WPA Katowice
Moderator: Moderatorzy WBP
- mari0
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 3
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: WPA Katowice
WPA Katowice nie przyjmuje nośników, jak już to wysłać na email lub epuapem.
Zaświadczenia potrzebujesz dwa z klubu sportowego oraz stowarzyszenia kolekcjonerskiego.
Zaświadczenia potrzebujesz dwa z klubu sportowego oraz stowarzyszenia kolekcjonerskiego.
TOZ35, Anschütz 54X, Steyr EVO10, Walther GSP .22 LR + .32 S&W
Morini 162E - już w innych dobrych rękach, Pardini P10 - już w innych dobrych rękach
Morini 162E - już w innych dobrych rękach, Pardini P10 - już w innych dobrych rękach
-
Wader

- Reactions:
- Tematy: 5
A czy ktoś podzieliłby się wnioskami na sport, sportową kolekcje i dopuszczenie? Widzę wiele różnych wzorów na internecie i nie wiem który jest najlepszy i taki do którego się nie doczepią.
Dzięki!
Dzięki!
-
Wader

- Reactions:
- Tematy: 5
A co jeśli moje stowarzyszenie jest i sportowe i kolekcjonerskie? Też dwa osobne czy jedno a WPA potwierdzi sobie kopie?
-
MichalKo
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Witam.
Mój klub jest też sportowy i kolekcjonerski i wystawił mi 2 osobne zaświadczenia. Złożyłem oba i myślę że tak jest najbezpieczniej bo nie było żadych uwag ze strony WPA. Zwłaszcza że sport i kolekcja to tak naprawdę dwa osobne pozwolenia.
Mój klub jest też sportowy i kolekcjonerski i wystawił mi 2 osobne zaświadczenia. Złożyłem oba i myślę że tak jest najbezpieczniej bo nie było żadych uwag ze strony WPA. Zwłaszcza że sport i kolekcja to tak naprawdę dwa osobne pozwolenia.
9x19; 12/76; .223/5,56 ; 22LR
-
Gryzli125

- Reactions:
- Tematy: 9
-
Lukilukkid
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
Witam. Mam pytanie odnośnie bocznego zapłonu... Na stronie WPA jest podany margolin, jako broń na egzamin.
A karabin bocznego zapłonu?
Czy wystarczy zdać z margolina a promesa jest ogólna, na broń bocznego, bez rozdrabniania czy to krótka czy długa?
A karabin bocznego zapłonu?
Czy wystarczy zdać z margolina a promesa jest ogólna, na broń bocznego, bez rozdrabniania czy to krótka czy długa?
-
Jacenty64
- Nowy użytkownik

- Reactions:
-
Lukilukkid
- Nowy użytkownik

- Reactions:
Czyli zdaje się z margolina a promesa przychodzi ogólna? Bez jakiś wzmianek, że tylko krótka można kupić?
-
Jacenty64
- Nowy użytkownik

- Reactions:
-
rokada

- Reactions:
Czytałeś rozporządzenie MSWiA, które określa sposób przeprowadzania egzaminu? Sądzę, że nie - bo gdybyś czytał, to raczej byś nie pytał. Zachęcam do przeczytania.Lukilukkid pisze: ↑14 maja 2025, 09:53 Czy wystarczy zdać z margolina a promesa jest ogólna, na broń bocznego, bez rozdrabniania czy to krótka czy długa?
-
Lukilukkid
- Nowy użytkownik

- Reactions:
WPA nie podała rzadnej innej jednostki odnośnie bocznego. Tylko margolin. Więc z tego wynika, że nie zrobią egzaminu na nic więcej? Chciałem tylko usłyszeć interpretację innych użytkowników.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
rokada

- Reactions:
UoBiA nie wymienia broni długiej bz jako rodzaju broni innego niż broń krótka bz. Art. 10 ust. 4 pkt 4 ppkt 4 mówi o "broni palnej bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm". Legitymacja osoby dopuszczonej do posiadania broni również ma jedną wspólną literę dla krótkiej i długiej broni bz.
Moim zdaniem można próbować wywieść z tego, że aby dostać pozwolenie na cały zakres broni bz wystarczy być przeegzaminowanym z broni krótkiej bz lub z broni długiej bz (a ujęcie w rozporządzeniu strzelania z pistoletu bz oddzielnie od strzelania z karabinka bz wynika jedynie z faktu, że nie da się sensownie zorganizować identycznego sprawdzianu praktycznego z broni krótkiej i broni długiej).
Moim zdaniem można próbować wywieść z tego, że aby dostać pozwolenie na cały zakres broni bz wystarczy być przeegzaminowanym z broni krótkiej bz lub z broni długiej bz (a ujęcie w rozporządzeniu strzelania z pistoletu bz oddzielnie od strzelania z karabinka bz wynika jedynie z faktu, że nie da się sensownie zorganizować identycznego sprawdzianu praktycznego z broni krótkiej i broni długiej).
-
Gryzli125

- Reactions:
- Tematy: 9
Jest gdzie zostawić auto pod wpa na czas egzaminu żeby nie płacić miliona monet na parkingu w Katowicach?
- Myszoskoczek

- Reactions:
-
ZbocznyStrzelec

- Reactions:
Witajcie. Mam egzamin 1lipca , ktoś jeszcze? I z listu z zaproszeniem wyczytałem że praktyczny jest gdzieś indziej. Więc i tak tam długo nie postoimy. Więc nie ma sensu gdzieś stawać daleko i potem zasuwać z buta żeby zaoszczędzić. Planuje stanąć w okolicy, może nawet wbić na ich parking WPA jak mnie wpuszczą