Problemy z celnością - Reximex Daystar - naprawiona :)

Tematy dotyczące wiatrówek

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

skillpolice
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 2
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Problemy z celnością - Reximex Daystar - naprawiona :)

Post autor: skillpolice »

Nie mam już siły do tej ku***. :)

Wiatrówka nie jest zbyt celna na 30 metrów. Jak widać na załączonym obrazku czasem ma jakieś przebłyski gdzie zachowuje się normalnie (lewa dolna grupa), ale cała reszta (środek i pozostałe rogi tarczy) jak widać nie jest specjalnie akceptowalna.

Obrazek

Próbowałem Exacta 5.51 i 5.52, ta "normalna" grupa jest na exakcie 5.51 - więc skoro była obiecująca, to wystrzelałem całą drugą tarczę na 5.51. Na exakcie RS i express podobna sraka.

Obrazek

No i jest niby minimalnie lepiej, ale to dalej dość żałosne. Oba exacty lekko przesmarowane napierem.

Najpierw myślałem że takie grupy to kwestia słabej lunety, bo miałem jakiegoś chińczyka z theta optics - okej, ma prawo nie trzymać zera, to jakaś zabawka do ASG. Kupiłem Hawke Sidewindera 30 4.5-14x44. No nie ma bata, luneta w cenie wiatrówki powinna trzymać zero. Dalej to samo.

No to myslę dalej co jej może nie pasować - sprawdziłem dokręcenie lufy i opaski na lufę - była lekko luźna, ale i tak nic nie pomogło. No to dalej - kupiłem regulator z HUMA air, ustawiłem na 130 bar i wstawiłem. No i dalej sieje... Myślę dalej, może jakieś delikatne ruchy w łożu - powsadzałem jej w łoże kartoniki po papierosach dla uszczelnienia pozycji. :) Dalej nic. Lufa też wyczyszczona kilka razy. Korona lufy wygląda normalnie. To samo z tłumikiem czy bez.

No i tu następuje moje pytanie, co ja mam z tą cholerą zrobić? Skończyły mi się pomysły. Ona serio ma przebłyski że przez np 8 śrucin wszystko leci pięknie w punkt, a potem znowu dostaje czkawki i zaczyna walić gdzie popadnie. Strzelałem te grupy na wkładce jednostrzałowej oglądając śruciny czy wszystko z nimi git, oparty o stoliczek i z poziomnicą na szynie żeby nie było błędów przez przechylenie broni i dbając o poprawne ciągnięcie za spust. Oddać to komuś na jakiś serwis i przegląd? Coś jeszcze podłubać? Spróbować exacta 5.50? Nie smarować napierem? Strzelanie silhouette w takich warunkach przypomina bardziej ruletkę niż coś gdzie liczą się moje umiejętności więc nie jest to zbyt fajne.

EDIT:

Wszystko udało się naprawić, zapraszam do ostatniego posta:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2024, 14:29 przez skillpolice, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wichura
Reactions:
Tematy: 8

Re: Problemy z celnością - Reximex Daystar

Post autor: wichura »

Końce lufy sprawdziłeś wacikiem czy nie ma zadziorów? Przez chrono strzelałeś żeby sprawdzić rozrzut prędkości?
.177, .22, .25, .30, 35, .44
skillpolice
Reactions:

Rozrzut prędkosci wydaje mi się że jest w granicach +/- 2,5m/s, zwykle koło +/- 0,7m na sekunde - czyli regulator zdaje egzamin jak cholera - szkoda tylko że w niczym to nie pomogło :D Korona też wydaje się być gładka i bez żadnych zadziorów. Jutro dostanę butlę do PCP to mogę trochę postrzelać w ziemię przez chrono i zobaczyć czy dalej trzyma.
RobertWRC
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: RobertWRC »

Próbowałeś cięższych śrutów? Są w sprzedaży takie testery JSB- 7 różnych Exact Jumbo w jednym opakowaniu. Spróbuj tej drogi...
Awatar użytkownika
MariuszS62
Reactions:

