Klony AR-15

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
xxxam
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1719
Rejestracja: 2015-04-18, 09:11
Lokalizacja: Lublin
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: xxxam » 2018-04-17, 16:58

Jedrula pisze:Koledzy ktoś kiedyś na forum na forum pisał że przeszedł drogę samodzielnego poskładania AR z puzzli, niestety nie mogę znaleźć tego postu.
Czy ktoś może kojarzy temat, sam zrobił coś takiego?


Jestem w trakcie - co potrzebujesz wiedzieć?


Jedrula
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 567
Rejestracja: 2014-06-13, 20:22
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: Jedrula » 2018-04-17, 17:05

Głównie kwestia prawna, słyszałem o opcji bez rusznikarza, czyli na 3 promesy kupuję komorę, zamek i lufę i potem na podstawie (właśnie czego) w WPA scalam w jedną broń. Czy tak właśnie robisz, co na to WPA?
Pozdrawiam
Jędrzej


Awatar użytkownika
xxxam
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1719
Rejestracja: 2015-04-18, 09:11
Lokalizacja: Lublin
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: xxxam » 2018-04-17, 20:18

Mam na dwie promesy (upper z zamkiem HardenedArms + goły lower) i tak zostawiam. Wg mnie trzeba korzystac z dobrodziejstw modułowosci a nie scalać puzzle w kpl karabin :-)


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 932
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: kuras999 » 2018-04-17, 20:57

Komora spustowa na promesę to dość naciągana interpretacja prawa w Polsce.

Zaintrygowalem sie wpisami kolegi Twilight7 w innym wątku na temat chromowania suwadła w miejscu, w którym przesuwa się zamek. I po dzisiejszym strzelaniu porządnie wyczyściłem suwadło i zaskoczony stwierdziłem że w moim karabinku ta powierzchnia jest faktycznie zupełnie inna. Wstawiam zdjęcia na pierwszym widać trochę inny odcień metalu na drugim w otworze na cam pin (nie wiem jak jest poprawnie po polsku) widać wyraźnie linię gdzie chrom(?) się kończy.
Obrazek
Obrazek


vantv8
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 2015-07-11, 12:29
Lokalizacja: Śląsk
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Klony AR-15

Postautor: vantv8 » 2018-04-17, 21:09

xxxam pisze:Mam na dwie promesy (upper z zamkiem HardenedArms + goły lower) i tak zostawiam. Wg mnie trzeba korzystac z dobrodziejstw modułowosci a nie scalać puzzle w kpl karabin :-)

Komora spustowa na promesę??? :651:


Awatar użytkownika
Twilight7
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 332
Rejestracja: 2017-03-29, 11:28
Lokalizacja: Gdynia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: Twilight7 » 2018-04-17, 21:28

kuras999 pisze:Komora spustowa na promesę to dość naciągana interpretacja prawa w Polsce.

Zaintrygowalem sie wpisami kolegi Twilight7 w innym wątku na temat chromowania suwadła w miejscu, w którym przesuwa się zamek. I po dzisiejszym strzelaniu porządnie wyczyściłem suwadło i zaskoczony stwierdziłem że w moim karabinku ta powierzchnia jest faktycznie zupełnie inna. Wstawiam zdjęcia na pierwszym widać trochę inny odcień metalu na drugim w otworze na cam pin (nie wiem jak jest poprawnie po polsku) widać wyraźnie linię gdzie chrom(?) się kończy.
Obrazek
Obrazek


A co to jest za model ? Wygląda na chrom. Podobnie kolor chromu wyraźnie odcina się na koronie lufy mojego Makarowa, Raka i SKS. Powinno być w specyfikacji Twojego modelu opisane.


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 932
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: kuras999 » 2018-04-17, 21:47

Mój karabinek to Norinco CQ-A takie rozwiązania nie dziwią bo karabinek ma wojskowy rodowód :621: kolor tej powłoki jest taki sam jak komory nabojowej - lufa jest chromowana.
W instrukcji nie ma prawie żadnych szczegółów technicznych. Wg instrukcji jest to jest po prostu karabinek piechoty służący do zabijania pojedynczych i grup aktywnych obiektów :621: W instrukcji jest jak rozłożyć, złożyć, celować i rozwiązać podstawowe problemy.
Ostatnio zmieniony 2018-04-17, 21:48 przez kuras999, łącznie zmieniany 1 raz.


