Powrót po latach ... w stronę PCP ?

Tematy dotyczące wiatrówek

Moderatorzy: Jka, Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
cruzier
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Powrót po latach ... w stronę PCP ?

Post autor: cruzier »

Witam.
Jako dawny forumowicz z bron.iweb.pl witam Was serdecznie.
Swego czasu miałem bardzo dobrą styczność jako właściciel z karabinkami sprężynowymi: HW50s, HW97k, AA Tx200HC, AA Pro Sport. Niestety ( czego bardzo żałuję ) sprzedałem dawno swój ostatni karabinek jakim był PS z całym osprzętem. Pozostały jedynie wspomnienia i zdjęcia. Ciągnie jednak wilka do lasu. Chętnie bym wrócił do TX200 HC ... ale "raczej" nie będzie mi dane ... ot ceny jakie są teraz, po porostu zwalają mnie z nóg za sprężynówki.
Do 3000 zł można kupić za to PCP AA S400 Classic, jednak moja wiedza w eksploatacji tego typu sprzętu jest bardzo znikoma i tu pojawiają się pytania.
Wiem, że dobrze byłby mieć butlę do ładowania kartusza, jednak na tym pewnie nie koniec, zatem:
1. Czy jest to dobry sprzęt jak za tę cenę ? ( dokładnie ten model gdyż jest jeszcze wersja krótsza - Carabine, jest wersja 400f, 410/410f ) - można się pogubić i sam nie wiem za bardzo co z czym się je.
2. Czy wyjmując z pudełka karabinek nadaje się spokojnie do rekreacyjnego strzelania,
3. Czy konieczny jest w nim montaż regulatora ?
4. Co należałoby w nim zrobić ? Czytałem że dobrze zainstalować tłumik

Miło by było aby ktoś łopatologicznie mi wytłumaczył wszystkie niuanse, bo pewnie ich trochę jest.

Wcześniej używałem optyki Delta Optical Titanium 4-16x42 MilDot na montażu BKL263 i byłem bardzo z niej zadowolony - czy nadal to dobry wybór pod ten sprzęt ?

Pozdrawiam Marcin.
Awatar użytkownika
Yurko
Reactions:
Tematy: 36

Re: Powrót po latach ... w stronę PCP ?

Post autor: Yurko »

Co do wersji karabinków Air Arms, to sam producent ma z tym problem i ciągle coś zmienia w nazwach. Niby ostatnio poprawili nazewnictwo i wycofali kilka modeli, ale one nadal są w sprzedaży albo tylko ich duchy straszą w sklepach... ;laughing:

Nie wiem, czy ceny AA są adekwatne do jakości, ale to przecież jedne z lepszych wiatrówek. Również PCP. Mają oczywiście swoje mankamenty. Dlatego np. ja nie kupowałbym wersji z magazynkiem. Niektórzy twierdzą, że wersje S410 i S510 są ok albo że można to poprawić. Ja w 510 miałem z magazynkiem problemy. Co prawda dopiero po roku używania, ale nie potrafiłem sobie z tym poradzić i strasznie mnie to irytowało. Druga sprawa to uszczelnienie kartusza. Przy dłuższym nieużywaniu wiatrówka potrafiła się rozszczelnić. I to w taki śmieszny sposób, że przy doładowaniu z butli problem zupełnie znikał (jeśli się jej tylko pilnowało) Natomiast ręczna pompka, przy takim całkowitym opróżnieniu był bezużyteczna. To tyle z grubszych minusów, bo strzelało się fajnie, wiatrówka była celna. Pewnie to po części zasługa niemieckiej lufy... :wink:

Co do tych karabinków S400F i S400 Rifle Classic to warto zauważyć, że pierwsza poza krótszą lufą ma też najmniejszy z możliwych kartuszy. W zasadzie chyba wszystkie krótkie wersje karabinkowe S400 i S410 mają mały kartusz. Dopiero karabinki S500 i S510 mają normalne, ("średnie") kartusze, ale one mają lufy w dłuższej osłonie więc w rzeczywistości nie są dużo krótsze od S400 Rifle. Poza tym cena...

