Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

domowe chrono po raz kolejny

Tematy dotyczące wiatrówek

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

onet12
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 322
Rejestracja: 2015-12-23, 22:34
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: onet12 » 2017-01-02, 01:09

Zakupiłem chrono od kolegi, działa jak należy, aczkolwiek polecałbym zastosowanie rurki o srednicy wewnetrznej 15 mm. Lufy od hw 50,95, slavi 634, a takze wielu innych modeli i znanych producentów mają 15 mm. Ułatwiło by to dokładniejsze mierzenie prędkości poprzez rozwiązanie problem z osiowościa lufy wzgledem diod.


kar636
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2016-07-16, 09:51
Lokalizacja: K-Koźle
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: kar636 » 2017-01-03, 12:07

Witam, słuszna sugestia.

Tę tulejkę można wymienić, choć trzeba to zrobić delikatnie. W castoramie za 2 zł można dokupić cuś takiego:

Obrazek

Na rurkę 20mm (czyli tą wewnątrz z czujnikami) a średnica wewnętrzna od strony strzelania (na tłumik - lufę) to 30mm.

Podgrzewasz z przodu tulejkę, z tyłu łapiesz kombinerkami rurkę (by nie kręciła się podczas ściągania tej tulejki z przodu - może to spowodować uszkodzenia czujników w środku) drugimi kombinerkami łapiesz podgrzaną tuleję i ruchem okrężnym ściągasz...

Inny sposób (łatwiejszy i mniej ryzykowny) to dobranie podobnej redukcji pod tulejkę która jest teraz (ale nie wiem czy takie są) Jeśli nie, można włożyć w tulejkę kawałek podgrzanej rurki 20mm, a w rurkę podgrzać i wcisnąć przejściówkę ze zdjęcia wyżej :)


Awatar użytkownika
Senio
Moderator
Moderator
Posty: 9688
Rejestracja: 2004-10-16, 00:39
Lokalizacja: Koło.wlkp
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: Senio » 2017-01-03, 12:40

Pomyślcie o czujce na kablu. O wiele wygodniejsze rozwiązanie. Działa u mnie blisko 10 lat. Padł przez ten czas jeden czujnik z parę groszy. Do tego można zrobić powiedzmy otwór główny na fi 16 i dorobić kilka tulejek. W ten sposób można dopasować czujkę do każdej lufy i zapomnieć o problemie z osiowością czy postrzeleniem.

http://airguns.budu.pl/showme2.php?str= ... rono-igora
4.5 .44 .45 www.airgunservice.pl ________________Obrazek________________


onet12
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 322
Rejestracja: 2015-12-23, 22:34
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: onet12 » 2017-01-03, 14:54

Jak pisze senio czujka na kablu wydaje sie byc najlepszym rozwiązaniem, oraz w standardzie rurka 16mm, (15 bedzie pewnie za ciasno) i pasowałoby na wiekszosc modeli na rynku. Alternatywnie mozna zrobic bez kabla, a tylko z dłuższą rurka wychodząca z obudowy. Samo chrono nawet z bateria jest lekkie i spokojnie da sie posadzić na lufie nawet bez kable, wystarczy tylko dopasowana srednica oraz dłuzsza rurka


"W castoramie za 2 zł można dokupić cuś takiego:"
taki sam pomysł przyszedł mi wczoraj do głowy i znalazłem podobna przełaczke na allegro, ale pojde jeszcze dzisiaj do castoramy zawsze to bedzie taniej bez wysyłki :-D
Ostatnio zmieniony 2017-01-03, 14:56 przez onet12, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Senio
Moderator
Moderator
Posty: 9688
Rejestracja: 2004-10-16, 00:39
Lokalizacja: Koło.wlkp
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: Senio » 2017-01-03, 16:30

onet12 pisze: Alternatywnie mozna zrobic bez kabla, a tylko z dłuższą rurka wychodząca z obudowy.


