Kolekcjonerka na nowych zasadach -WPA Kraków- relacja

Forum poświęcone wszelkim tematom związanym z bronią posiadaną na pozwolenie kolekcjonerskie

Moderator: Moderatorzy WBP

adam_l
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 20
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Kolekcjonerka na nowych zasadach -WPA Kraków- relacja

Post autor: adam_l »

TZ pisze: 19 grudnia 2024, 14:48 [...]
Z rozkładaniem się nie zgodzę, bo to jeden z najprostszych wynalazków do rozłożenia i złożenia. Cepologia wręcz.
A widziałeś 46? ;laughing:
https://youtu.be/YPBX1XUtxdE?t=318
9x19, .45, 5.56x45, .357
Awatar użytkownika
Doody
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: Doody »

Uważam, że zaje***sty pomysł z tą dźwignią. Ta tradycyjna w Glocku jest trudna do przesunięcia w porównaniu z konkurencją.
Pozdrawiam Darek
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Vortex Viper
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:
Tematy: 168
Grupa: Ekspert Wiatrówki

Post autor: TZ »

adam_l pisze: 19 grudnia 2024, 17:50
TZ pisze: 19 grudnia 2024, 14:48 [...]
Z rozkładaniem się nie zgodzę, bo to jeden z najprostszych wynalazków do rozłożenia i złożenia. Cepologia wręcz.
A widziałeś 46? ;laughing:
https://youtu.be/YPBX1XUtxdE?t=318
To nie Glock. To jest zemsta Austriaków na Niemcach za 1938'my.
Tego na Egzaminie nie będzie - zapewniam :P
Pozdr,
TZ
PFTA/WKFT więcej wiatru, trochę nitro
Winters
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: Winters »

rokada pisze: 17 grudnia 2024, 10:48
W przepisach nie ma niczego, co wskazywałoby, że tak ma być. Co do stanu faktycznego - istotnie, jak czytam relacje z niektórych egzaminów policyjnych, to odnoszę wrażenie, że w niektórych WPA egzaminatorzy zachowują się tak, jakby pomylili egzamin na poziomie wstępnym/podstawowym (pozwolenie na posiadanie broni) z egzaminem na poziomie zaawansowanym. Za realne naruszenia bezpieczeństwa powinni oblewać bezlitośnie, ale pomysł, żeby po rozłożeniu broni także musieć zachowywać "kierunek bezpieczny", uważam za patologię (tak, wiem, na siłę można znaleźć coś w rodzaju kontrprzykładu - vide pewien etap rozkładania P08).
Pozwolę sobie jeszcze do tego wrócić, bo to nie jest żaden wymysł egzaminatorów.
O tym mówi wzorcowy regulamin strzelnicy rozdział 2 punt 3
"Wszelkich czynności związanych z obsługą broni dokonuje się wyłącznie z lufą skierowaną w kierunku kulochwytu, tarcz bądź przedmiotów będących celem na strzelnicy."
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:

Coś mi podpowiada, że ustawodawca nie miał na myśli broni rozłożonej do rosołu, albo cholera .... czyszczę swoje flinty i klamki niezgodnie z ustawą :-/
Pozdr,
TZ
rokada
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: rokada »

Winters pisze: 19 grudnia 2024, 21:16 Pozwolę sobie jeszcze do tego wrócić, bo to nie jest żaden wymysł egzaminatorów.
Fakt, zwracam honor. Istotnie, z formalnego punktu widzenia realizacja pomysłu rozkładania broni na stanowisku strzeleckim skutkuje wymuszeniem takiego zachowania.
Nie wpadłem na to, że robi się to na stanowisku strzeleckim. Na egzaminie, na którym byłem, służył do tego celu oddzielny stół, a kierunkiem bezpiecznym był wał bocznego kulochwytu.
Rookie_KR
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Rookie_KR »

Witam,

Pozwolę sobie w tym wątku zamieścić pytanie/a, bo wydaje się on najmocniej skorelowany z tym, co mnie interesuje i może ktoś zechce mi pomóc odpowiadając, ponieważ nie miałem wcześniej kontaktu z bronią i zapewne nie jestem w stanie sam dokonać właściwych wyborów i zwrócić uwagę na to, na co powinienem.

