Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

Pistolet ARTEMIS CP1M

Co kupić ? Co do czego i z czym....

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
wichura
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2019-02-01, 18:03
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: wichura » 2020-02-12, 20:54

g696 pisze:
kewalsPL pisze:A co stoi na przeszkodzie by tankować z butli ? Zaraz po zakupie zrobiłem mu takie tankowanie i działa do dziś :one: .

Gdzie i za ile robiłes taka przeróbke? Chyba pp800 jest takim własnie odpowiednikiem, więc chyba lepiej od razu takiego kupić..

Wystarczy wymienić/przerobić korek, można tankować z butli powietrzem - pcp (UWAGA NA CIŚNIENIE), albo z butli co2 (gaśnica śniegowa, butla od migomatu).
Ostatnio zmieniony 2020-02-12, 20:59 przez wichura, łącznie zmieniany 1 raz.
Slavia 630


roseroot
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2019-03-24, 21:59
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: roseroot » 2020-02-12, 21:14

wichura pisze:
g696 pisze:
kewalsPL pisze:A co stoi na przeszkodzie by tankować z butli ? Zaraz po zakupie zrobiłem mu takie tankowanie i działa do dziś :one: .

Gdzie i za ile robiłes taka przeróbke? Chyba pp800 jest takim własnie odpowiednikiem, więc chyba lepiej od razu takiego kupić..

Wystarczy wymienić/przerobić korek, można tankować z butli powietrzem - pcp (UWAGA NA CIŚNIENIE), albo z butli co2 (gaśnica śniegowa, butla od migomatu).


Artemisa cp1-m od superwiatrówek w ten sposób nie przerobisz. W "kartuszu" jest wyfrezowana dziura i wymiana korka na niewiele się zda. Z drugiej strony po poprawkach RS masz z bombiczki około 70-80 stabilnych strzałów - nie ma co kombinować.


Awatar użytkownika
wichura
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2019-02-01, 18:03
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: wichura » 2020-02-12, 22:29

roseroot pisze:
wichura pisze:Wystarczy wymienić/przerobić korek, można tankować z butli powietrzem - pcp (UWAGA NA CIŚNIENIE), albo z butli co2 (gaśnica śniegowa, butla od migomatu).

Artemisa cp1-m od superwiatrówek w ten sposób nie przerobisz. W "kartuszu" jest wyfrezowana dziura i wymiana korka na niewiele się zda. Z drugiej strony po poprawkach RS masz z bombiczki około 70-80 stabilnych strzałów - nie ma co kombinować.


Nie widziałem cepika od Superwiatrówek, nie wiem o co chodzi z tą "wyfrezowaną dziurą"? Jeśli tylko można w kartusz wkrecić korek z jakimkolwiek systemem umożliwiającym tankowanie z zewnątrz, nie widze problemu. Chyba ze mówimy o różnych "korkach", ja mam na myśli ten, który wkręca się w kartusz, po włożeniu bombiczki (kapsułki co2).
Slavia 630


roseroot
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2019-03-24, 21:59
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: roseroot » 2020-02-12, 22:44

wichura pisze:
roseroot pisze:
wichura pisze:Wystarczy wymienić/przerobić korek, można tankować z butli powietrzem - pcp (UWAGA NA CIŚNIENIE), albo z butli co2 (gaśnica śniegowa, butla od migomatu).

Artemisa cp1-m od superwiatrówek w ten sposób nie przerobisz. W "kartuszu" jest wyfrezowana dziura i wymiana korka na niewiele się zda. Z drugiej strony po poprawkach RS masz z bombiczki około 70-80 stabilnych strzałów - nie ma co kombinować.


Nie widziałem cepika od Superwiatrówek, nie wiem o co chodzi z tą "wyfrezowaną dziurą"? Jeśli tylko można w kartusz wkrecić korek z jakimkolwiek systemem umożliwiającym tankowanie z zewnątrz, nie widze problemu. Chyba ze mówimy o różnych "korkach", ja mam na myśli ten, który wkręca się w kartusz, po włożeniu bombiczki (kapsułki co2).


Obrazek


Awatar użytkownika
wichura
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2019-02-01, 18:03
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: wichura » 2020-02-12, 23:08

No tak, wszystko jasne, zepsuli kartusz :090: . Domyślam się że chodzi o to, żeby dało się wypchnąć bombiczkę z kartusza :052: .
Jeśli jest jakiś inny powód wykonania takiego otworu, to poproszę o wyjaśnienie, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy :roll: .
Ostatnio zmieniony 2020-02-12, 23:11 przez wichura, łącznie zmieniany 1 raz.
Slavia 630


roseroot
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2019-03-24, 21:59
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: roseroot » 2020-02-12, 23:18

wichura pisze:No tak, wszystko jasne, zepsuli kartusz :090: . Domyślam się że chodzi o to, żeby dało się wypchnąć bombiczkę z kartusza :052: .
Jeśli jest jakiś inny powód wykonania takiego otworu, to poproszę o wyjaśnienie, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy :roll: .


Tiaaaa.... oficjalnie pewnie masz rację :piwo: (a tak nieoficjalnie to podejrzewam, iż może chodzić właśnie o przeróbki korka - co by do nich nie dopuszczać :angry: ).


Awatar użytkownika
wichura
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2019-02-01, 18:03
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: wichura » 2020-02-13, 00:28

Oficjalnie uważam, że ktoś nieodwracalnie uszkodził pistolet :( .
Slavia 630


kewalsPL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2827
Rejestracja: 2008-03-13, 19:41
Lokalizacja: Lubomia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: kewalsPL » 2020-02-13, 07:02

g696 pisze:Gdzie i za ile robiłes taka przeróbke?

Ja takie rzeczy robię sobie sam :-D , nawet ten frezowany kartusz nie uniemożliwia tankowania z gaśnicy- trzeba jednak tankować kapsułę a nie kartusz :-/ .


g696
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2020-01-02, 18:35
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: g696 » 2020-02-13, 17:50

Ten otwór w kartuszu jak najbardziej do usuwania naboju co2,gdyby czasem nie chciał sam wypaść. Ja niestety takich przeróbek sam nie dokonuje,ale sam chyba wolałbym gotowego pp800,lub jesli juz, to wymieniać kartusz na jakis z regulatorem. Ciężko jednak powiedzieć jak bedzie z wyważeniem całego pistoletu wtedy,bo dla mnie i cp1 i pp800 jak na pistol ,ładnie sie trzyma w ręce.


Awatar użytkownika
GreedyDuck
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2019-09-05, 11:04
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: GreedyDuck » 2020-02-14, 10:08

Ja też mam końcówkę do ładowania z butli, ale jej nie używam bo nie ufam tym cienkim blaszkom. Jak chcesz się pobawić to mogę Ci fotki porobić i przesłać.
Walther LG 210 / FWB 65 // Walther Terrus / Beeman P-17 // Crossman Vigilante, CZ 75 P-07 BB.


Awatar użytkownika
Jabu_LFS
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2019-06-02, 22:17
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: Jabu_LFS » 2020-02-14, 10:17

A to w ogóle można tankować, jak kartusz? Wiadomo coś o grubości/wytrzymałości tej rurki w którą wkłada się kapsułę? W moim pistolecie też jest ta dziura, ale nawet jakby jej nie było to nie zdecydowałbym się raczej na taki eksperyment.


kewalsPL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2827
Rejestracja: 2008-03-13, 19:41
Lokalizacja: Lubomia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Pistolet ARTEMIS CP1M

Postautor: kewalsPL » 2020-02-14, 11:10

Jabu_LFS pisze: Wiadomo coś o grubości/wytrzymałości tej rurki w którą wkłada się kapsułę?

To taka sama rurka jak kartusz QB 78, jak zostawię kapsułkę do tankowania to mam podwójną wytrzymałość ale pewność wytrzymałości mam dopiero po próbie ciśnieniowej.



Wróć do „Piaskownica czyli pierwsze pytania...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika