lukasz_m pisze:Gratulacje,
A czy dostawales wczesniej pisma o rozpoczeciu badz przedluzeniu postepowania?
Dzięki
Po miesiącu od złożenia wniosków dostałem pismo o przedłużeniu postępowania o kolejny miesiąc. Nie zapoznawałem się z aktami, mam za daleko do WPA. Decyzję wydali równo miesiąc od przedłużenia.
tomekok pisze:
W końcu się doczekałeś Jak w zakresie składanym we wniosku - to sam wiesz co tam wpisałeś, stawiam że bez podziału. Teraz organizuj promesy i na zakupy
.
W uzasadnieniu o sportową wymieniłem konkurencje odpowiadające poszczególnym typom: 2 bz, 4 cz, 1 strzelba i 1 czarny proch. W kolekcjonerskim nie wymieniałem, gdyż nie jestem w stanie określić na tę chwilę typu i ilości.
W obu decyzjach mam tak napisane:
Wydaję pozwolenie na broń palną sportową do celów sportowych w łącznej liczbie 8 (15 do celów kolekcjonerskich) egzemplarzy w zakresie:
1. broni centralnego zapłonu o kal. do 12 mm
2. broni bocznego zapłonu o kal. do 6 mm
3. broni gładkolufowej
4. broni przeznaczonej do strzelania wyłącznie przy pom. prochu czarnego.
Nie ma wymienionych ilości poszczególnych typów, więc sądzę, że to bez podziału.
Enderhawk pisze:[...] decyzja odebrana od listonosza tydzień po egzaminie [...]
Cały proces zajął im tydzień łącznie z wysyłką PP? (Egzamin na policji jak rozumiem - pełne kolekcjonerskie masz na myśli).
Promesy 5 dni roboczych to max, do mnie też dzisiaj rano miła Pani dzwoniła że są do odbioru a złożyłem 27.03.
tomekok pisze:
Cały proces zajął im tydzień łącznie z wysyłką PP? (Egzamin na policji jak rozumiem - pełne kolekcjonerskie masz na myśli).
Tak, kolekcja chociaż nie pełna - źle napisałem wniosek i już nie walczyłem np. o gazówki.. ważne że jest to co mnie najbardziej interesuje - CZ
Razem ze mną zdały chyba ze 4 osoby - wszyscy na dopuszczenie.
13/25 zaliczyło teorię
5/13 zaliczyło praktykę (wszyscy co odpali, odpali na krótkiej cz)
Ostatnio zmieniony 04 kwietnia 2018, 12:27 przez Enderhawk, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzielnicowy zjawił się u mnie - po wcześniejszym telefonicznym umówieniu się - po kliku dosłownie dniach od złożenia kwitów. Sprawdził hologram na tabliczce szafy, przesłuchał mnie, między innymi, ile piję i czy mam niebieską kartę i obiecał, że dnia następnego odeśle kwity z wywiadu środowiskowego do WPA. Najprawdopodobniej tak zrobił, za co chwała mu, bo...
Już po 2+1/2 tygodnia od złożenia papierów wiedziałem, że decyzje są pozytywne, ale muszę pokazać gazówkę która miałem od 95' do ochrony osobistej. Ponieważ gazówkę przechowywałem w innym miejscu niż obecnie mieszkam i od lat była uszkodzona postanowiłem ją... zezłomować. Niestety, dopiero 13.04(w piątek) mogłem fizycznie dostarczyć gazówkę do złomowania. Poszło gładko w 20 minut. Decyzje były przygotowane wcześniej, ale niepodpisane. Wraz z kwitem o złomowaniu przekazałem pani prowadzącej moją sprawę sugestię, że teraz zadowoli mnie 5 promes na sportową i 5 promes na sport. kolekcjonerską. Pani podpowiedziała żebym przygotował wnioski o promesy, opłacił stosowany haracz promesowy i czekał.
Dzisiaj(17.04) ok. 13:00 telefon z WPA - "decyzje na sportową, sportową kolekcjonerską i dopuszczenie są do odbioru, jak pan przywiezie wnioski o promesy i dowód wpłaty to za jednym wyjazdem wszystko pan załatwi bo promesy są gotowe". Szybko przelałem kasę i pojechałem do WPA. Pora była dobra, bo w WPA pustki, więc "z marszu" złożyłem 287.000 podpisów i po 20 minutach wyszedłem z trzema decyzjami, "czerwoną książeczką" dopuszczenia i oczekiwaną liczbą promes:-) Wszystkie ceregiele załatwiłbym w trzy tygodnie, gdyby nie ta cholerna gazówka, ale i tak uważam, że poszło ekspresowo - 30+2 dni.
Atmosfera w WPA bardzo dobra, miałem do czynienia z dwoma paniami, panią Anną i panią Mirosławą. Obie życzliwe i miłe, aczkolwiek wszystkie moje "kwity" dokładnie przetrzepały i nie było "zmiłuj się". Wiem, że miałem szczęście trafiając właśnie na te dwie panie, bo mój "wywiad środowiskowy"(a co, dzielnicowy może, a ja nie mogę? ) twierdzi, że nie cała "załoga" WPA w Gdańsku jest tak profesjonalna i życzliwa na jaką ja trafiłem.
-----------------
xylen
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2018, 22:21 przez xylen, łącznie zmieniany 1 raz.
Razem z kolegą złożyliśmy osobiście kwity 5 marca. Obaj mieliśmy 15 K + 10 S i obu nam "kazała" zmienić na 6 S. Nie robiliśmy sobie pod górę i pozmienialiśmy na 15 + 6.
29 marca do kumpla przyszedł kwit, o zakończonym postępowaniu, możliwości wglądu i przedłużeniu postępowania do 5 maja. Co ciekawe nie wysyłał im pisma, że rezygnuje z wglądu. Taki sam papier dostałem 6 kwietnia (różnica tydzień czasu). Ja od razu wysłałem im pismo, ze rezygnuję z wglądu w akta sprawy. I teraz zaczyna się najlepsze :-)
11 kwietnia do kolegi przychodzi decyzja, czyli dokładnie 36 dni po złożeniu kwitów na WPA. Ja spokojnie czekałem, bo na przedłużeniu stało "5 maj".
Efekt? 7 maja telefon z WPA, że kwity do odbioru.
3 tygodnie różnica czasu, a sprawy były IDENTYCZNE, składane w tym samym dniu, jedna po drugiej.
Także reguły nie ma. Grunt, że kwity są.
nzpetter pisze:Heja,
ja dostałem kwity w zeszłym tygodniu.
Bez startów dostałem 5s i 15k + dopuszczenie.
Wytłumaczenie 5s na 4 strony A4 (2 kartki dwustronne).
Napisałem ci prywatną wiadomość odnośnie twojego wytłumaczenia czekam na odpowiedź
Chciałem tylko zapytać czy wiecie może czy WPA Gdańsk ma jakieś braki kadrowe? Kolega złożył wniosek, do tej pory miał DWA przedłużenia o miesiąc.
Rozumiem że wakacje, ale KPA chyba w wakacje też obowiązuje i terminów ustawowych trzeba się trzymać. Chyba że były naprawdę "wyjątkowe okoliczności". Ciekawe czy ja mógłbym się na to powołać w US składając PIT w lipcu?!?
W tym tygodniu wystartowałem z dokumentami w WPA.
Jeżeli składacie dokumenty na sport + kolekcja + dopuszczenie warto przygotować wszystkie załączniki w 3 kopiach - wnioski też w 3 egzemplarzach. Uchroni to Was przed gniewem osób przyjmujących wniosek.
Wystąpiłem o 6S + 10K. Więcej nie potrzebuję na najbliższe kilka lat. Ewentualnie będę rozszerzał sport wedle potrzeb o czym napisałem we wniosku. Uwag brak.
Starty miałem - dołączyłem (wystarczy jeden komplet - nie musicie ich kopiować 3 razy - dołączyć je trzeba tylko do kompletu na sport).
Ogólnie póki co miło, bez kolejek. Złożenie papierów zajęło mi może 15-20 minut od momentu wejścia do budynku, do wyjścia na parking.
Z góry uprzedzają, że procedura potrwa PRZYNAJMNIEJ miesiąc głównie przez oczekiwanie na raport o niekaralności.
Zobaczymy co będzie - mam nadzieje, że do końca listopada będzie zgoda.
warzone pisze:Ja czekałem równo 4 miesiące Wywiad w 2 miejscach, ale to akurat było załatwione dość szybko. Chyba faktycznie nie mają kim robić.
Nie takie informacje chciałem usłyszeć
Ja mam taką cichą nadzieje (która jak wiadomo umiera ostatnia i jest matką głupich ), że z uwagi na zbliżający się koniec roku i tym samym ważność licencji, będą chcieli załatwić sprawę szybciej niż w 4 (!) miesiące.
Czytałem gdzieś tutaj, że pod koniec roku starają się wyrobić przed utratą ważności licencji.
Jest też druga strona medalu, która widziałem miała miejsce w jednym z WPA na południu kraju - wstrzymali postępowanie i czekali aż wnioskujący dostarczy nową licencję. Po pisemnej wymianie opinii skończyło się na tym, że gościu musiał dostarczyć potwierdzenie złożenia wniosku o przedłużenie licencji i udokumentować ilości wymaganych startów do przedłużenia licencji.
Ostatnio zmieniony 03 października 2018, 16:57 przez Hoz85, łącznie zmieniany 2 razy.
jak to jest w WPA Gdańsk z korektą promes jeżeli zmienił się dowód osobisty ??
od reki naniosą poprawki czy trzeba 17 zł - oddać stare i czekać na nowe ?