Jezzman - mam tą wersję z Mundilar od sierpnia Regulator mam ustawiony na 90 bar i trzyma mi 245 - 248 m/s, nie kręcę więcej, bo na zawody nie jeżdżę a jest jeszcze w limicie. Z pełnego kartusza (250 bar po ostygnięciu) wychodzi 11 do 12 magazynków, czyli około 140 strzałów zanim prędkości zaczną spadać. Na 30 metrów jedna dziura o średnicy 1,5 cm z całego magazynka, tak więc ósemka nie przeszkadza.
Co do magazynków, to polecam https://www.carm-magazines.com/carm-mag ... ifles.aspx Kupiłem już u nich 2 i wkładkę jednostrzałową. W porównaniu do oryginału za prawie 5 stów ma jedną fajną funkcjonalność - po ostatniej śrucinie nie da się zamknąć zamka i nie strzela się na pusto - fajna rzecz. Do tego goście robią także wersję na 10 śrucin, która jest niższa.
Sklep w UK czyli firmowy Deja omijał bym szerokim łukiem,angole liczą sobie kosmicznie za wysyłkę,do tego czas realizacji zamówienia to ponad miesiąc.Krale albo Mundilar,chociaż z tym drugim różnie bywa,W Krale jak jest na stronie,to jest w magazynie,do tego dostawa to max kilka dni.
Jka pisze: ↑04 lutego 2025, 15:56
A ja trochę ponad 20 lat temu 1pierwsze Daystate kupiłem.
Był dzień, miesiąc, rok że w jednej godzinie, tyle na podłodze ich miałem.
5 Daystate jakie miałem.JPG
W miedzy czasie i taki (bardzo fajny) się u mnie przewinął.
2 daystate crx i mk4 (13).JPG
Teraz po latach i na stare lata nie wiem czy bym kupił coś z tej marki.
A jak już to coś najprostszego, bez bateryjek jak ten środkowy.
Jka
Ten środkowy, Daystate X2 to był mój pierwszy PCP. świetny karabinek
elsatono pisze: ↑04 lutego 2025, 17:37
No ok. Wszystko ładnie pięknie.
Ale czemu nie Walther, Steyer, Air Arms czy Hw?
Co jest za a co przeciw Daystate!
Nie kupię Daystate bo:
- miałem awaryjnego MK4 i naprawa elektroniki trwała dwa miesiące. Może to był jedyny,ale trafiłem ja .
- lubię celnie postrzelać a to w dużej mierze zależy od lufy i tutaj przewagę ma Steyr,Walther i HW100 /b. łatwy dostęp i adaptacja/.
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2025, 17:45 przez bruno_Hof, łącznie zmieniany 1 raz.
bruno_Hof pisze: ↑04 lutego 2025, 17:43
...
Nie kupię Daystate bo:
- miałem awaryjnego MK4 i naprawa elektroniki trwała dwa miesiące. Może to był jedyny,ale trafiłem ja .
- lubię celnie postrzelać a to w dużej mierze zależy od lufy i tutaj przewagę ma Steyr,Walther i HW100 /b. łatwy dostęp i adaptacja/.
Masz rację, lufa jest najważniejsza, super system w niczym nie pomoże kiedy lufa do chrzanu
Jednak w tych podanych przez Ciebie karabinkach, ludzie często wymieniają lufy, bo za wybredna, bo jednak nie jest celna, a poza tym w Dejach także lufy Walthera i szczerze, ja nie czytałem i nie słyszałem, aby lufę ktoś wymieniał w nich, bo niecelna
elsatono pisze: ↑04 lutego 2025, 17:37
Ale czemu nie Walther, Steyer, Air Arms czy Hw?
Bo są oklepane, nudne i wszędzie ich pełno
Tym zawsze się kierowałem, zawsze lubiłem mieć coś nietuzinkowego i dlatego lubuję się w Daystate, a nie popularnych markach, które wymieniłeś.
bruno_Hof pisze: ↑04 lutego 2025, 17:43
...
Nie kupię Daystate bo:
Masz rację, lufa jest najważniejsza, super system w niczym nie pomoże kiedy lufa do chrzanu
Jednak w tych podanych przez Ciebie karabinkach, ludzie często wymieniają lufy, bo za wybredna, bo jednak nie jest celna, a poza tym w Dejach także lufy Walthera i szczerze, ja nie czytałem i nie słyszałem, aby lufę ktoś wymieniał w nich, bo niecelna
Znając moje "szczęście" do zakupów,to mogę taką trafić I co wówczas?-"koledzy kto mi dorobi oring wewnątrz lufy"? .
Do HW100 kupię za 500PLN gotowca,przeróbka pod system Steyr,czy Walther,to zrobi każdy,kto ma tokarkę za parę złotych.
Nie miałem nigdy PCP. Mój pierwszy to Daystate MK4. Bez wyświetlacza. Pieruńsko celny karabinek. I jak podobały mi się AA to w ten jest mega. Wg mnie o zalanie i uszkodzenia elektroniki nie ma się co martwić. Parę prostych poprawek i będzie ok.
Inszość od innych, wygląd, wykonanie, celność( sic) przekonała mnie. Elektronika w tym karabinku pewnie to nie rakieta kosmiczna. Da się ogarnąć.
Ja na pewno kupię następnego daystate.
AA TX 200 by Bizon+ Element Optics
Daystate MK4+ Element Optics
Tak dla równowagi w przyrodzie
Ja nie lubię Daystate za:
- w niebutelkowcach kartusz jest elementem nośnym dla całego systemu, takie trochę "tanie" rozwiązanie jak w budżetowym S400, starych Falconach czy Logunach,
- śruby bardzo często słabej jakości, niekiedy na normalny płaski śrubokręt, po kilkukrotnym wkręceniu/wykręceniu wyglądają na "zmęczone życiem",
- słabe mocowanie lufy nie wspominając o samej lufie - fifka nie lufa,
- osady często "byle jak" wyfrezowane w środku,
- o elektronice nie wspominam - dla jednego wada, a innego zaleta - dla mnie wada, problemy i pamiętne wysyłki do Radecka,
- od zawsze brak konkretnego przedstawiciela (sprzedaż, serwis, części zamienne),
- cena kosmos względem tego, co oferuje produkt. Wymyślanie tysięcznej limitowanej serii z inną anodą, inaczej zabarwionym drewienkiem i jakimś tam niby limitowanym numerkiem na bloku, to takie takie trochę robienie sobie jaj z klienta.
Na szczury super tylko u nas nie można do szczurów
do gabloty jak najbardziej zwłaszcza te limitowane wersje
a do FT/HFT/benchrestu są poprostu lepsze wiatrówki
Miałem dawno temu 2 Daystate i oczywiście moje uwagi są czysto subiektywne. Fani marki mają prawo się z nimi nie zgadzać
Porównałbym do włoskich samochodów, z zewnątrz przepiękne, a w środku bylejakość.
Wykonanie i obróbka elementów metalowych to zupełnie inna klasa niż FWB/Steyr/Anschutz/Walther.
Szukając porównania to jakby element wykonany na CNC, a pilnikiem w przyszkolnych warsztatach.
Nie zmienia faktu, że są bardzo przyjemne w użytkowaniu.
Mam słabość do Daystatów z elektroniką, bardzo je lubię za korzyści jakie daje elektronika, 4 taktowy zamek, magazynek, wbudowany tłumik.
Moja opinia dotyczy modeli MK3/MK4, Airwolf nowszych konstrukcji nie znam.