Post autor: MariuszS62 »

Szymon, bo to Daystar!
Tam jest wiele rzeczy źle zrobionych, które mają wpływ na celność.
skillpolice
Reactions:

Szymon, bo to Daystar!
Tam jest wiele rzeczy źle zrobionych, które mają wpływ na celność.
No ale daystar to dalej nie lider, ludzie nim robią normalnie skupienia wielkości 2złotówki na 30 metrów, moje przestrzeliny trzeba przykrywać spodkiem od herbaty.
RobertWRC pisze: 04 grudnia 2024, 17:50 Próbowałeś cięższych śrutów? Są w sprzedaży takie testery JSB- 7 różnych Exact Jumbo w jednym opakowaniu. Spróbuj tej drogi...
Hmm, mogę spróbować ale już próbowałem chyba z 5 różnych egzaktów i zawsze taka sama sraka...
RobertWRC
Reactions:

A zmieniałeś tylko śrut czy też zaworki? :wink:
Awatar użytkownika
MariuszS62
Reactions:

Post autor: MariuszS62 »

Jeśli ktoś przy mnie zrobi skupienie z Daystara wielkości dwuzłotówki na dwadzieścia metrów, to uwierzę.
Ale w "sylwetkach" poszło Ci dobrze.
skillpolice
Reactions:

RobertWRC pisze: 04 grudnia 2024, 19:06 A zmieniałeś tylko śrut czy też zaworki? :wink:
Dysponuję tym słynnym zaworkiem FAC ale nie sprawdzałem na razie jak skupienie na pełnej mocy. Używałem go do ustawienia napięcia sprężyny po wsadzeniu regulatora bo na takej restrykcji transferportu jak na tym 17J, to se można :) . No ale może warto sprawdzić, jak tam będzie niezłe to może po prostu nie wiem, gwint bardziej przystosowany pod FAC-owe moce a na 17J będzie bieda nie ważne co zrobię? Z drugiej strony, kiedyś była dużo celniejsza.
Jeśli ktoś przy mnie zrobi skupienie z Daystara wielkości dwuzłotówki na dwadzieścia metrów, to uwierzę.
Ale w "sylwetkach" poszło Ci dobrze.
Dziękuję! Na pewno będzie lepiej jak ją naprawię, bo kiedyś strzelała tak, jak na tej lewej dolnej grupce na 30m z pierwszego - czyli poza okazjonalnym "flyerem" skupienie było naprawdę niezłe i do przykrycia dwuzłotówką! A teraz sieje jak wynalazki z dalekiego orientu :) Jak uda się naprawić to zademonstruję na strzelnicy. Albo po prostu się wkurzę i kupię jakieś HW100 a ta będzie dla dziewczyny :one:

Czy jakieś o-ringi mają wpływ na celność? Może po prostu sobie sparciały, bo wiatrówka ma z 3 lata i żadnego oringa nie wymieniałem. Ale z drugiej strony, prędkości wylotowe są stabilne...

Jutro powinna mi przyjść butla do PCP bo pompka ostatecznie wyzionęła ducha, to postrzelam sobie na tarasie w ziemię z 5.50 bez napiera - sprawdzę przy okazji stabilność na chrono. Może lufa się solidniej zaołowi, bo niedawno była czyszczona...

A jeśli i to nie pomoże, to kolejna hipoteza jest następująca - skoro moja sprężyna zbijaka jest zbyt silna jak dla obecnego ustawienia regulacji (130 BAR) to albo muszę zwiększyć jeszcze bardziej ciśnienie (meh) albo spróbuję metalurgicznie odpuścić sprężynę w piekarniku. Martwię się że skoro wyrzucam więcej powietrza niż potrzebuję, to "dmucham" od tyłu w śrut w jego pierwszej fazie lotu kiedy jest najbardziej narażony na tzw. przypał. Upiekę ją na jakieś dwie godzinki i może złagodnieje, co pozwoli mi na jakąś możliwość regulacji - wtedy będę mógł spróbować się pobawić napięciem sprężyny i znaleźć Vmax, i przykręcić go o jakieś 5% - teoretycznie powinno to spowodować brak owego dmuchania w śrut po jego wylocie.

