Prince i Bowie pisze: ↑24 lutego 2021, 10:01
Kombinuję moim mosinem 91/30. Chcę wycisnąć z niego ile się da jeśli chodzi o celność. Zrobiłem na razie moda ze szmatką
Tak przy okazji
Możecie podrzucić jakieś namiary na tego typu mody? Nie chodzi mi o ingerencję współczesnymi metodami, a o zrobienie Mośka zgodnie z instrukcją (gdzieś mi wcięło oryginalną rosyjską a tam by opis jak zrobić szmatkę i jeszcze (o ile dobrze pamiętam) podkładkowanie z natłuszczonego papieru.
Przy okazji - mam słabą koronę - ktoś poleci speca w okolicach Warszawy?
Prince i Bowie pisze: ↑27 lutego 2021, 13:39
Skupienie jak poniżej. Strzelane jak poprzednio na 100m z muszki i szczerbinki. [...] Dla mnie bomba
Pełna zgoda. Mieścisz się w niecałych 5cm. jak na mechaniczne przyrządy jest lepiej niż dobrze, a jak na przyrządy otwarte jeszcze lepiej. Gratuluję i broni, i wzroku.
Przymierzam się do zakupu krótkiego mosina, karabin nie do wyczynów ale do posiadania i okazyjnego strzelania. Rozglądam się za rumuńskim albo węgierskim 44 bo są tanie i szukam takiego z dobrą lufą. Na coś warto zwrócić uwage przy zakupie?
Z bolesnego osobistego doświadczenia napiszę, że należy szczególną uwagę zwrócić właśnie na stan przewodu lufy.
Chyba, że Mosin ma być dekoracją do "mania", wtedy wystarczy patrzeć na zgodność numeryczną, osadę i oksyde.
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
Cel do okazjonalnego popykania do tarczy, i żeby jako-tako wyglądał, bo na pewno będę sobie go robił żeby ładnie wyglądał.
Patrzę za rumuńskim albo węgierskim bo są tańsze niż fińskie, a nie potrzebuję mieć karabinu w który kosztuje ze 4 tysie a i tak wpakuję jeszcze parę stówek.
Jak nie drogo i do okazjonalnego "pykania" to może 91/30.
Jest dłuższy, cięższy i odrzut odczuwalnie mniejszy niż w "króciaku".
Ja z ww powodu ze swojego wz. 44 wystrzeliłem 3 naboje i stoi w szafie, natomiast z długich 91/30 i 91 strzelałem znacznie więcej.
PSSK Do broni
SSK Olimp
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Dzisiaj przebrała się przysłowiowa miarka i postanowiłem obedrzeć mojego Mosina z paskudej powojennej politury.
Nie wiem jeszcze czym go pokryję, olejem lnianym, pokostem czy woskiem ale na pewno nie będzie przypominał strzelającego fortepianu https://zapodaj.net/plik-hXH2KyQl6x https://zapodaj.net/plik-vxOnMr27Dl
Nie, tylko papier ścierny.
Można by bawić się jakimś żelem czy zmywaczem, ale to nie był i nie jest karabin kolekcjonerski tylko użytkowy.
Ma niezgodny numerycznie magazynek i powojenną sklejkową osadę.
A przeglądało "dziecko" tą skrzynie jakoś dokładniej czy pierwszy z brzegu już zauroczył?
Można było próbować znaleźć jakiś z puncami "СП" nad Tulską gwiazdą czy aż tak nie pozwalali po tej skrzyni myszkować?
Czy jakiś ex-snajper zawieruszył się w tej skrzyni czy raczej niekoniecznie?