Co do lunety i montażu, to bez magazynka, zestaw powinien być ok. Z magazynkiem chyba ten montaż będzie za niski. U mnie na BKL-301 i Optisanie z tubusem 30mm wychodziło na mm:

Obrazek
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

Dziękuję Yurko za odpowiedź. Będę na tygodniu miał możliwość przymierzenia się do S400 Classic - wtedy będę miał więcej odczucia manualnego. :)
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

Witam. Odświeżę swój temat.
Czy ktoś miał z Was Panowie styczność z dwoma karabinkami AA S400, wersje: Classic i Carabine ?
Jakoś bliżej mi do wersji krótszej - jednak chciałbym poznać Wasze opinie. Może ktoś miał lub ma właśnie Carabine i żałuje, że nie kupił Classic z większym kartuszem lub na odwrót.
Classic z pudełka 102 cm, z tłumikiem 112,5 cm
Carabine z pudełka 92,5 cm, z tłumikiem 103 cm

Pozdrawiam.
colt1988
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: colt1988 »

Miałem S400 Carbine i te 10 cm robi dużo różnicę. Dodatkowo niska waga. Ja bym brał krótszą i nie przejmował się niższą liczbą strzałów
Awatar użytkownika
c-o-n
Reactions:
Tematy: 28
Kontakt:

Post autor: c-o-n »

Strzelałem z obydwu i mnie mniejsza pasuje bo wydaje się bardziej kompaktowa, ale to moja opinia.

HFT.ONE strzelectwo terenowe

You don't have to win, but have to fight
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 182
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

1. Czy jest to dobry sprzęt jak za tę cenę ? ( dokładnie ten model gdyż
jest jeszcze wersja krótsza - Carabine, jest wersja 400f, 410/410f ) -
można się pogubić i sam nie wiem za bardzo co z czym się je.

Ad1: Chyba tak. Posiadałem krótko tegoż Clasica i HW 100, zostawiłem sobie dośmiertnie HW 100 a Clasic poszedł do ludzi. Czy 400'ka, to wystarczający stosunek "price to performance" .... wydaje się, że tak acz każda tego typu opinia będzie względna. Jeżeli sie gubisz w nazewnictwie, eF-ach, to czytaj opisy, pochodź po YT a znajdziesz, nawet na tym Forum. Zmuś się choć trochę.

2. Czy wyjmując z pudełka karabinek nadaje się spokojnie do rekreacyjnego strzelania,
Ad2: Są dwie szkoły, ja bym kilka filców przestrzelił przez lufę, a czterotakt potraktował w miejsca pracujące jakimś clp, może byc i balistol, no coś takiego. To co mnie w 400'ce denerwowało to dość ciężko chodzący czterotakt właśnie.

3. Czy konieczny jest w nim montaż regulatora ?
Ad3: Znajdziesz w ciśnieniu roboczym spokojnie tych 40-50 bardzo stabilnych strzałów raczej ze środkowego zakresu ciśnienia roboczego kartusza. Nawet zawody opędzisz (40 celów). Mając butelkę sprężonego powietrza pod ręką, to już twoja decyzja, czy będziesz się babrał z robieniem (też opisane na Forum) tego w zamian za ciut większą ilość strzałów. Poczytaj tych którzy przez to przechodzili i sam oceń czy opłaca się położyć te PLN'y w zamian za odrobinę dłuższe wykorzystania zakresu ciśnień, które i tak w końcu zawsze skończy się kolejnym doładowaniem.

4. Co należałoby w nim zrobić? Czytałem, że dobrze zainstalować tłumik

Ad4: Pierwszego członu pytania nie rozumiem, natomiast o "dobroci" tłumika ja nic nie wiem. Jak to wyczytałeś to podrzuć, chętnie się zapoznam, co dobrego wnosi do strzelania z cztery setki tłumik, za wyjątkiem zmiany decybeli? Ale co mają decybele do celności czy ilości z kartusza to prawdę powiedziawszy nie wiem.
ps. już wiem, chodziło ci o coś a'la przegląd zerowy, jak w sprężynówkach? Chyba tak. PCP pozbawione są sprężyn właśnie, prowadnic, kapeluszy itp. popiardółek, jak to wszystko do kupy poskładali przesmarować lekko w miejscach pracujących jak pisałem, przetrzeć lufę, nigdy nie wiadomo co tam na produkcji mogło wpaść - i wio z tym koksem! Jak to będziesz poprawnie używał i nie przechowywał w zatęchłej wilgotnej piwnicy, to świat i ludzie. Z czasem jakiś oring do wymiany i tyle.