Pawel@idpa
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 709
Rejestracja: 2011-07-13, 12:58
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: Pawel@idpa » 2018-04-17, 22:08

Jedrula pisze:Koledzy ktoś kiedyś na forum na forum pisał że przeszedł drogę samodzielnego poskładania AR z puzzli, niestety nie mogę znaleźć tego postu.
Czy ktoś może kojarzy temat, sam zrobił coś takiego?


Ja składałem. Co chcesz wiedzieć?


Pawel@idpa
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 709
Rejestracja: 2011-07-13, 12:58
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: Pawel@idpa » 2018-04-17, 22:12

vantv8 pisze:
xxxam pisze:Mam na dwie promesy (upper z zamkiem HardenedArms + goły lower) i tak zostawiam. Wg mnie trzeba korzystac z dobrodziejstw modułowosci a nie scalać puzzle w kpl karabin :-)

Komora spustowa na promesę??? :651:


Tak. Komora spustowa niestety jest na promesę. Nikt Ci w PL inaczej nie sprzeda.
Wiem, że to paranoia ale taki jest fakt.
Co do "scalania" broni - kupuje się wszystko na części (lufa, komora spustowa, zamkowa, zamek) niestety na oddzielne promesy.
Potem po złożeniu idzie się do WPA i piszę papier z informacją, że się z tych części złożyło broń i prosi o rejestracje.
Ale najwygodniej kupić maks w 3 częściach. Czyli np. komora spustowa, komora zamkowa, lufa z zamkiem.


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 932
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: kuras999 » 2018-04-17, 22:21

Swoją drogą ciekawe czy nie byłoby problemów jakby komorę spustową kupiło się legalnie np w Niemczech jako nieistotną część broni i chciało zarejestrować razem z upperem na papier. Któryś kolega opisywał swoją przygodę jak to chciał kupić wymienną lufę do rewolweru i też sklep nie chciał bez promesy sprzedać. Niedługo będą chcieli kwit na każdą śrubkę.


Jan㎲z
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 2016-01-12, 08:14
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: Jan㎲z » 2018-04-17, 22:22

kuras999 pisze:..Wg instrukcji jest to jest po prostu karabinek piechoty służący do zabijania pojedynczych i grup aktywnych obiektów :621:...

Rozumiem że użytkujesz zgodnie z instrukcją :P Nie chciałbyś przecież stracić gwarancji.. :wink:


Awatar użytkownika
Twilight7
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 332
Rejestracja: 2017-03-29, 11:28
Lokalizacja: Gdynia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: Twilight7 » 2018-04-18, 13:24

Pawel@idpa pisze:Tak. Komora spustowa niestety jest na promesę. Nikt Ci w PL inaczej nie sprzeda.
Wiem, że to paranoia ale taki jest fakt.
Co do "scalania" broni - kupuje się wszystko na części (lufa, komora spustowa, zamkowa, zamek) niestety na oddzielne promesy.
Potem po złożeniu idzie się do WPA i piszę papier z informacją, że się z tych części złożyło broń i prosi o rejestracje.
Ale najwygodniej kupić maks w 3 częściach. Czyli np. komora spustowa, komora zamkowa, lufa z zamkiem.


Czyli, żeby złożyć samodzielnie, musisz użyć dwóch promes, a w czerwonej książeczce masz dwa oddzielne wpisy z S/N tak jak na dwie sztuki broni (chyba, że złożysz odpowiedni wniosek do WPA) ?
A gdy "scalasz" to nawet cztery promesy a wpis w książeczce jeden dopiero, po złożeniu wniosku ?
Jak to wygląda, gdy kupujesz osobno w kontekście terminów rejestracji ?
Czy po uzyskaniu pozytywnej decyzji od WPA odzyskujesz nadmiarowo wydane promesy ?
Ostatnio zmieniony 2018-04-18, 13:30 przez Twilight7, łącznie zmieniany 2 razy.


Pawel@idpa
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 709
Rejestracja: 2011-07-13, 12:58
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: Pawel@idpa » 2018-04-19, 09:35

Twilight7 pisze:
Pawel@idpa pisze:Tak. Komora spustowa niestety jest na promesę. Nikt Ci w PL inaczej nie sprzeda.
Wiem, że to paranoia ale taki jest fakt.
Co do "scalania" broni - kupuje się wszystko na części (lufa, komora spustowa, zamkowa, zamek) niestety na oddzielne promesy.
Potem po złożeniu idzie się do WPA i piszę papier z informacją, że się z tych części złożyło broń i prosi o rejestracje.
Ale najwygodniej kupić maks w 3 częściach. Czyli np. komora spustowa, komora zamkowa, lufa z zamkiem.


Czyli, żeby złożyć samodzielnie, musisz użyć dwóch promes, a w czerwonej książeczce masz dwa oddzielne wpisy z S/N tak jak na dwie sztuki broni (chyba, że złożysz odpowiedni wniosek do WPA) ?
A gdy "scalasz" to nawet cztery promesy a wpis w książeczce jeden dopiero, po złożeniu wniosku ?
Jak to wygląda, gdy kupujesz osobno w kontekście terminów rejestracji ?
Czy po uzyskaniu pozytywnej decyzji od WPA odzyskujesz nadmiarowo wydane promesy ?


Zacznę od końca: nie ma decyzji. To w zasadzie Ty informujesz WPA, że z 2-3 części złożyłeś 1 szt broni WPA ją rejestruje pod 2-3 numerami (ale w jednym polu w książeczce).
Terminy rejestracji masz cały czas takie same: kupujesz komorę spustową - masz 5 dni, zamkową - to samo.
Żeby złożyć AR-15 samodzielnie potrzebujesz minimum 2 promes. Do czasu złożenia masz w książeczce 2 pozycje, każda z oddzielnym numerem.
Jak już masz komplet i go złożysz to potem WPA Ci wpisuje daną bron w 1 pole w książeczce ale broń ma np. 2 numery seryjne.
Ogólnie sprawa naprawdę bardzo prosta i przyjemna. Polecam każdemu - można sobie złożyć to co się chce, a nie kupować co jest i potem
tuningować, zostając na koniec z masą niepotrzebnych części.
Szczególnie, że teraz w PL można już dostać od ręki wszystko do złożenia AR w całości.


Awatar użytkownika
biper
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1177
Rejestracja: 2015-01-20, 09:28
Lokalizacja: okolice 3city
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: biper » 2018-04-19, 10:46

A po złożeniu w całość i wpisaniu w jedno pole w czerwonej książeczce, to WPA, pod kątem wydanej decyzji i zawartej tam ilości sztuk broni, traktuje takiego składaka, jako jedna sztuka z kilkoma numerami, czy trzeba pamiętać o tym, że w szafie jest jeden karabinek, ale z zawartych w decyzji np. 10 ubywają nam 2-3 sztuki?
Ogólnopolska Giełda Wymiany Magazynków Do Broni Kolekcjonerskiej - wpisz czego szukasz lub pomóż innym znaleźć ich trofea.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"


Awatar użytkownika
oscyp
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 2016-12-01, 16:23
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Klony AR-15

Postautor: oscyp » 2018-04-19, 10:52

o tym samym pomyślałem...
to nie lepiej dogadać się z jakimś sklepem + nadwornym rusznikarzem aby sprowadzili części jakie uważasz, ale sprzedali jako całość na jednej pozycji na fakturze?
Swoją drogą ciekawe czy rusznikarz może np nabić jakieś swoje numery aby całość była zgodna? (nie orientuję się w tej kwestii, dlatego pytam). Jak to jest jak np. kupujesz starego kałacha niezgodnego numerycznie - promesa leci przecież jedna, a numery które wpisują wtedy?



Wróć do „Broń i amunicja - WBP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: axn, bezor, bobzone1, kkj, Krzysztof66, miodzio_pl, mlodywerter, modest, nazarr, Obcy74, Pandariusz, roniin, yay, zwierzu90 i 27 gości