj sobie Diamondbacka. Używkę powinieneś dorwać w tej kasie.
Ewentualnie możesz popatrzeć w stronę Valianta 10x32 albo SSmana 10x42.
Człowiek nieskalany treningiem
Diana 75 + mały EFR, Daystate Tsar + SII 36x42, Daystate Mk4 Grand Prix zimuje w szafie
Małopolski Klub Strzelectwa Terenowego Dragon LOK
Diana 75 + mały EFR, Daystate Tsar + SII 36x42, Daystate Mk4 Grand Prix zimuje w szafie
- Leon83

- Reactions:
Zanim wszyscy spaczeni hft zaczną dopisywać lunety jw to po prostu kup tego vortexa. Vaillant z takim obiektywem jest ciemny jak burek Timberline. SS10x42 mimo, że pancerny to po pierwsze ciężki do dostania, nowego nie uświadczysz a na gwarancję będzie trzeba chyba do USofA wysyłać. Diamondback w tej cenie też będzie chinski, będzie używany i będzie jakościowo porównywalny. Różnica to krzyż w pierwszym planie, tubus 30mm, paralaksą przesunięta na 20y. Poza tym czy krzyż ebr-2c jest dobry? Dla mnie choinka z numeracją mrad przy głównej osi jest słaba….
Można kupić używanego małego efra - tam jest duplex i też będzie źle dla niektórych.
Jak ten vortex Ci pasuje a nie będziesz startował w zawodach to nic więcej nie potrzebujesz.
Można kupić używanego małego efra - tam jest duplex i też będzie źle dla niektórych.
Jak ten vortex Ci pasuje a nie będziesz startował w zawodach to nic więcej nie potrzebujesz.
- Jezzman

- Reactions:
Nówka SSman dostępny u Buby bez problemu. Sam niedawno mi proponował jak szukałem takowego. Gwarancję możliwe, że on też ogarnia, ale tu trzeba by zapytać.
Jeżeli już o gwarancję chodzi to u Vortexa też jest lipa, przynajmniej w Polsce za sprawą dystrybutora Kolba.pl, który przy zgłoszeniach gwarancyjnych rękami i nogami broni się przed jakimikolwiek roszczeniami klientów i odsyła lunety z opinią, że są sprawne
Znam co najmniej kilka takich przypadków, więc nie są to jednostkowe zdarzenia.
EFR jest za***isty i sam jestem fanem i użytkownikiem takowego, ale nikt normalny go nie poleci do ogródkowego, rekreacyjnego strzelania.
Jeżeli już o gwarancję chodzi to u Vortexa też jest lipa, przynajmniej w Polsce za sprawą dystrybutora Kolba.pl, który przy zgłoszeniach gwarancyjnych rękami i nogami broni się przed jakimikolwiek roszczeniami klientów i odsyła lunety z opinią, że są sprawne
EFR jest za***isty i sam jestem fanem i użytkownikiem takowego, ale nikt normalny go nie poleci do ogródkowego, rekreacyjnego strzelania.
- Leon83

- Reactions:
W takim razie jestem nienormalny bo miałem cztery efry do ogródkowego strzelania. Może wymień lunety dla normalnych i nienormalnych. Będzie mi prościej wybierać w przyszłości.
- Jezzman

- Reactions:
Nie mówię, że się nie da, ale jest to luneta specyficzna dla osób świadomych czego chcą, a nie dla tych co dopiero szukają czegoś co im przypasuje.
Co do HFT to jest to dyscyplina w dużej mierze opierająca się na znajomości swojej lunety, jej wad i zalet oraz ich wykorzystaniu, więc kto jak nie HFTciarze mieli by polecać jakieś optyki
Co do HFT to jest to dyscyplina w dużej mierze opierająca się na znajomości swojej lunety, jej wad i zalet oraz ich wykorzystaniu, więc kto jak nie HFTciarze mieli by polecać jakieś optyki
-
ObywatelCC

- Reactions:
...Eisbar24 pisze: ↑26 lutego 2026, 11:09 Cześć , jestem na etapie zakupu optyki do hw97 k
Budżet około 1400 zł
Cena około 1200 zł
Jest to dobry wybór ?
HW30
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 182
- Grupa: Moderatorzy globalni
Mały Leupold EFR 3-9/33 (z pamięci, bo raczej nie 40) ze złotym paskiem. Nófka z salonu coś koło 1100-1200 PLN (też z pamięci a coś się mogło pozmieniać), używki niewiele tańsze, ale stówka dwie w dół urwiesz. NIE DO ZABICIA OPCJA !!! A jak umrzesz na tym padole, to spadkobiercy dalej będą ją ćwiczyć, albo sprzedadzą bez wielkiej utraty na wartości.
Jak dodasz do 1500 jeszcze z 500-700 możesz pokusić się o dużego EFR'a w używce a to już inna liga i to ta docelowa. Ja w większości kupowałem używki. Bez znaczenia. Żyje i żyć będzie.
Zakatowałem ... no z dziesiątki 97'ek jadąc na tych samych Leupoldach, żaden do dzisiaj nie zawiódł a sprawdzają się obecnie na palnej bez zarzutu. Powtarzalność nastaw idealna. Zero zawsze w zerze. Kręcąc wieżą góra /dół na odległościach po powrocie na zadaną poprzednio odległość klikami jesteś w tym samym punkcie.
Po mojemu optyka Leupa jest najbardziej niedocenioną w strzelectwie wiatrowym. Znana, ceniona ze swojej pancerności, ale jednak nie najpopularniejsza.
A na końcu ty decydujesz, może inni polecą inne sprzęta.
Pozdr,
TZ
Jak dodasz do 1500 jeszcze z 500-700 możesz pokusić się o dużego EFR'a w używce a to już inna liga i to ta docelowa. Ja w większości kupowałem używki. Bez znaczenia. Żyje i żyć będzie.
Zakatowałem ... no z dziesiątki 97'ek jadąc na tych samych Leupoldach, żaden do dzisiaj nie zawiódł a sprawdzają się obecnie na palnej bez zarzutu. Powtarzalność nastaw idealna. Zero zawsze w zerze. Kręcąc wieżą góra /dół na odległościach po powrocie na zadaną poprzednio odległość klikami jesteś w tym samym punkcie.
Po mojemu optyka Leupa jest najbardziej niedocenioną w strzelectwie wiatrowym. Znana, ceniona ze swojej pancerności, ale jednak nie najpopularniejsza.
A na końcu ty decydujesz, może inni polecą inne sprzęta.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
- Yurko

- Reactions:
- Tematy: 36
Moim zdaniem to niezły wybór. Tylko po co Ci ta droższa wersja z iluminacją?Eisbar24 pisze: ↑26 lutego 2026, 11:09 Cześć , jestem na etapie zakupu optyki do hw97 k
Budżet około 1400 zł
Cena około 1200 zł
Jest to dobry wybór ?
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)