Miłego powrotu,
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
Marysh
Reactions:

Post autor: Marysh »

Wracaj do sprężynówek, to odpowiednie wiatrówki dla ciebie.
Napewno się czasem znajdzie zadbany kawałek.

https://sport.bazos.cz/inzerat/21399015 ... r-arms.php
https://sport.bazos.cz/inzerat/21422414 ... t-45mm.php
Awatar użytkownika
k4qbis
Reactions:

Post autor: k4qbis »

W Air Arms sprawa jest prosta. Jeżeli jest opis 400 lub 500 to są to karabinki jednostrzałowe. Jeżeli 410 lub 510 to są to karabinki z 10-cio strzałowym magazynkiem.
Obecnie posiadam trzy AA z serii 510.
Nie mam i nie miałem żadnych kłopotów z indeksowaniem magazynka.
Jedna z tych 510tek to carbine ale w kalibrze 5,5 mm - spokojnie 100 jednakowych strzałów od 200 bar do 110 bar.
Wybierałbym model z dźwignią naciągu s/l. (łatwo i przyjemnie)
Tłumik koniecznie, ale tylko oryginalny AA.
Skróty mogą sprawić nieco kłopotu. Np TC (dwa cylindry pierdyliart strzałów), TDR (odkręcona kolba, świetny patent), TR (taktyczny , taki AR-15)
Gdy ja wybierałem swoje karabinki unikałem 4-taktu, ale to moje zdanie.
Pozdrawiam.
AA XTi 50, HW 100 i wiele innych.
reactor
Reactions:
Tematy: 74

Post autor: reactor »

Posiadam AA F400 Classic jeszcze jakiś stary model (moja pierwsza sensowna z prawdziwego zdarzenia wiatrówka). Zapewne ma już jakieś około 15lat. Nigdy z nim problemu nie miałem! Ktoś wyżej pisał o rozszczelnieniu kartusza? Może, ale wątpię. Oczywiście po dłuższym nieużywaniu (ponad rok) powietrze zeszło do zera) Czasem wystarczyło nabić z butli i było ok, ale najczęściej padały oringi w reduktorze produkcji Kuffla. Innych problemów nigdy nie miałem z karabinkiem! Przypuszczam, że gdybym wywalił ten regulator (całkowicie nie wkładając innego), to pewnie wszelki problemy by znikły związane ze szczelnością karabinka, bo to jedyne problemy jakie mam z regiem od Kuffla.

AD1 - Wydaje mi się, że za kwotę 3000zł to nie jest najlepszy wybór. Na rynku jest ogrom sprzętu (nie wiem co było by lepsze), w cenie miedzy 2-3k Wydaje mi się, że spokojnie można coś ciekawszego w tych pieniądzach dostać. w kwocie 3000-3500zł to lepszym wyborem byłby tak myślę Walther LGM2 PCP albo HW100? Nie dałbym dziś za niego takiej kwoty.

Ad2 - Nie wiem. Mój był kupiony używany, ale możesz to sprawdzić jak przyjdzie Cię. Zrób tylko tak na wszelki wypadek jak ktoś wyżej napisał. Wystrzel kilka filców albo dmuchnij porządnie kompresorem od strony portu ładowania i dopiero filcem. Ja bym oddał na przegląd zerowy jakiś. Sprawdzenie, uszczelnienie, korona lufy, regulacja, dopracowanie mechanizmu spustowego (polerka smary itd itp)

Ad3. Jeśli założysz regulator (nie wiem, może dziś są jakieś lepsze, z którymi się nic nie dziej?), to miej na uwadze, fakt, że prawdopodobnie co rok lub dwa będziesz zmuszony oddać karabinek do serwisu (na wymianę oringów w regu. i regulację), ewentualnie mógłbyś sam nauczyć się to serwisować i myślę, że będziesz zadowolony. Czy warto zakładać? Nie pchaj się w dodatkowe koszty! Kup postrzelaj jeden sezon i wtedy sam stwierdzisz czy zakładać czy nie? A może jednak stwierdzisz, że to nie dla Ciebie ten karabinek i trzeba go sprzedać? Przegląd zerowy i tyle moim zdaniem. O Regu zdecydujesz już sam w późniejszym czasie.