Czujniki na kablu są lepsze niż całe chrono na lufie. Tym bardziej przy łamańcach. Jednak to się trzepie i otrząsa. 4 czujnikom nic to nie robi, całej elektronice już może szkodzić. Takie są moje doświadczenia w temacie. Oczywiście każdy robi jak mu pasuje. Ja tylko opisuje co sprawdziełm i uważam za bdb. rozwiązanie w/g mnie i działające całymi latami. Combra na lufy zakładałem. Szkoda kasy na to, bo prędzej czy później zostaje odstrzelone. Chrono na lufie jest dobre do jakiegoś PCP na stanowisko i delikatnie jak z jajkiem. Ale nie poligon z łamańcami. Do tego strzelasz a wyniki masz przed oczami a nie na czubku lufy. Przy serii można się zmęczyć taki odczytem.
Ostatnio zmieniony 2017-01-03, 16:32 przez Senio, łącznie zmieniany 1 raz.
4.5 .44 .45 www.airgunservice.pl ________________Obrazek________________


excar
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 2012-03-07, 02:06
Lokalizacja: Podkarpacie
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: excar » 2017-01-10, 23:21

Panowie ,widzę że trwa dyskusja o chrono. ja tam specjalnie sie tym nie interesowałem bo uznałem że mi to niepotrzebne. Ludziska mają ,robią mierzą sobie ,i wszystko ok do dziś . Właśnie przyszedł mi uzywany karabinek a do niego dołączone było min. takie coś jak na foto. Można prosić o opinię kto producent i co to warte w pracy i ile kosztuje
Obrazek

Obrazek

Obrazek
HW50 Leapers 3-9x32 na SM


wiki09
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 2014-08-26, 21:53
Lokalizacja: Gdynia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: wiki09 » 2017-01-10, 23:31

Cześć jak dobrze poznaję , to wygląda na :
http://www.chrono.lmbr.pl/products.html
Jak się nie pomyliłem to producent znany i będzie działało elegancko . Pozdrawiam.
Na samym dole tej strony.
Ostatnio zmieniony 2017-01-10, 23:31 przez wiki09, łącznie zmieniany 1 raz.


excar
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 2012-03-07, 02:06
Lokalizacja: Podkarpacie
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: excar » 2017-01-11, 02:41

Dzięki kolego wiki09. Zaiste producent zacny:)
HW50 Leapers 3-9x32 na SM


jarek-j
Posty: 7
Rejestracja: 2016-06-05, 19:10
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: jarek-j » 2017-06-19, 22:02

Cześć,wie ktoś z użytkowników tego chrono jak ma być wpisany śrut o wadze 1,175g bo trzeba go chyba jakoś zaokrąglić ? Pozdrawiam i dziękuje.


kar636
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2016-07-16, 09:51
Lokalizacja: K-Koźle
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: kar636 » 2017-07-01, 17:18

jarek instrukcja:

https://www.docdroid.net/Zj5Uxcq/instru ... tml#page=2

punkt 3 ci "tryby urzadzenia"
"dla przykładu waga 0.547 ustawiamy na wyświetlaczu 00:55"


stelf1
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2018-06-18, 20:09
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: stelf1 » 2018-06-18, 20:16

witam. czy ktoś posiada wsad ChroneOS 2.0 w wersji z wyświetlaczem i mógłby go udostępnić, koniecznie w wersji 2.0. na stronie źródłowej jest tylko dostępny w wersji 2.1(dla mnie za dużo zbędnych opcji. interesuje mnie tylko prędkość i energia). z góry dziękuje.


koragreg
Posty: 2
Rejestracja: 2010-12-17, 18:09
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: koragreg » 2019-07-14, 20:45

Witam
mam pytanie dotyczące samego układu optycznego, np układ RADECKI R1 do fototranzystora czy fotodiody (nie widziałem dokumentacji) skierowane są 3 diody nadawcze, czyli bariera świetlna jest dosyć szeroka, więc przelot śrutu raczej ma kiepski wpływ na przerwanie wiązki. Dlatego moje pytanie do tego czy jest to pomiar analogowy?


Marles94
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2019-07-24, 14:53
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: domowe chrono po raz kolejny

Postautor: Marles94 » 2019-08-15, 15:21

Miał ktoś problem z wyliczaniem energii śrutu na chrono 2.1 z wyświetlaczem? Mi pokazuje jakieś cuda typu 3000j. Może ktoś udostępnić swój wsad?



Wróć do „Wiatrówki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości