FWB 300S a Diana 75 porównanie

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

EUROGUN
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 6
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: FWB 300S a Diana 75 porównanie

Post autor: EUROGUN »

Dorzucę swoje trzy grosze. Każdy z tych trzech karabinów ma coś w sobie i czymś może zauroczyć. Diana 75, FWB 300s i Anschütz 380. Złoty środek w przypadku tej świętej trojcy ciężko określić, wiem bo sporo tego przez moje ręce przeszło. Moja rada... Najlepiej mieć każdy z nich i w zależności od nastroju strzelać z tego na który przyjdzie ochota.
Yakub
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Yakub »

Zmara pisze: 29 kwietnia 2025, 16:31
Ja tam bym nie demonizował. Sam obrót lufy i łamanie wchodzi szybko w krew, a pistolet w przeciwieństwie do FWB 65-80-90 jest kompletnie bezodrzutowy.
Jedyna jego wada to masa, ale to kwestia przyzwyczajenia, moim zdaniem genialny, ale niestety rzadko spotykany i niedoceniony sprzęt.

A odnośnie karabinków, Senio to idealnie podsumował - ja dodam tylko, że w miarę możliwości i dostępności najlepiej mieć wszystkie 3 sztuki.
Na ścianę i do strzelania od czasu do czasu - sama przyjemność.

Ja ostatnio posadziłem na Anschutza lupkę i z biegu (sprzęt zdjęty po kilku miesiącach ze ściany) wystrzelałem na 25,5m takie coś (5 strzałów):
anschutz na forum.jpg

I jak tu nie lubić tych sprzętów? :)
Nie twierdzę, że nie. Ja trochę tylko strzelałem i nie potrafiłem się przyzwyczaić. Pewnie jakbym miał na własność to byłoby inaczej. Wspaniałe na przykład było też ustawianie rękojeści za pomocą tego wałka. Strzelał cudownie to fakt, jak wspomniałem, mam D75 to wiem, jaki to rewelacyjny wynalazek.
rokasa58
Reactions:
Tematy: 36

Post autor: rokasa58 »

EUROGUN pisze: 29 kwietnia 2025, 17:13 Dorzucę swoje trzy grosze. Każdy z tych trzech karabinów ma coś w sobie i czymś może zauroczyć. Diana 75, FWB 300s i Anschütz 380.
Może coś tam zauroczyć,tylko części do nich jest coraz mniej na rynku. Nie mam na myśli tych eksploatacyjnych.
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
LG 300 Weaver Tactical, HW95L SD SWFA, Diana 6M
EUROGUN
Reactions:

Post autor: EUROGUN »

z niektórymi częściami jest trudno, do fwb i diany części mam i bez większego problemu je zdobywam, i mam na myśli setki egzemplarzy, które przeszły przez moje ręce, najgorzej z częściami stoi anschutz
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Reactions:
Tematy: 49
Kontakt:

Post autor: Kacper_Potocki »

W Antku jest problem z kapturkiem ze sztucznego tworzywa, który przy zamykaniu systemu ładnie okala port lufy. On po latach się robi twardy - traci elastyczność. Wystarczy, że źle włożymy śrut i nie trafi on do lufy, tylko wypadnie gdzieś obok i przy zamykaniu ten kapturek pęka, łuszczy się, kruszy. Kupa :( Miałem tak niestety. O ile ja umiałem sobie ogarnąć, to jak dałem komuś, to szybko mi to zniszczył.
Weihrauch HW40 | Diana 75 | Walther LG400 | Steyr EVO10
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 323
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: Senio »

bruno_Hof pisze: 30 kwietnia 2025, 08:14 Może coś tam zauroczyć,tylko części do nich jest coraz mniej na rynku. Nie mam na myśli tych eksploatacyjnych.
Tylko, że jak ich nikt nie popsuje to do nich nie potrzeba żadnych części. Taki to paradoks tych karabinków. Części poza eksploatacyjnymi są do nich potrzebne tylko wtedy, gdy ktoś coś pogubi albo uszkodzi. We wszystkich innych przypadkach to jak "Mercedesy W123" na 1.5 miliona przebiegu zrobione.
rokasa58
Reactions:

Senio pisze: 30 kwietnia 2025, 10:49
bruno_Hof pisze: 30 kwietnia 2025, 08:14 Może coś tam zauroczyć,tylko części do nich jest coraz mniej na rynku. Nie mam na myśli tych eksploatacyjnych.
Tylko, że jak ich nikt nie popsuje to do nich nie potrzeba żadnych części. Taki to paradoks tych karabinków. Części poza eksploatacyjnymi są do nich potrzebne tylko wtedy, gdy ktoś coś pogubi albo uszkodzi.
Ostatnio mnie naszło na D75 ale tak popatrzyłem na części,to : tłoków ,cylindrów ,korków - brak na rynku.
Senio pisze: 30 kwietnia 2025, 10:49
to jak "Mercedesy W123" na 1.5 miliona przebiegu zrobione.
Jako były pracownik tego serwisu,coś mogę o tym powiedzieć :-D Ten model przynosił straty Mercedesowi,bo nie sprzedawały się części ;laughing:
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

W jakim celu chcesz skupować, tłoki, cylindry, korki etc. jak to serce puka jak to z W123 które znasz ?.

1. Korki pourywane przez nieumiejętne złożenie
2. Zębatki popękane przez nieumiejętne złożenie
3. Zęby w tłokach pourywane przez nieumiejętne złożenie
4. Nie działa (nie zapiana) przez nieumiejętne złożenie
5. Cylindra nigdy nie wymieniałem w D75. Nie było takiej potrzeby w kilku setkach sztuk.

Raz z DE przyjechał źle poskładany, i rzeźbione było do tego stopnia, że szlifierka nie stygła w pasowaniu części Diany 75 aby zadziałała :-D. Ostatecznie porażka, pacjent poległ i egun.de rozwiązał problem. A i tak udało się tą Dianę 75 odratować choć łatwo nie było. Broń panie przed takimi jak ten Niemiec i podobnymi mechanikami po których dostaję reklamówkę części i korpus. To jest problem, a nie sam system i części bo on jest doskonały jak go nikt nie popsuje.

W serwisie Diany 75 zajmuje najwięcej czasu doczyszczenie syfu jakie pozostawiły 40 lenie uszczelki w całym systemie. Jeden wielki bałagan, ubity na beton klej z tego i masa drobinek wszędzie poprzyklejanych. Jak to się doczyści, czasem ze 2-3 godziny to zajmuje, da nowe uszczelki z poliuretanu, czasem nowe sprężyny to się o tym systemie na kolejne lata zapomina. Diana 75 dla przeciętnego użytkownika jest do strzelania nie grzebania. Jest systemem trudnym do serwisu, z wieloma zależnościami, dużą ilością części z braku modułowej zabudowy. Za to bezawaryjnym. Ten co ogarnia Slavie o 12 w nocy na tym systemie przeważnie polegnie. Nikt nikogo nie namawia na nic. Po prostu suche fakty jak jest. Nie każdemu tez kloc 5 kg podejdzie jak D75 czy 300S, bo woli małe HW30 i się lepiej pobawi. To jest wolny wybór i rzecz gustu. Dalej nie ma kompletnie o czym polemizować. Każdy kupuje co chce i co mu pasuje.
rokasa58
Reactions:

Bałem się bardziej o to,że coś pęknie zmęczeniowo.
Tau7fun
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Tau7fun »

A niech mnie , odgrzebię wątek.
Mam od miesiąca 300s i przyznam że nie mogę się nacieszyć. Choć ciężko go wydobyć z futeralu bo jest tak ciężki, to frajda ze strzelania nim jest niesamowita .
Mam też Dianę 25 i tu już nie jest tak wesoło bo znalezienie chętnego do serwisu przyćmiewa niewątpliwe zalety pistoletu.
300s działa perfekcyjnie mój ma ok 10 J czyli akurat do zabawy w domu
Myślałem o kupieniu D75 , ale trudne kwestie serwisowe mnie zniechęciły.
Jako nowicjusz zawsze trafiam na lepszych w handlu i znajomości tematu.
Oznacza to że kupuje wiatrowki do remontu po tęgim przebiegu , to jest " frycowe " którą płacą początkujący.
W przypadku 300s kupiłem piękny egzemplarz w wersji uniwersal , / regulowana baka , orzech / , żadnego odrzutu i celniejszy
niż wszystko z czego strzelałem ,zważywszy na moje skromne umiejętności pewni nigdy go nie wykorzystam.
Genialny ciężki karabin jak biorę go do ręki to przypomina mi się moment mojej młodości i wojsko gdy brałem do ręki ruski SWD .
Tau7
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Tau7fun pisze: 09 października 2025, 08:36 Mam też Dianę 25 i tu już nie jest tak wesoło bo znalezienie chętnego do serwisu przyćmiewa niewątpliwe zalety pistoletu.
Coś się tutaj nie zgadza. Diana 25 to stary łamaniec. O ile nie chcesz go oksydować i jest mechanika sprawna, to przywrócenie jej do życia nie jest żadnym problemem. Nawet jeśli ma skórzane uszczelki.