Ad4. Tłumik... Nigdy nie miałem oryginalnego od AA! Nie mam już pewności, ale wydaje mi się, że czytałem często coś przeciwnego, że tłumik trochę pogarsza skupienie. Ja mam kompensator założony i jestem zadowolony.
Sprzęt - FWB C55 | Aeron ACZ 101 Spider | Röhm Twinmaster | Reximex RP | AA S400F | SPA P10 | Diana 100
Optyka - SWFA SS 16x42 MQ | Burris Timberline 4.5-14x32 | Vortex Diamondback Tactical 4-16x44 FFP | VectorOptics Mustang II 1-4x30
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

TZ pisze: 01 marca 2026, 05:59 Miłego powrotu,
Pozdr,
TZ
Dziękuję Kolego !
Marysh pisze: 01 marca 2026, 11:49 Wracaj do sprężynówek, to odpowiednie wiatrówki dla ciebie.
Napewno się czasem znajdzie zadbany kawałek.

https://sport.bazos.cz/inzerat/21399015 ... r-arms.php
https://sport.bazos.cz/inzerat/21422414 ... t-45mm.php
Powrót do TX200HC gdzieś tam mi w oddali w sercu gra - jednak skutecznie ceny tych sprężyn mnie odstraszają, chyba też dlatego, że doskonale wiem ile płaciłem za ten karabinek w 2009 roku. Druga sprawa to fakt posiadania lżejszego karabinka ... i tu sprężyny mocno odstają.
Co do AA S400 Carabine - myślę, że do 3000 zł właśnie tutaj nówkę można upolować. Tak jak wyżej pisałem pozostaje dokupienie butli z przetłoczką.

@k4qbis AA s500 to inna półka cenowa - a ja raczej będę chciał trzymać się założonego budżetu.

Orientujecie się czy do PCP nada się pokrowiec od "Dronga", czy lepiej tutaj postawić na kufer ?

Pozdrawiam Marcin
Kefir
Reactions:

Post autor: Kefir »

Wydaje mi się, że skłaniasz się za wersją Carabine. Ja mam AA S400 Classic bez tłumika ma 95 cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

Kefir pisze: 01 marca 2026, 19:30 Wydaje mi się, że skłaniasz się za wersją Carabine. Ja mam AA S400 Classic bez tłumika ma 95 cm.
Tak , póki co bliżej mi do wersji Carabine.
Wymiarowanie które widnieje na Twoim zdjęciu, na moje oko nie do końca jest prawidłowe - dałeś miarkę lekko po skosie. Napisałem Do Air Arms UK z zapytaniem o długość S400F bez sepraratora. Wiadomość zwrotna była następująca:
Obrazek
Wychodzi na to, że jest ok 939 mm. czyli prawie 94 cm - całkiem blisko podanej przez Ciebie długości.
Jednak chciałbym abyś napisał jak Ci się karabinek użytkuje. Co Ci się w nim podoba a co nie.

Pozdrawiam Marcin.
Kefir
Reactions:

Post autor: Kefir »

Cześć. Tak. Odległość była mierzona skośnie. Od góry stopki pewnie jest tak jak napisał producent. Ja mam do niego zwykły materiałowe pokrowiec, trochę sztywniejszy i bardzo dobrze mi się sprawdza. Przewożę karabinek w samochodzie i taki wystarczy. Kufry są jednak dużo obszerniejsze.
Karabinek mam kolka lat i nic się z nim nie działo. Kupiłem go od kolegi na forum, więc nie był nowy. Dałem do serwisu na przegląd i wymianę oringów i działa bez problemu. Tak więc techniczne bez problemowy. Z minusów to dobrze by było gdyby miał regulowaną bakę policzkową. Są lidzie, którzy potrafią ładnie zrobić taką modyfikację osady. Co do celności to nie jest idealna. Ale jakoś specjalnie nie dobierałem do niego śrutu. Strzelam z takiego EXACTa jaki akurat mam. Dokupiłem oryginalny tłumik i skupienie jest trochę lepsze.Jednak jest trochę drogi, tak że nie wiem czy warto. Można uwolnić lufę z ósemki. Niektórzy twierdzą, że tak karabinek strzela lepiej. Próbowałem, ale jakiejś spektakularnej zmiany nie widziałem. Całościowo mogę spokojnie polecić. Kolega, który ma identyczny pobawił się jeszcze prędkością śrutu i doszedł do ustawień które dały mu bardzo dobrą celność. Klasyczna, porządna konstrukcja. Treały i bardzo przyjemny w użytkowaniu. Według mnie oczywiście.
Awatar użytkownika
cruzier
Reactions:

@Kefir dziękuję za opinię - tym bardziej, że już użytkujesz go kilka lat i masz dokładniejsze odczucia co i jak. 8-)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wiatrówki”