Przymierzam się do kupna wiatrówki PCP z kartuszem typu butla 500-700cc (jakoś lubię mieć zapas powietrza + wykręcanie tych butelek mi się podoba :3)
I z tego co rozumiem butle z włókna węglowego są dosyć słabe - nie dość że drogie, to drobna ryska potem doprowadzi do poważnego pęknięcia z perspektywy czasu ( z tego co słyszałem) - a to wszystko za cenę "uau" mniejszej wagi. I poszedłbym bardziej w kierunku takich zapasowych kartuszy z aluminium, bo nie chce mi się męczyć często z kompresorowaniem, wiem że jestem leniwy.
Ale jakoś odkryłem że nigdzie za bardzo nie można takich 500cc-700cc kartuszy dostać ze stali/aluminium. Z włókna węglowego widziałem (typu kartusze fx), nie będę śladu węglowego tworzył
Ale mój studencki mózg spostrzegł coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/10050079 ... Redirect=y
Drodzy panowie, spójrzcie.
Niby fajne butle z aluminium
Wyglądają na solidne
Jakieś naklejone とてもかわいい chińskie znaczki
Gwint M18x1.5, czyli chyba taki standardowy
Jest to legit? Ktoś to kupował? Czy znacie może jakieś miejsca gdzie można sobie takie kartusze kupić - nie od alibaby/temu
I czy dosłownie można takie o wkręcić do wiatrówki, pompować kompresorem, wykręcić z wiatrówki i to będzie trzymało ciśnienie? Zakładamy że wiatrówka obsługuje gwint M18x1.5.
Nie wymądrzam się bo ja gówniarz to się gówno znam, wolę się uczyć od kogoś starszego by nic nie kichło mi głupio w twarz
Życzę czytającym miłego wieczoru/dnia, panom moderatorom życzę smacznej kawusi by mnie nie udusili za ten wątek - po prostu nie zauważyłem by ktoś się o tym wypowiadał wcześniej, a trochę przeszukałem forum
Kral Arms Puncher NISH PCP - zwrócony (za mało sposobów na customizację + wady ukryte), szukam innej zguby
Theta Optics 6-24x50 AOEG- siedzi na chince
Tex 086 (kolekcjonersko)
Crosman Vital Shot - chinka (ładna azjatka )
Kupiłem zestaw na Aliex butla 0,5 litra i do tego przetoczka zestaw ok 300 PLN . butla 300/450 bar .Mam zapas do AA S400 chyba 3 nabicia z tego wychodzą do pełnego kartusza .Przetoczka ma 2 manometry ,port ładowania i drugi z wężem do nabijania karabinka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Walther LG+ Falcon 1-10x24 -*-FWB-150-* "ten kto zajął ostatnie miejsce zawsze jest lepszy od tego, który nie brał udziału"
GraySaint
Mam butle aluminiową 0.5L 300 bar z AliExpress i do tego przetyczka tak jak kolega Zbisz i śmiało mogle polecić. Co prawda nabijam z niej kartusz 50cm3 ale super sprawa. Do tego zamówiłem jeszcze mały kompresor którym będę nabijał butle.
Hej, miałem 0,45l i nic mi w twarz nie wybuchło. Bite pompką do ok 270 bar. Nie polecam jedynie chińskich przetoczek z ali za ok 150zl, ponieważ są całe z aluminium łącznie z gwintem, który dokręcony trochę za bardzo się zrywa i przestaje trzymać ciśnienie.
