To to samo. Kupisz,przetrzesz lufę szczotką mosiężną i filcem. Później postrzelasz celem sprawdzenia skupienia i jak ok,to zostawiasz. Jak nie,to poprawiasz lufę do skutku. Reszta później
Reximex Lyra
Moderatorzy: Jka, Moderatorzy wiatrówkowi
-
rokasa58
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 38
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Reximex Lyra
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
LG 300 Weaver Tactical, HW95L SD SWFA, Diana 6M
-
jurek40b

- Reactions:
- Tematy: 115
Lufę w wiatrówce, mosiężną szczotką? Dlaczego? Pytanie jak najbardziej poważnie.
Większa kuzynka kruszynki daje radę
-
rokasa58

- Reactions:
- Tematy: 38
By usunąć pozostałości opiłków. Dużo WD40 i przejazd szczotką do całkowitego wysunięcia i powtórka. Można tak kilka razy.
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
-
vanhouten.cz

- Reactions:
- Tematy: 1
(Jest to dłuższy tekst, więc został przetłumaczony przez Google Translate)
Idę hejtować
Tak, można powiedzieć, że w przypadku Rexu trzeba ciągle coś poprawiać, to takie DIY. Mam Lyru od prawie dwóch lat i wciąż eksperymentuję, żeby strzelała jak najlepiej. Jednak chyba już na to wpadłem. Największym problemem jest to, że po prostu nie trzyma zerowanie.
Drugim problemem jest ta głupia tuleja wokół lufy i kartusza, którą usunąłem, a na lufę założyłem o-ringa aby lufa nie uderzała o kartusz.
Jeśli mam ją wycelowaną, nie ma problemu, aby przy 16J trafić na 42 metry około 2 cm (na zewnątrz), a na 25 metrów trafić w dziurę po poprzednim strzale. Jednak wrzucam karabin do futerału i tydzień później strzela inaczej.
W przypadku FAC jest lepiej. Cięższą amunicją (JSB Exact Heavy lub Monster) strzelałem śruby do drewna na 30 metrów z mniej więcej 8/10.
Największym problemem wszystkich recenzentów jest to, że używają magazynka w połączeniu z JSB Exact. Exacty są bardzo miękkie, a magazynek ma mocną sprężynę i każdym obrotem po prostu zgniata śrut, a wtedy strzał jest niecelny. Kupiłem na eBayu jednostrzalowy magazynek „swing” od Boba P. i to jest niebo w gębie. Ten oryginalny magazynek jest dobry do twardszych śrutów typu Monster lub Beast, ale nie do klasycznych exactów.
Kolejna sprawa to wybór odpowiedniej amunicji. Najbardziej sprawdziły się JSB Exact 4,53 (16J) i dla FAC 4,52 JSB Heavy.
Zdjecie:
1) 40 metrów, na zewnątrz przy lekkim wietrze, w pozycji siedzącej, opartej o ramię i z przodu opartej o beanbag, więc nie jest to całkowicie stabilna pozycja (bez podpierania łokci - zobacz drugie zdjęcie). Jeśli jest to dla Państwa zły wynik z karabinu za tysiąc i trochę złotych, to nie wiem, czego jeszcze moglibyście chcieć
2)
aktualna konfiguracja: 16J, regulator Robert Lane, usunięty uchwyt lufy, tlumik Black Rhino Reaper short, Valiant Themys II 4-12x40 Mil-Dot.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Air Arms S410 .177 + Valiant Themys II 10x32 HFT
-
jack78
- Reactions:
-
vanhouten.cz

- Reactions:
Te dwa mini śrubki imbusowe nie trzymają zbyt dobrze, wystarczy lekko uderzyć w lufę, a lufa się wykrzywi i pozostanie wykrzywiona. Trzeba ją wtedy wyrównać i ponownie wycelować.
Podczas strzelania z HFT często zdarzało mi się, że lufą lub tłumikiem o coś się ocierałem (gałąź, oznaczenie stanowiska, czasami podczas wyjmowania karabinu z futerału).
Podczas strzelania z HFT często zdarzało mi się, że lufą lub tłumikiem o coś się ocierałem (gałąź, oznaczenie stanowiska, czasami podczas wyjmowania karabinu z futerału).
-
mike21
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Witam. Mam pytanie: z tego co czytałem, Lyra i Daystar to bardzo podobne konstrukcje, więc zapytam — czy w Reximex Daystar przy wymianie zaworu HP trzeba spuszczać ciśnienie z kartusza? Czy można to zrobić na nabitym powietrzu?
-
vanhouten.cz

- Reactions:
-
Kirzdankenwar
- Nowy użytkownik

- Reactions:
Witam. Mocno zainteresowałem się tym tematem bo sam mam problem z celnością mojej lyry. W tym roku przed sezonem zacząłem zgłębiać team z tym związany. I wyszło mi kilka spraw do sprawdzenia w kontekście tejże celności. Poniżej podrzucę filmik gościa który zajmuje się powiedzmy serwisem wiatrówek żebym nie musiał się rozpisywać co zrobiłem. Pozwoliłem sobie włączyć się w dyskusję bo znalazłem człowieka z Polski co wytwarza customowe magazynki wielo i jedno strzałowe na wzór tych z zagranicy, do tego ma ósemkę do lyry inaczej zaciskaną, oraz wiele innych ciekawych rzeczy.Też planuje zakup takowej bo widzę problem w oryginalnej.Wydaje mi się że można z człowiekiem pogadać żeby coś przerobił pod indywidualne zamówienie bo mi np ogarnoł wkładkę jednostrzałowa z oringiem, a w sprzedaży ma wersje bez.
-
vanhouten.cz

- Reactions:
Od Damiana miałem też jego magazynek, ale nie był w stanie zrobić mi go z o-ringiem, a bez niego jest on bezużyteczny, ponieważ śrut wpada do ciała broni, a ta się wtedy zacina.
Ósemka od niego też nie jest dobra. Jest zbyt ciasna. Jeśli napełnię kartusz powietrzem, nagrzewa się i nieco rozszerza, co powoduje przesunięcie ósemki i zmianę celności. Moim zdaniem należy pozostawić oryginalną ósemkę lub całkowicie ją usunąć i pozostawić lufę free floating.
Jeśli chodzi o celność, miałem problem z niektórymi moderatorami. Spróbuj bez niego, jeśli go używasz. Najbardziej sprawdziły się w Lyry naboje JSB Exact 4,53 mm lub JSB Exact Heavy 4,52. Próbowałem 4,50 i 4,51, ale nie były one wcale dobre.
Ósemka od niego też nie jest dobra. Jest zbyt ciasna. Jeśli napełnię kartusz powietrzem, nagrzewa się i nieco rozszerza, co powoduje przesunięcie ósemki i zmianę celności. Moim zdaniem należy pozostawić oryginalną ósemkę lub całkowicie ją usunąć i pozostawić lufę free floating.
Jeśli chodzi o celność, miałem problem z niektórymi moderatorami. Spróbuj bez niego, jeśli go używasz. Najbardziej sprawdziły się w Lyry naboje JSB Exact 4,53 mm lub JSB Exact Heavy 4,52. Próbowałem 4,50 i 4,51, ale nie były one wcale dobre.
-
Kirzdankenwar
- Nowy użytkownik

- Reactions:
Rozmawiałam już z nim i zrobi mi ósemkę zaciskaną w dwóch punktach. Pierwszy pod kartuszem a drugi na lufie, zobaczę co to da dopiero jak się ociepli. Z oringiem trzymajacym śrut jest tylko wkładka jednostrzalowa bo do magazynka fizycznie nie ma jak chyba zamontować oringów na każdy nabój.
-
FAZIK

- Reactions:
- Tematy: 2
Strzelałem z tej właśnie Lyry. Celność niestety rozczarowała. Mam Reximexa RP (Mito) i jest o wiele lepiej, więc pewnie dużo zależy od tego w jakim akurat stanie byli pracownicy na zmianie w fabryce
Life's a game with save and load features disabled.
-
vanhouten.cz

- Reactions:
mialem ten wynalezek, bez o-ringa a diaboli z niego wypadały przy przechyleniu broni.Kirzdankenwar pisze: ↑06 stycznia 2026, 18:00 Rozmawiałam już z nim i zrobi mi ósemkę zaciskaną w dwóch punktach. Pierwszy pod kartuszem a drugi na lufie, zobaczę co to da dopiero jak się ociepli. Z oringiem trzymajacym śrut jest tylko wkładka jednostrzalowa bo do magazynka fizycznie nie ma jak chyba zamontować oringów na każdy nabój.
Potem kupiłem od Boba P z Brytanii ten i działał tak, jak powinien, łącznie z o-ringiem, łącznikami do broni i magnesem.
-
Kirzdankenwar
- Nowy użytkownik

- Reactions:
A ja kupiłem usemke i na razie czekam na pogodę żeby to przetestować. Co do grzania kartusz to fakt grzeje się ale nie aż tyle żeby robiło to ruznice w mocowaniu tej części.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jurek40b

- Reactions:
- Tematy: 115
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Lyry w kalibrze 5,5mm. Poprzedni właściciel kupił porządną ósemkę i zamontował ją. Karabinek jest bez regulatora. Lubi powietrze. Celny. Kupiłem go do zabawy. Kosztował sporo taniej niż nowa butla z przetoczką. Bez tłumika jest głośny. Z tłumikiem poprzednik mówił, że po kilku strzałach potrafi trochę siać. Ja zauważyłem tylko, że po kilku strzałach jakby przesuwał się punkt trafienia. Ale to nie sieje. Pierwsze strzelanie jest ok. Śrut idzie w tempie większym niż myślałem 

Większa kuzynka kruszynki daje radę