A później obtoczy się na wiertarce papierem ściernym zaworek non-fac żebym miał faktycznie 17J a nie np 12 :)
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2024, 21:52 przez skillpolice, łącznie zmieniany 1 raz.
RobertWRC
Reactions:

Jeśli więc było lepiej a jest gorzej to na Twoim miejscu wróciłbym na próbę do ustawienia pierwotnego, czyli zdemontował regulator, sprężynę zbijaka ustawił tak jak była niegdyś i po strzelaniu będzie widać czy wróciłeś do punktu wyjścia z celnością czy nie.
A co do oringów to sprawdzałeś czy ten w "ósemce" łączącej kartusz z lufą nie wyleciał albo nie sparciał? Może tam jest za dużo luzu i końcówka lufy zbyt mocno drga podczas strzału?
skillpolice
Reactions:

Jeśli więc było lepiej a jest gorzej to na Twoim miejscu wróciłbym na próbę do ustawienia pierwotnego, czyli zdemontował regulator, sprężynę zbijaka ustawił tak jak była niegdyś i po strzelaniu będzie widać czy wróciłeś do punktu wyjścia z celnością czy nie.
A co do oringów to sprawdzałeś czy ten w "ósemce" łączącej kartusz z lufą nie wyleciał albo nie sparciał? Może tam jest za dużo luzu i końcówka lufy zbyt mocno drga podczas strzału?
Lepiej było kiedyś - później zostawiłem ją w schowku na rok i zająłem się innymi rzeczami. Teraz wróciłem do strzelania i próbuję przywrócić jej dawny czar :)

Hmm, nie mam pojęcia jak sprawdzić ten oring - niesamowita turecka myśl techniczna uznała że to wspaniały pomysł użyć śruby typu snap-off do zamocowania lufy :052: więc musiałbym ją rozwiercić - a że tak powiem trochę się boję bo nie mam tutaj wiertarki stołowej, nie wiem czy jestem takim kozakiem żeby rozwiercać śrubę m3 z ręki wiertarką :D Chyba że źle rozumiem, bo nie do końca rozumiem co masz na myśli przez tą "ósemkę".

EDIT: Aaaah, chodzi Ci o barrel-band, nie znałem polskiej nazwy! Tak, tam o-ring jest i ma się nieźle, sama ósemka też jest ładnie dokręcona! Myślałem że chodzi o jakiś dziki element transferportu.
RobertWRC
Reactions:

To trudno się doszukać możliwości wpływu innych oringów na skupienie skoro wszystko działa technicznie poprawnie...

A co do osłabiania sprężyny... nie lepiej pomierzyć wymiary oryginalnej i po prostu kupić taką która będzie z cieńszego drutu?
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2024, 22:10 przez RobertWRC, łącznie zmieniany 1 raz.
skillpolice
Reactions:

Tak tak, już wprowadziłem edit - nie znałem polskiej nazwy owego wynalazku :) Tam oring jest i trzyma się zupełnie nieźle, lufa siedzi w nim ciasno.
RobertWRC
Reactions:

Twój karabinek to w Polsce kupowany? Zdziwiły mnie te niewykręcalne śruby mocujące lufę. Widziałem na youtube film że tak jest w angielskich wersjach i że gość rozwiercał je by móc wyjąć lufę i powiększyć otworek transferportu. U mnie lufa jest zamocowana zwyczajnymi dwoma śrubkami odkręcanymi imbusem...
skillpolice
Reactions:

U mnie wygląda to podobnie z wierzchu, ale jedna śruba imbusowa wcale śrubą imbusową nie jest - jest tylko taką małą przykrywką, można ją wykręcić a pod spodem komora z urwaną śrubą :) Chyba że jestem ślepy, jutro na to popatrzę jeszcze raz.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wiatrówki”