Jestem z Krakowa i chciałbym uzyskać pozwolenie na broń. Z tego co dotychczas doczytałem i zrozumiałem, to można je uzyskać w trybie sportowym lub w drodze egzaminu WPA.
Nie mam inklinacji sportowych, wolałbym więc od razu wejść w "kolekcjonerkę". Uzyskałem informację, że w takim wypadku ważne jest, aby korzystać ze szkoleń w miejscu, które w możliwe dużym stopniu gwarantuje zgodność przeprowadzanego treningu przygotowawczego z realnymi wymogami danego WPA, natomiast wybór stowarzyszenia jest już w zasadzie dowolny.

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi, gdzie takie szkolenie na terenie Krakowa lub okolic przeprowadzić, żeby z jednej strony było możliwie dobrze przeprowadzone i jednocześnie nie jakoś ekstremalnie drogie na tle istniejących możliwości - lecz właśnie w takiej jak wymieniłem kolejności ważności. Wszelkie podpowiedzi dla osoby całkowicie zielonej ;-) będą bardzo mile widziane !

Ponieważ w treści tego wątku rozmówcy powstrzymywali się od wskazywania złych / dobrych miejsc na takie szkolenie, bardzo bym ewentualnie prosił o tego typu szczegóły w wiadomości prywatnej.

Pozdrawiam !
bnq2
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: bnq2 »

Cześć wszystkim,
Za niedługo mam egzamin i choć wiele już wyczytałem w tym wątku, to wciąż mam kilka wątpliwości. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedzi na moje pytania:

1) Czy potwierdzenie opłaty za egzamin można przesłać mailem, czy jednak konieczne jest dostarczenie papierowego potwierdzenia osobiście? Mam ponad 100 km do WPA, więc to dla mnie istotne.

2) jak bardzo szczegułowo egazminatorzy pytają przy rozkładaniu gocka. W innych WPA rozkłada się go na 4 częśći i cześć. Słyszłam ze w KRK jak sie ma pecha można rozebrać go na 20 elementów jak prawdziwy rusznikarz. i czy gdy nazwę trzpień blokady iglicy, pinem blokady, albo wałkiem blokady to jestem odrazu oblany?

3) Jak długo z reguły czeka się na egzamin praktyczny po zdaniu teorii? Słyszałem, że w większości WPA oba egzaminy odbywają się tego samego dnia, ale w Krakowie wygląda to inaczej i boję się, że zaskoczą mnie praktyką w ciągu kilku dni, a nie zdążę się przygotować.

4) Czy moglibyście opisać bardziej szczegółowo komendy, jakie padają na egzaminie? Spotkałem się np. z poleceniem „pobierz”, które było dla mnie niejasne – czy chodzi o amunicję, czy o podniesienie broni? Mam też wątpliwości co do komendy „ładuj” – czy od razu po załadowniu amunicji mam też
przeładować broń, czy dopiero po poleceniu „ognia”? Na strzelnicy, gdzie trenuję, polecenia są bardziej jednoznaczne. (załaduj / przeładuj)

5) Jak w praktyce wygląda podejście do strzelania z AK? Wiem, że w niektórych WPA wynik jest bardziej formalnością – strzelają „dla zasady” i czasem nie przykładają większej wagi do efektu. Jak to wygląda w KRK?

6) Wiem, że to subiektywne, ale jak Wasi prowadzący podchodzili do egzaminu? Czy starali się pomóc i wyjaśnić ewentualne niejasności, czy raczej trzymali się sztywno zasad i milczeli?

7) czy macie dla mnie jakieś rady, wskazówki, dobre praktyki, na co zwróciuć szczególną uwagę ?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź! Każda rada będzie dla mnie na wagę złota.
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:

1) Czy potwierdzenie opłaty za egzamin można przesłać mailem, czy jednak konieczne jest dostarczenie papierowego potwierdzenia osobiście? Mam ponad 100 km do WPA, więc to dla mnie istotne.
- wydrukuj zwykłe potwierdzenie bankowe, podczas wyczytywania i okazywania dowodu osobistego przed egz. testowym zerkają na świstek o ile nie mają zestawienia ze swojej księgowości.

2) jak bardzo szczegułowo egazminatorzy pytają przy rozkładaniu gocka. W innych WPA rozkłada się go na 4 częśći i cześć. Słyszłam ze w KRK jak sie ma pecha można rozebrać go na 20 elementów jak prawdziwy rusznikarz. i czy gdy nazwę trzpień blokady iglicy, pinem blokady, albo wałkiem blokady to jestem odrazu oblany?
- wątpię aby tak szczegółowo, ale to nie filozofia dla swojego spokoju nacisnąć naciąg i wyjąć z tyłu płytkę blokującą iglicę i sprężynkę. Przy okazji zobaczysz jak to potrafi być usyfione i nadal działać (Gloki klubowe). Po zdjęciu zamka chyba potrafisz pokazać na ekstraktor, czy zespół spustowy i kilka innych dynksów. Bardzo wątpię, ale zawsze lepiej sie zabezpieczyć. Terminologia nie robi na nich specjalnego wrażenia, ważne aby abiturient wiedział co jak i do czego.

3) Jak długo z reguły czeka się na egzamin praktyczny po zdaniu teorii? Słyszałem, że w większości WPA oba egzaminy odbywają się tego samego dnia, ale w Krakowie wygląda to inaczej i boję się, że zaskoczą mnie praktyką w ciągu kilku dni, a nie zdążę się przygotować.
- od 1 do 7 dni, słyszałem i o 14 dniach. Do praktycznego przygotowujesz się równolegle, nie czekaj ze strzelaniem i rozkładaniem do ostatniej chwili. U nich zależy ile luda wali z podaniami i jaki mają przerób. Jak jest luz to im się nie chce jeździć w tę i nazad na strzelnicę i poczekają 2 tyg, aby się uzbierała grupa, jak jest tłok i kolejka to przyspieszają a grupy nie mogą być kilkudziesięcioosobowe przecież.

4) Czy moglibyście opisać bardziej szczegółowo komendy, jakie padają na egzaminie? Spotkałem się np. z poleceniem „pobierz”, które było dla mnie niejasne – czy chodzi o amunicję, czy o podniesienie broni? Mam też wątpliwości co do komendy „ładuj” – czy od razu po załadowniu amunicji mam też
przeładować broń, czy dopiero po poleceniu „ognia”? Na strzelnicy, gdzie trenuję, polecenia są bardziej jednoznaczne. (załaduj / przeładuj)
- jakie komendy i czego oczekują dowiesz się dokładnie na odprawie dla wszystkich przed egzaminem praktycznym. Zawsze, ale to zawsze przed czymkolwiek, co zakończy sie podpięciem i strzelaniem zapytaj gdzie miejsce bezpieczne nawet jesli to oczywiste, niech ci wskaże kulochwyt, dopiero potem, czy mogę pobrać broń (jak cię nie uprzedzi), kolejno bierzesz w łapę z paluchem na zamku i na głos: wypinam magazynek, sprawdzam dosyłacz, pusto pistolet cały czas w kulochwyt, odkładasz magazynek, zaglądasz do komory odsuwając zamek, co głośno też komentujesz i że czysto, zrzut zamka strzał kontrolny w kulochwyt. Odkładasz (słyszałem też pytanie:proszę o pozwolenie odłożenia broni - nikt się nie obraził) pytając, czy podpiąć magazynek, najczęściej nie, bo wtedy dostaniesz najprawdopodobniej komendę: 6-cioma ładuj, wpinasz załadowany magazynek, przeładowujesz i czekasz w pozycji low ready, potem da ci komendę, albo start, albo ognia, albo 6-coma do celu pal/ognia i już. Po wszystkim wracasz do low ready z paluchem na szkielecie i czekasz na komendę rozładuj, procedura z kmagazynkiem i komorą i strzałem kontrolnym taka sama.
Oczywiście taka całość nie będzie dotyczyć boczniaka, który prawdopodobnie będzie miał flagę bezpieczeństwa w komorze i lufie.

5) Jak w praktyce wygląda podejście do strzelania z AK? Wiem, że w niektórych WPA wynik jest bardziej formalnością – strzelają „dla zasady” i czasem nie przykładają większej wagi do efektu. Jak to wygląda w KRK?
- tego nie wiem odnośnie KRK, niemniej w WAW liczyli, ale z drugiej strony nie trafić z leżącej podpartej ... no zlituj się, to się prawie nie da.

