Sabatti Urban Snajper + JAVELIN = dobre na start?
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
- Ultra3000
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 32
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Sabatti Urban Snajper + JAVELIN = dobre na start?
Zawsze będę powtarzał że strzelanie precyzyjne na sklepowej amunicji nie ma sensu bo to jednak jest loteria. 0.5 MOA dla 5 strzałów to wg mnie jest już zadowalające. W momencie wyelaborowania odpowiedniego naboju, gdzie praktycznie jedyna zmienna są umiejętności strzelca (+ czytanie warunków atmosferycznych) to ma sens. No ale zabawa na strzelnicy będzie na pewno przednia
Z pustego to i Salomon nie strzeli...
- duber
- Reactions:
- Tematy: 46
Wielkimi tłustymi literami na pierwszej stronie instrukcji piszeandwal pisze: ↑21 sierpnia 2024, 14:38 Sabatti chyba pisze w instrukcji czy i jak ewentualnie docierać lufę,jeśli nie to strzel z 10 najtańszą amunicją jaka jest i po każdym strzale przecierakiem,miałem 4 modele Sabatti i tylko raz się bawiłem w docieranie lufy,niczego to nie zmieniło w stosunku do "nie docieranej"
Luf MRR nie docieramy
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
- bezduszny
- Reactions:
- Tematy: 93
@montrala to kiedyś dobrze opisał :
HK nie ma jakiejś magicznej technologii.
Można za to dać do poświęcenia... albo opić z kumplami
Momo, że jest to o HK ale zasada jest taka sama względem innych producentów./../Docieranie luf stosuje się w lufach, w których komora nabojowa i stożek przejściowy są wycinane w oddzielnej czynności specjalnym narzędziem. Proces docierania ma za zadanie usunąć nierówności pozostawione przez narzędzie. Natomiast lufy HK są wykuwane na zimno w procesie, w którym komora nabojowa jest wykuwana razem z przewodem lufy. Surówka przed wykuwaniem jest już wypolerowana i lufa jest ponownie polerowana po wykuwaniu, przed chromowaniem. W takim przypadku "docieranie" lufy jest niczym więcej niż niepotrzebnym jej zużywaniem./../
HK nie ma jakiejś magicznej technologii.
Można za to dać do poświęcenia... albo opić z kumplami
Listen very carefully. I shall say this only once.
Michelle Dubois
Michelle Dubois
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Na wszystko od razu kasy nie starczy, trzeba to rozłożyć w czasie a przez ten czas poczytać co kupić i jak użyć.Ultra3000 pisze: ↑21 września 2024, 22:52 Zawsze będę powtarzał że strzelanie precyzyjne na sklepowej amunicji nie ma sensu bo to jednak jest loteria. 0.5 MOA dla 5 strzałów to wg mnie jest już zadowalające. W momencie wyelaborowania odpowiedniego naboju, gdzie praktycznie jedyna zmienna są umiejętności strzelca (+ czytanie warunków atmosferycznych) to ma sens. No ale zabawa na strzelnicy będzie na pewno przednia
-
- Reactions:
- Tematy: 4
Ciekawy wynik dała Ci ta fiochchi 147grn , mi osobiście ta amunicja też podeszła pod lufę w Howa 24” i robi nawet fajne skupienie na 100 metrach - mieszczę się w moa lub mniej i też tak jak u ciebie potrafi być od czasu do czasu odskok co skutkuje wynikiem ponad moa - ja tej amunicji używam do treningu bo można ją kupić za 3.9 zł a i na 600-650 spokojnie można trafiać w blachę , adekwatnie ggg 147 ma już duży rozrzut na 100 metrach wiec odpuściłem sobie tą amunicję , jeszcze w miarę fajny wynik dała mi pmc 147 ale to już 1 moa lub troszkę ponad i jest droższa od fiochchi. Oczywiście na zawody nie nadaje się ta amunicja , ale do blach i do treningu w zupełności wystarczy .
- duber
- Reactions:
- Tematy: 46
Ciekawy ?
Ggg 190 jest ciekawsze
Ggg 190 jest ciekawsze
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
-
- Reactions:
- Tematy: 4
Wiadomo ,że lepiej lata na ciężkiej kuli bo widać to po tarczach ,ale zwróć uwagę ,że fiochchi 147 gr która jest mega tania potrafi zrobić praktycznie trzy dziury które są styczne , sam strzelałem z tej amunicji w ramach treningu i powiem tylko tyle ,że nie znalazłem jeszcze tak taniej i tak powtarzalnej amunicji która praktycznie na 10 prób zrobi 6 razy moa na 100 metrach(wiadomo odskoki się zdarzają ) , nie jest to amunicja na zawody i nigdy nie będzie , ale jest dwa razy tańsza od amunicji na pociskach sierra czy nosler i jeśli chcesz się pobawić strzelając w blaszki na np. 600 metrów to w zupełności wystarczy . Cena robi swoje- 100 sztuk kosztuje 390 zł a nie 650 czy 750 zł jak dla mnie jest na tą chwilę idealna do treningu.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Odnośnie elaboracji. Jako świeżak po zrobieniu pozwolenia chodziłem ma różne kursy i szkolenia, w tym kurs elaboracji amunicji pistoletowej i karabinowej. Książkę Ejsmonta mam. Coś tam wiem, ale się za to nie zabierałem, bo mało opłacalne przy 9mm i .223
Natomiast przy .308 i strzelaniu precyzyjnym warto się tym zainteresować. Od jakiegoś czasu obserwuję na YT użytkownika Marcin _1973. Tutaj jeden z filmów o elaboracji .308:
Powiem, że sprzęt ma wypasiony i jakby to pozbierać do kupy to wyjdzie spoko kasy na jeden raz. Druga sprawa to czy ja tego potrzebuję? Co waszym zdaniem jest ważne przy elaboracji amunicji .308 pod long shot? Czy wszystkie naboje z dokładnie odmierzoną naważką prochu? Pocisk osadzony na tej samej głębokości? Co jestem w stanie poprawić czego fabryka nie dopilnuje?
Czekam na szkolenie. Myślę, że dowiem się jakie zawody long shot mamy w naszym kraju. Z tego co się teraz orientuje to tarcza na różnych dystansach. I teraz w przypadku naboju co tu jest ważne przy takich strzelaniach?
Natomiast przy .308 i strzelaniu precyzyjnym warto się tym zainteresować. Od jakiegoś czasu obserwuję na YT użytkownika Marcin _1973. Tutaj jeden z filmów o elaboracji .308:
Powiem, że sprzęt ma wypasiony i jakby to pozbierać do kupy to wyjdzie spoko kasy na jeden raz. Druga sprawa to czy ja tego potrzebuję? Co waszym zdaniem jest ważne przy elaboracji amunicji .308 pod long shot? Czy wszystkie naboje z dokładnie odmierzoną naważką prochu? Pocisk osadzony na tej samej głębokości? Co jestem w stanie poprawić czego fabryka nie dopilnuje?
Czekam na szkolenie. Myślę, że dowiem się jakie zawody long shot mamy w naszym kraju. Z tego co się teraz orientuje to tarcza na różnych dystansach. I teraz w przypadku naboju co tu jest ważne przy takich strzelaniach?
- bezduszny
- Reactions:
1. znaleźć odpowiednie zestawienie pocisku do swojej lufy... metodą prób i błędów.
2. jak już ja znajdziesz, to powtarzalność tego "przepisu".
Niestety, dobry zestaw do koszt jakieś 5k+
Amunicja tak robiona wcale dużo taniej nie wychodzi... ale daje wynik na tarczy. Jeżeli idziesz w wynik pomimo kosztów.. to ma sens.
Jak nie masz parcia, to elaborka nie jest dla Ciebie.
Michelle Dubois
Michelle Dubois
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Sęk w tym, że ważne jest wszystko po kolei, wszystkie elementy składowe procesu elaboracji i jego powtarzalność. Pamiętaj, że fabryka przy produkcji wielkoseryjnej nie ma zbyt wiele czasu na jeden nabój, plus musi zrobić go tak, żeby współpracował z każdą komorą w tym kalibrze, wliczając również broń samopowtarzalną. Elaborka będzie konkretnie pod Twój karabin i np nie musisz sobie zaprzątać głowy crimpowaniem w repetierze.MicDro pisze: ↑24 września 2024, 20:16 Druga sprawa to czy ja tego potrzebuję? Co waszym zdaniem jest ważne przy elaboracji amunicji .308 pod long shot? Czy wszystkie naboje z dokładnie odmierzoną naważką prochu? Pocisk osadzony na tej samej głębokości? Co jestem w stanie poprawić czego fabryka nie dopilnuje?