https://wiatrowkizbieracza.home.blog/diana-25-1938/
Tau7fun pisze: 09 października 2025, 08:36 Myślałem o kupieniu D75 , ale trudne kwestie serwisowe mnie zniechęciły.
Nie każdy jest mechanikiem, ale prawie każdy ma samochód i jakoś ich to nie zniechęca, że nie potrafią go serwisować i naprawiać. Więc takie założenie jak zacytowałem jest całkowicie błędne. Poza tym jak D75 jest po poprawnym serwisie jak już swoje w szafie u Niemca wyleżała, działa dekadami. W porównaniu do D75, FWB300S kopie. Kup kiedyś to się przekonasz że D75 to jest sprężynowe PCP.
Tau7fun
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Porównuje np moje D10 i fwb 90 w którym sam odważyłem się wymienić sprężynę/ była krótsza o prawie 7 cm ! Sic !.
Mimo dużo większej Energi wylotowej Diana 3,2 J wobec 4,5 J w fwb 90 to moim subiektywnym odczuciem jest że fwb nic nie kopie
a Diana 25 leciutenko podskakuje.
Kol Senio ja kupię D75 o ile nie odmówisz mi serwisu ,bo widziałem filmiki na YouTube gdzie goście użeraja się z podwójna sprężyna
z tymi zębatkami i skomplikowanym mechanizmem spustowym .
O Dianie 10 już rozmawialiśmy.
Tau7
Tau7fun
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Sorry pomyliłem ja mam Dianę mod 10 a nie Dianę 25 / o niej nic nie wiem /
Tau7
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Tau7fun pisze: 22 grudnia 2025, 14:50 Kol Senio ja kupię D75 o ile nie odmówisz mi serwisu ,bo widziałem filmiki na YouTube gdzie goście użeraja się z podwójna sprężyna z tymi zębatkami i skomplikowanym mechanizmem spustowym .
Z serwisem Diany 75 nie ma żadnego problemu. Są części eksploatacyjne, i o ile nikt wcześniej jej nie popsuł, to robi się jej serwis i jak napisałem działają dekadami jak nowe. Kultura pracy D75 jest jak PCP. Energia około 8-8.5J. Wiec jak kupisz daj znać.

Natomiast Diana 25 jak napisałem to stary bardzo prosty karabinek. Diana 10 to pistolet egzotyczny. Mało tego jest, części nie ma w PL. Trzeba by gdzieś szukać w DE ściągać o ile się znajdzie. Nie warto się w to ładować bo to problematyczne jest i zbyt kosztowne.

Tu masz namiastkę tego co się w Dianach 75 zastaje jak ktoś nie ma pojęcia i się za nie bierze.

viewtopic.php?t=69024&start=150

viewtopic.php?t=184828&start=15

A to tylko maleńki wycinek radosnej twórczości bo nie sposób tego opisywać ciągle.
Awatar użytkownika
Zmara
Reactions:

Post autor: Zmara »

Senio pisze: 22 grudnia 2025, 15:08 Diana 10 to pistolet egzotyczny. Mało tego jest, części nie ma w PL. Trzeba by gdzieś szukać w DE ściągać o ile się znajdzie. Nie warto się w to ładować bo to problematyczne jest i zbyt kosztowne.
Bez przesady, miałem 3 szt. Dianki 10M, w każdej tylko uszczelki i oringi (nawet nie sprężyny) do wymiany i śmigały jak złe. Poza tym w dzisiejszych czasach internetu, żaden problem ściągnąć części z DE. :wink:
To jest świetny pistolet i super alternatywa dla sprężynowych pistoli z FWB.
Wszystkiego po trochu :-D
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Testy sprzętu - Wiatrówki”