jak zrobić samemu pochylenie montażu lunety ?
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 8
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
jak zrobić samemu pochylenie montażu lunety ?
Witajcie forumowicze.
Chcę przygotować montaż z pochyłem 30 MOA i nauczyć się też jak dla swoich karabinów obecne montaże przerobić. Ale po kolei ...
Zdobyłem karabinek Anschutz-1808 (do strzelania 100m,300m), luneta VectorOptics 3-18x44 (regulacja pionowa 30MRAD), montaż jednoczęściowy 11mm VectorOptics SCACD-16 pochylenie 0MOA.
Sprawdziłem na kalkulatorze balistycznym i do strzelania na 300m braknie mi kilku klików na lunecie.
Szukałem na internecie montażu 11mm z pochyłem, ale nie znalazłem nic co by dało się zamontować na Anschutz-1808 tak żeby montaż nie zasłaniał portu ładowania nabojów. Więc muszę przerobić montaż co mam.
I teraz prośba do osób potrafiących zrobić z montażu 0MOA montaż z pochyleniem.
Ile milimetrów trzeba przednią obejmę szlifnąć w dół, żeby było te 30 MOA pochyłu ?
pół milimetra ? 1 milimetr ? 2 milimetry ?
Jak to obliczyć precyzyjnie przed robotą ?
Oczywiście po podszlifowaniu będę docierał montaż na gładko (precyzyjnym wałkiem liniowym fi30 i pastą polerską).
Jeśli nie tak się robi pochył montażu, jak obmyśliłem to proszę poinstruujcie mnie jak to wykonać poprawnie.
Nie biorę pod uwagę montowania dodatkowych szyn picantinny z pochyłem, bo podwyższyły by mi oś lunety o 2cm, a ja chcę mieć możliwie nisko - bo tak lubię.
Chcę przygotować montaż z pochyłem 30 MOA i nauczyć się też jak dla swoich karabinów obecne montaże przerobić. Ale po kolei ...
Zdobyłem karabinek Anschutz-1808 (do strzelania 100m,300m), luneta VectorOptics 3-18x44 (regulacja pionowa 30MRAD), montaż jednoczęściowy 11mm VectorOptics SCACD-16 pochylenie 0MOA.
Sprawdziłem na kalkulatorze balistycznym i do strzelania na 300m braknie mi kilku klików na lunecie.
Szukałem na internecie montażu 11mm z pochyłem, ale nie znalazłem nic co by dało się zamontować na Anschutz-1808 tak żeby montaż nie zasłaniał portu ładowania nabojów. Więc muszę przerobić montaż co mam.
I teraz prośba do osób potrafiących zrobić z montażu 0MOA montaż z pochyleniem.
Ile milimetrów trzeba przednią obejmę szlifnąć w dół, żeby było te 30 MOA pochyłu ?
pół milimetra ? 1 milimetr ? 2 milimetry ?
Jak to obliczyć precyzyjnie przed robotą ?
Oczywiście po podszlifowaniu będę docierał montaż na gładko (precyzyjnym wałkiem liniowym fi30 i pastą polerską).
Jeśli nie tak się robi pochył montażu, jak obmyśliłem to proszę poinstruujcie mnie jak to wykonać poprawnie.
Nie biorę pod uwagę montowania dodatkowych szyn picantinny z pochyłem, bo podwyższyły by mi oś lunety o 2cm, a ja chcę mieć możliwie nisko - bo tak lubię.
Hammerli-280, GSP-Expert, Anschutz-1807, Sako-S20, CZ-Shadow2, Anschutz-2002, Anschutz-1808, HW95, Daisy-717, Diana mod.6M, ...
- ImTheOne
- Reactions:
- Tematy: 33
Re: jak zrobić samemu pochylenie montażu lunety ?
Nie piłem jeszcze kawy, więc nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy ty chcesz szlifować montaż, czy szynę? Podaj długość elementu, to będzie łatwiej policzyć. Jeśli np. szyna ma 168 mm długości to 30 MOA na tej odległości wynosi 1,46 mm.
Edit: doczytałem. Czy dobrze rozumiem, że chcesz wyszlifować samo wnętrze obejm? Jesteś pewien, że po tej operacji będziesz w stanie zapewnić osiowość posadowienia lunety w tych obejmach? Wystarczy ci materiału na obejmach, żeby wyszlifować np. w przedniej obejmie 0,7 mm u w tylnej 0,7 mm? Nie boisz się utraty wytrzymałości materiału? Wiesz, żeby górna część obejmy nie pękła podczas dokręcania...
Edit: doczytałem. Czy dobrze rozumiem, że chcesz wyszlifować samo wnętrze obejm? Jesteś pewien, że po tej operacji będziesz w stanie zapewnić osiowość posadowienia lunety w tych obejmach? Wystarczy ci materiału na obejmach, żeby wyszlifować np. w przedniej obejmie 0,7 mm u w tylnej 0,7 mm? Nie boisz się utraty wytrzymałości materiału? Wiesz, żeby górna część obejmy nie pękła podczas dokręcania...
- Doody
- Reactions:
- Tematy: 9
Moim zdaniem to karkołomne przedsięwzięcie, niemające uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej kupić gotowy montaż/szynę o pożądanym pochyleniu. Tworzenie takiego montażu od zera na obrabiarce CNC (bo nie wyobrażam sobie jako inżynier mechanik inaczej tej obróbki) przedroży temat wielokrotnie. Chyba, że chodzi Ci o coś "mniej więcej" 30 MOA.
Pozdrawiam Darek
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + PWS LS02
- bezduszny
- Reactions:
- Tematy: 99
Sprzedać ten montaż co masz i kupić montaż z pochyleniem 20 MOA. Szkoda zdrowia na rzeźbienie.. bo dobrze to nie wyjdzie, narobisz się i ten co masz będzie na śmietnik.
Taniej, lepiej i szybciej wyjdzie sprzedać ten a kupić inny.. nawet używany dobrej jakości.
Listen very carefully. I shall say this only once.
Michelle Dubois - ’Allo ’Allo!
-
- Reactions:
- Tematy: 7
Akaurat robota jednostkowa ciut bardziej ekonomicznie ma szanse wyjść na obrabiarkach konwencjonalnych. Ale dalej mówimy o setkach zł. A koledze pewnie chodziło o metody totalnie chałupnicze, wziąć posiadany montaż, pilnik, papier ścierny, może dremel, czy szlifierka... Szanse powodzenia oceniłbym wtedy na: nikłe
A do pytajnika - normalnie skos nie jest zrobiony na obejmach, tylko na podstawie montażu. I już na podstawie jest to dość trudna modyfikacja istniejącego montażu. Na obejmach, nawet przy dostępie do tokarki, frezarki - nonsensowna komplikacja. Ręcznie, pilnikiem, dremlem?
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Na swoim Anschutzie mam to:
https://huma-air.com/vector-optics-x-ac ... xasr-3045/
super zdaje egzamin
https://huma-air.com/vector-optics-x-ac ... xasr-3045/
super zdaje egzamin
- bezduszny
- Reactions:
Ale tym możesz regulować wysokość a nie skos..
-
- Reactions:
- Tematy: 3
Zmieniając wysokość jednego elementu powinno dać się zmienić pochył.
- bezduszny
- Reactions:
Nie.
Płaszczyzny będą równoległe a nie osiowe.
Płaszczyzny będą równoległe a nie osiowe.
-
- Reactions:
- Tematy: 112
Z ubawem to czytam
Znam gościa, który chciał przyoszczężć na montażu (choć to zamożny człowiek, ale uważa, że zrobi lepiej). Efekt był taki, że pozrywaliśmy przepony ze śmiechu na widok ustrojstwa, a "konstruktor" doszedł do wniosku, że to karabin ( nowy) do d..y. Chciał go reklamować
Znam gościa, który chciał przyoszczężć na montażu (choć to zamożny człowiek, ale uważa, że zrobi lepiej). Efekt był taki, że pozrywaliśmy przepony ze śmiechu na widok ustrojstwa, a "konstruktor" doszedł do wniosku, że to karabin ( nowy) do d..y. Chciał go reklamować
- Doody
- Reactions:
Cała oś lunety musi być pochylona i pokrywać się z osią obydwu montaży. W przeciwnym razie można zniekształcić tubus lunety podczas dokręcania.
Pozdrawiam Darek
-
- Reactions:
- Tematy: 7
Tu jest montaż na szynę 11 z regulacją skosu. Choć mam niejakie obawy co do realnego działania tego ficzera...
https://sklep.incorsa.pl/montaz-fx-regu ... 11mm?c=185
https://sklep.incorsa.pl/montaz-fx-regu ... 11mm?c=185
-
- Reactions:
- Tematy: 112
Tu lepsze rozwiązanie, ale"trochę" kosztowniejsze:
https://rparms.pl/montaze-do-lunet/5867 ... -0020.html
https://sklep.hubertusprohunting.pl/t50 ... 0mrad.html
https://rparms.pl/montaze-do-lunet/5867 ... -0020.html
https://sklep.hubertusprohunting.pl/t50 ... 0mrad.html
- Doody
- Reactions:
Ale to przynajmniej wygląda profesjonalnie
Pozdrawiam Darek
- Artkor
- Reactions:
- Tematy: 27
Poszukaj na forum, zawodnicy FT zamiast montażu z mikroskosem robili wylewki z poxyliny czy innego ustrojstwa na szynie karabinu.
Można też podłożyć paski kliszy rentgenowskiej, na forum znajdziesz kilka patentów na mikroskos.
Obliczenia masz np. tutaj:
viewtopic.php?t=14351
Można też podłożyć paski kliszy rentgenowskiej, na forum znajdziesz kilka patentów na mikroskos.
Obliczenia masz np. tutaj:
viewtopic.php?t=14351
.177 .22LR .32S&W .38Spec .357Mag 12/76 .45ACP 9x19 7.62x39 .223REM