W modyfikacji spustu pomagał merkury31 który wykonał na moje zamówienie język spustu z mosiądzu. Dopasowałem do moich potrzeb i powstało takie cudo:

Wszystkie "obowiązkowe" modyfikacje pozostałych elementów spustu przedstawiają zdjęcia z opisem:

Najpierw język trafił do mojej pierwszej HW97K wraz z modyfikowanym kabłąkiem

Teraz mam "dopasowaną do mnie" HW97KT (jestem leworęczny) i oczywiście potrzebne elementy spustu przełożyłem do nowego karabinka, wyszło takie coś:

Regulacja spustu dokonywana jest w czterech miejscach, jeżeli jest taka potrzeba oczywiście, niektóre miejsca po prostu dają podobne ustawienie ale dostęp do nich jest teraz realizowany za pośrednictwem imbusu 1,5mm. Widoczny z boku języka czarny punkt, to element który zapobiega samoistnemu wykręcaniu się broków regulacji drogi pierwszego i drugiego stopnia. Wypolerowane i zaokrąglone główki broków i dodatkowo płaska i wypolerowana powierzchnia elementu współpracującego powoduje że język po odpowiednich regulacjach pracuje po prostu tak jak chciałem

Jeżeli komuś się nie podoba osada "T" to proszę tego nie poruszać, dla mnie jest po prostu funkcjonalna i na "żywo" wygląda naprawdę dobrze", no i ta stopka ... AH

Jest jeszcze duzo możliwości wykonania samego języka, chociażby tak jak w wiatrówkach matchowych, ale ja wybrałem rozwiązanie tradycyjne ...
"Do estetów":
Osobiście wolę odcienie srebrne ale mosiądz w tym wypadku wydawał mi się materiałem szlachetniejszym, trwalszym i "mi-się" podoba tak jak jest. Po wykonaniu otworów w kabłąku zostałyby ślady gołego aluminium więc zdarcie "czarności" i delikatna polerka dały taki efekt.
Lubię strzelać ze sprzętu który ma "jaja" i do tego jest przyjemny, zadbany z wyglądu - tak mam

Specjalne podziękowania dla naszego kolegi merkury31 za pomoc w realizacji celów

P.S.
... to nie reklama, to forma wyrażenia dokonań DIY

Pozdrawiam, Karol.