6) Wiem, że to subiektywne, ale jak Wasi prowadzący podchodzili do egzaminu? Czy starali się pomóc i wyjaśnić ewentualne niejasności, czy raczej trzymali się sztywno zasad i milczeli?
- wszyscy bardzo pomocni, wszystko miło i bezstresowo i to opinia z wielu różnych WPA

7) czy macie dla mnie jakieś rady, wskazówki, dobre praktyki, na co zwróciuć szczególną uwagę ?
- Na glocka 17 jeżeli z niego w KRK macie praktyczny. Proś na strzelnicach o 3 generację i ćwicz wszystko w czarnym na 15m aż do usrania i zrozumienia, albo odłączenia mózgu od oczekiwanego wystrzału po pracy na spuście. Ćwiczenie z pustą łuską poproś tam gdzie będziesz się przygotowywał. Składasz się do strzału oburącz, instruktor kładzie ci pustą łuskę po 9mm przed muszką, ściągasz pada suchy próbny strzał a łuska ma stać tam dalej po zbiciu iglicy, jak zamurowana. Jak to ogarniesz wszystko będzie w czarnym jeżeli wiesz jak przyrządy celownicze względem siebie ustawić na środku tarczy

Powodzenia a wszystko do ogarnięcia,
będzie dobrze,
Pozdr,
TZ
bnq2
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: bnq2 »

Bardzo dziękuje Ci za odpowiedz. Zdecydowanie rozwiałeś większość moich wątpliwości. Wiem jednak że WPA Kraków jest bardzo specyficzne i z tego co mówią koledzy na strzelnicy jedno z najmniej przyjemnych i najmniej przyjaznych. Co ciekawe nikt z nich nie zdawał w KRK... szukam wiec informacji z możliwie pierwszej ręki, podejrzewam ze takie negatywne opinie nie biorą się znikąd.
adam_l
Reactions:

TZ pisze: 09 stycznia 2025, 22:42 1) Czy potwierdzenie opłaty za egzamin można przesłać mailem, czy jednak konieczne jest dostarczenie papierowego potwierdzenia osobiście? Mam ponad 100 km do WPA, więc to dla mnie istotne.
- wydrukuj zwykłe potwierdzenie bankowe, podczas wyczytywania i okazywania dowodu osobistego przed egz. testowym zerkają na świstek o ile nie mają zestawienia ze swojej księgowości.
[...]
TZ
Nie doradzaj tak, lepiej niech zadzwoni do WPA i sie upewni - u mnie kolesia nie dopuscili do egzaminu, mial swistek ze soba, kazali przyjsc na nastepny termin po doslaniu dowodu oplaty.
bnq2 pisze: 09 stycznia 2025, 20:30 Cześć wszystkim,
Za niedługo mam egzamin i choć wiele już wyczytałem w tym wątku, to wciąż mam kilka wątpliwości. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedzi na moje pytania:

Patrz wyzej. Zadzwon, dostaniesz odpowiedz gdzie wyslac.
szczegułowo
wez popraw bo gryzie w oczy

Nie jak rusznikarz, rozbieranie jest "do czyszczenia" czy tam "polowe". Wyciagasz magazynek, strzal kontrolny, sciagasz zamek, wyciagasz lufe, losowo prosi egzaminujący o nazwanie podstawowych elementow - jak widzi ze jestes przygotowany to po 2 da spokoj ("sprezyna oporopowrotna z zerdzią" ;laughing: ), jak dukasz i przekrecasz to moze podpytac wiecej. Instrukcje do broni uzywanych przez policje (informacje znajdziesz na stronie swojego WPA) sa w PDF w necie, polecam nauczyc się dla swietego spokoju. Na YT znajdziesz filmy z rozkladaniem (i nawet opisywaniem poszczegolnych czesci pod egzamin) broni. Jesli jest duzo ludzi, to na stanowisku bedziesz pewnie glocka rozkladal, bo nie ma miejsca za bardzo bawic się ze strzelbą czy AKM. Ale naucz się wszystkiego, bo może Ci pokazac dany element i prosic o nazwanie / podanie funkcji, kumpel mocno się spocił jak zapomniał jak się nazywa "pazur wyciągu", powiedzial "ekstraktor".

Osobiscie uwazam, ze po to się robi kolekcjonerkę, bo bronią się pasjonuje - dobrze jest znać dokładniej wszystkie konstrukcje i zasady dzialania, a nie wydukać ze "szkielet to to co się chwyta".
Nie ma zasady, po zmianach z zeszlego roku po 2 tygodniach byl pierwszy termin praktycznego egzaminu, ale mozna wybrac inny, powinno byc kilka dostepnych. Ja spokojnie przesunalem "na za dwa miesiace", aby jeszcze postrzelac. Znajomi mieli po 5 tygodniach pierwszy termin, jakos ~pol roku temu.
Opiszą komendy na egzaminie na początku, ale jak wyzej - znajdziesz filmy na YT z symulowanym przebiegiem, gdzie mowi Ci egzaminator "pobierz bron", "laduj bron", "6scioma do tarczy" itp.
Co znaczy "dla zasady"? Masz miec 8 punktow w sylwetce (czarne pole, nawet jesli kapelusz), nie ma po łebkach. Pozycja lezaca, pozwalają się wygodnie rozlozyc itp, tylko uwazaj na selektor ognia, oraz bezpieczenstwo, wykonuj polecenia kiedy zaladowac bron itp. Na paczultowicach mają taką fajną platformę na ktorej się kladziesz, z 3 poziomami podporki, polecam chociaz raz tam jechac, zaplacic, i postrzelac.
Przyjaznie neutralnie, nikt nie probowal na sile nikogo oblac. Kategorycznie przestrzegaja bezpieczenstwa, nie podpowiadają, ale jesli przez 3 minuty męczysz się z rozlozeniem glocka, to mogą zadac pomocnicze pytanie np. Im nie zalezy jakos bardzo zebys zdal, ale tez nie zalezy zeby Cie oblac - wypelniaja swoj obowiazek.
Nie widzialem ani nie slyszalem zeby kogokolwiek oblano za to, ze za dlugo celowal (masz 6 minut na 6 strzalow itp)/rozbieral bron / itp.

Uwierz mi, w KRA jest bardzo przyjemnie, czytając relacje z innych miast to ciesz się, że mozesz te 100km podjechać ;laughing:
Naucz sie elementów broni, pilnuj kierunku bezpiecznego tarczy (nawet jak masz lufę glocka juz w rękach wyciągniętą, to nie mozesz jej skierować w innym kierunku niz kierunek bezpieczny (na 99% będzie to kulochwyt, powiedzą przed egzaminem)
Trudno sie kolesia slucha, ale sporo dobrych rzeczy pokazuje, pokrywa chyba ~90% egzaminu w swoich filmikach:
https://www.youtube.com/@cst-centrumstrzelecko-tren5184
reszte (pdfy z instrukcjami broni i rozkladanie innych modeli) sobie znajdziesz już.
9x19, .45, 5.56x45, .357
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:

Doradzam tak jak jest (było), WPA w wezwaniu na egzamin łopatą opisało zabranie kwita przelewu. Oczywiście pisałem pytającemu, że ja WAW a nie KRK, ale na boga to jest zerwy problem, jeśli są różnice. Jeden telefon.
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
Reactions:

Post autor: Myszoskoczek »

Co do komend proponuję zajrzeć do zarządzenia nr 2 komendanta głównego policji z dnia 15 stycznia 2024 r. i przestudiować załącznik nr 4 - "Sposób przeprowadzania strzelań oraz kryteria oceniania umiejętności posługiwania się bronią palną".
rokada
Reactions:

Post autor: rokada »

adam_l pisze: 10 stycznia 2025, 02:16 Masz miec 8 punktow w sylwetce (czarne pole, nawet jesli kapelusz),
W odnośnym rozporządzeniu jest napisane "zaliczenie strzelania – uzyskanie co najmniej 8 trafień w pole punktowe tarczy". Jaka wartość punktowa jest przypisana na tarczy TS-10 do boków ronda kapelusza?
adam_l
Reactions:

rokada pisze: 10 stycznia 2025, 09:44
adam_l pisze: 10 stycznia 2025, 02:16 Masz miec 8 punktow w sylwetce (czarne pole, nawet jesli kapelusz),
W odnośnym rozporządzeniu jest napisane "zaliczenie strzelania – uzyskanie co najmniej 8 trafień w pole punktowe tarczy". Jaka wartość punktowa jest przypisana na tarczy TS-10 do boków ronda kapelusza?
Polecam isc sie klocic z WPA ¯\_(ツ)_/¯
9x19, .45, 5.56x45, .357
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Kolekcjonerzy”