U mnie najbardziej zbliżona do elaborowanej fabryczna amunicja .308 kosztuje 3x drożej. Czyli teoretycznie mamy super oszczędność, ale w praktyce raczej większy przemiał w tej samej cenie, za to z lepszymi wynikami. Czy wchodzenie od razu w elaborację ma sens, tym bardziej że pisałeś coś o zakupie bardziej do szafy i bez parcia na wynik? Moim zdaniem niekoniecznie, myślę że wyczujesz moment w którym warto będzie się tym zająć.
- bezduszny
- Reactions:
To ile wychodzi taka elaborka 308 ?
Nie liczysz pewnie kosztu łuski ?
Michelle Dubois
Michelle Dubois
-
- Reactions:
Lokalna specyfika, ale mniej-więcej przekłada się na warunki w Polsce. Tyle że jest zdecydowanie łatwiejszy dostęp do komponentów i można wybierać.
- RWS Target Elite Plus Match 168gn z pociskiem Scorion: 2.65 CHF/szt
- Elaboracja (Spłonka RWS, Lapua Scenar 167gn, VV N140): 0.98 CHF/szt
Łuski nie liczę, mam spory zapas jednolitych.
- RWS Target Elite Plus Match 168gn z pociskiem Scorion: 2.65 CHF/szt
- Elaboracja (Spłonka RWS, Lapua Scenar 167gn, VV N140): 0.98 CHF/szt
Łuski nie liczę, mam spory zapas jednolitych.
- bezduszny
- Reactions:
Prędzej czy później i tak musisz pozyskać dobre łuski.
Ja liczyłem dla siebie na nowych łuskach... bez recyklingu... i wyszło niewiele taniej.
Gdybym miał parcie na wynik to nie ma o czym dyskutować... ponosi się koszty nawet gdyby wyszło to drożej niż sklepowa.
Jeżeli nie masz parcia i nie bierzesz udziału w zacnych imprezach, to nie ma sensu.
IMO elaborka powinna wchodzić kiedy czujesz, że to amunicja Ciebie ogranicza a nie umiejętności.
Żebym miał najlepszą amunicję to jak nie nauczę się czytać wiatru i całego meteo.. to wyniku nie będzie
Ja liczyłem dla siebie na nowych łuskach... bez recyklingu... i wyszło niewiele taniej.
Gdybym miał parcie na wynik to nie ma o czym dyskutować... ponosi się koszty nawet gdyby wyszło to drożej niż sklepowa.
Jeżeli nie masz parcia i nie bierzesz udziału w zacnych imprezach, to nie ma sensu.
IMO elaborka powinna wchodzić kiedy czujesz, że to amunicja Ciebie ogranicza a nie umiejętności.
Żebym miał najlepszą amunicję to jak nie nauczę się czytać wiatru i całego meteo.. to wyniku nie będzie
Michelle Dubois
Michelle Dubois
-
- Reactions:
- Tematy: 6
No to jeden obraz zamiast tysiąca słów.
Na czerwono grupy, na żółto pkt celowania dla danej grupy (stale nastawy lunety). Dystans 300m. Fabryczna broń. Uwaga: jeden pocisk, jedna naważka, zmienia się jedynie osadzenie o 3 tysięczne.
Odpowiedź sobie sam czy i co możesz poprawić. A ja napiszę tylko katalog dostępnych do poprawienia atrybutów względem fabryki (przy czym jest to niekompletny katalog):
- łuski
- spłonki
- kilka etapów w procesie przygotowania łuski (mycie, wyżarzanie, format, kolejność procesów, gniazdo spłonki i td)
- pocisk
- proch
- osadzenie
- siła zacisku
- długość szyjki
- grubość ścianek szyjki
- powierzchnia szyjki
- naważka
- powtarzalność procesu
- dopasowanie całości w korzystnym węźle
- dostosowanie amunicji do przewidywanych warunków (np. zmiana naważki czy osadzenia).
I teraz pomyśl jaki te czynnikiem mogą mieć wpływ, jeżeli Sako osadzenie ma wpływ jak na obrazku.
Nie widziałem by ktokolwiek osiągnął jakieś sensowne wyniki na sensownych zawodach z fabrycznej amunicji. Koszt elaboracji zwraca się już na pierwszych straconych zawodach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Reactions:
Jeżeli dorzucę do równania nową łuskę Lapua (a niech to będzie nawet i Palma) to faktycznie zbliżę się do kosztu firmowej, ale a) nawet i wtedy będzie ciut taniej b) koszt łuski jest - w zasadzie - jednorazowy i z każdym kolejnym cyklem będziemy wracać do pierwotnych wyliczeń c) rezultaty są o niebo lepsze wobec fabrycznej i bez tego.