zbisz41 pisze: ↑10 czerwca 2025, 08:51
Kupiłem zestaw na Aliex butla 0,5 litra i do tego przetoczka zestaw ok 300 PLN . butla 300/450 bar .Mam zapas do AA S400 chyba 3 nabicia z tego wychodzą do pełnego kartusza .Przetoczka ma 2 manometry ,port ładowania i drugi z wężem do nabijania karabinka
Sądziłem,że temat o kartuszu/flaszce do karabinka a tu zeszło na butle
Senio pisze: ↑10 czerwca 2025, 09:18
Paweł mam to w koszyku bo też się nad tym cały czas zastanawiam. Są z dwoma gwintami 5/8 i 18x1.5
Wczoraj oglądałem film o strojeniu DRS-a i gościowi podczas pokazu odstrzeliło coś od przetoczki. Został tylko mosiężny kikut. Jak znajdę ten filmik,to wrócę do tematu. https://youtu.be/iLkNNok9frM?si=bUWdd2J1OBcGMJbs&t=102
Harikuu_39 pisze: ↑10 czerwca 2025, 12:48
Dziękuje za odpowiedzi panowie, czuje że lepiej rozumiem temat. Czyli jak kupować taką butle to razem z przetoczką
Raczej tak. Nie wszystkie karabinki są przystosowane do wykręcania butli "pod ciśnieniem". Aby była taka możliwość, przy butli musi być zawór zamykający wypływ powietrza - tak jak np. w FX. Kupując butlę z przetoczką (i zaworem oczywiście), masz dodatkowy bank powietrza, a nie butlę na wymianę. Idąc w tym kierunku, sugerował bym zakup butli o większej pojemności
Ta rura to zależy do czego. Jeśli jest dedykowany kartusz to lepiej iść w oryginał i nie cudować. No chyba, że jakaś wydumka home made.
Ta butla 0.5L jako magazyn też tak wg. mnie średnio. Pod kompresor może to jakaś opcja jest bo go nie zajedzie. Tyle, że kompresor dobrze się czuje tak do 220 bar, a później też już ma ciężko. Do 300 bar to wyzwanie. Kartusz do 200 bar chwila na luzaku. Wygodniejszą / lepszą opcją przy tej pojemności wydaje się dodatkowy dedykowany kartusz i jest bez kombinowania i wysilania kompresora. Wtedy jest też około 200 strzałów, a to już nie jest tak mało. Tak głośno myślę tylko. Nie twierdzę, że to najlepsze rozwiązanie. Komuś taka butla może bardziej podchodzi niż dodatkowy kartusz.
Dla mnie posiadającego karabinek bez dodatkowego kartusza AA S400 butla mała 0,5 l jest wystarczająca na np dwudniowy wyjazd na zawody.
Wożenie 6l to już wyzwanie w moim małym autku i po co nadźwigać?
Zestaw mam już ponad pół roku ,kilka razy był ze mną w terenie ,kilkanaście razy nabijany ,działa nie narzekam i spełnia moje oczekiwania .
Do tego mam malutki kompresor który spokojnie 310 Bar pompuje.
Wszystko w tym wszystkim zależy od tego co kto potrzebuje .
Walther LG+ Falcon 1-10x24 -*-FWB-150-* "ten kto zajął ostatnie miejsce zawsze jest lepszy od tego, który nie brał udziału"
GraySaint
Ta rura to zależy do czego. Jeśli jest dedykowany kartusz to lepiej iść w oryginał i nie cudować. No chyba, że jakaś wydumka home made.
Darku, ja sobie tylko tak popatruję i ... Myślę, że za rok może dwa Żółci Przyjaciele będą sprzedawać kartusze do wszystkiego co mamy, w dowolnym rozmiarze i kolorze.
----------------------------------------
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie, zapytaj, czy mógłby tego nie robić
zbisz41 pisze: ↑10 czerwca 2025, 20:31
Do tego mam malutki kompresor który spokojnie 310 Bar pompuje.
Wszystko w tym wszystkim zależy od tego co kto potrzebuje .
Może masz rację, że przy tak małej butli się nie zmęczy. Też to w pierwszym zdaniu zasugerowałem, że to może być niezła opcja. Mnie się bardzo podoba ta bula. Gdyby tylko nieco większa była. Ta butla ma 0.8 ale tylko 200 bar. A szkoda bo może bym się skusił.
@Paweł oczywiście, że to idzie w ta stronę. Chińczyki latają w kosmos obecnie, a my mamy nakrętki przytwierdzone do butelek... Samo życie...