Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Moderator: Moderatorzy CP

Awatar użytkownika
oldtimer
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 2005-09-28, 09:02
Lokalizacja: Oruń
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: oldtimer » 2019-03-07, 08:16

My tu gadu-gadu na kawowym Olimpie - a większość społeczeństwa nie odróżnia Arabiki od Robusty tak samo jak nie odróżnia królika od zająca.... :)
IŻ-38;niezidentyfikowana "D50" a'la Mauser;Daisy mod.92; Escopeta Avancarga 12GA


jorge
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-03, 19:38
Lokalizacja: Cieszyn
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: jorge » 2019-03-07, 20:06

O robuście w ogóle nie mówimy, no chyba że we włoskich blendach :-D Ale tu wspomniano o kardamonie. Bardzo interesujący smak ma taka kawa, a jeszcze jest wanilia, oczywiście mówimy o Burbonie z Madagaskaru. A można też łyk Mexico Maragogype i kawałeczek Domori Trinitario Wenezulea... I znowu kawa inaczej smakuje. Tak więc puryści nie wiedzą co tracą. Ale miało być o kawie i jej wpływie na wyniki strzeleckie. Dobra i dobrze zaparzona kawa ( z cukrem i np. czekoladą) ma - w moim przekonaniu- zbawienny wpływ na strzelca.
user


SadamAlAdin
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2017-10-04, 18:35
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: SadamAlAdin » 2019-03-08, 21:41

No cóż ludzie się dzielą "na tych co dziesiątki strzelają i tych co słodzą kawę " :-D
Musze poradzić się żony ?
Wolę Yerba Mate Salidad del Sol i odrobina cukru trzcinowego !


jorge
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-03, 19:38
Lokalizacja: Cieszyn
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: jorge » 2019-03-08, 21:44

Z tego wnoszę, że 90 % strzelców słodzi kawę :-D :-D :-D
Ostatnio zmieniony 2019-03-08, 21:44 przez jorge, łącznie zmieniany 1 raz.
user


Awatar użytkownika
mar_kow
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2012-09-23, 11:11
Lokalizacja: Mazury
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: mar_kow » 2019-03-09, 09:04

jorge pisze:Z tego wnoszę, że 90 % strzelców słodzi kawę :-D :-D :-D


Jak potrzebuję szybkiego "kopa" z rana to pochłaniam gorącą Tchibo Privat Caffe z trzech kopiastych łyżeczek (wychodzi pół na pół z wodą :)) + trzy łyżeczki cukru... :027: Po pół godzinie mogę podjąć walkę ze światem... ;laughing: Jak mam czas i szukam smaku to wtedy - celebracja... :one:
Ostatnio zmieniony 2019-03-09, 09:05 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.


jorge
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-03, 19:38
Lokalizacja: Cieszyn
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: jorge » 2019-03-09, 09:29

To warto zamiast tej kawy nabyć sobie w Tommycafe kawę Top Blend albo Silver Blend. Mieszanka arabiki o robusty, palona modo italiano, właśnie dla uzyskania owego " kopa". Mnie nie podchodzi zbytnio, bo potrafi zatrząść człowiekiem :-D :-D :-D , ale znam takich co ją uwielbiają jako idealny środek na obudzenia. A ja właśnie siedzę nad Malawi AA, baaaardzo dobra kawa. Oczywiście z odrobiną Dark Muscovado :-D
user


Awatar użytkownika
Michaus
Moderator
Moderator
Posty: 1499
Rejestracja: 2010-05-20, 14:04
Lokalizacja: Pabianice
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: Michaus » 2019-03-09, 09:34

Makarony mają taki "styl", że przepalają kawę, a potem nie da się tego pić.
"Pijcie piwo! Picie piwa zapobiega rozlaniu się piwa na laptopa!"

Łódzka Grupa Strzelecka >>ORZEŁ<<


slaw2
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 2018-09-02, 17:02
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: slaw2 » 2019-03-09, 11:39

Fajnie się was czyta - wczoraj 15 łyżeczek kopiatych primy poleciało w 5 kawach i 70 fajek ale nowa maszyna odpalona .
A ja właśnie siedzę nad Malawi AA, baaaardzo dobra kawa. Oczywiście z odrobiną Dark Muscovado :-D


Jorge - Ty to potrafisz celebrować ten ziemski padół łez i otaczającej człowieka głupoty.
No właśnie pojawiło mi się pytanie co daje cukier w kawie .
Mam wrażenie że bez cukru kawa wykończyła by mi żołądek - Jorge jaki ty masz pogląd na te sprawę ?
Natomiast do kawy lubię sobie dodać płaską łyżeczkę jakiegoś destylatu . Szybciej wtedy staję na nogi i krew lepiej krąży.
Ostatnio zmieniony 2019-03-09, 11:40 przez slaw2, łącznie zmieniany 1 raz.


Marek-
Moderator
Moderator
Posty: 4325
Rejestracja: 2005-06-03, 09:00
Lokalizacja: Gliwice
Grupa: Moderatorzy CP
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: Marek- » 2019-03-09, 12:49

jorge pisze:Z tego wnoszę, że 90 % strzelców słodzi kawę :-D :-D :-D


Na codzień jestem w tych 10%
Rzadko do czegokolwiek używam cukru bo to najgorszy narkotyk. Co nie znaczy że nie lubię.


jorge
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-03, 19:38
Lokalizacja: Cieszyn
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: jorge » 2019-03-09, 13:18

Slaw2, prima to jest jak nitro sypane do cp, bardziej tego porównania uprościć nie umiem a wszyscy wiemy, że nie należy tego robić:-D Kawa bez cukru nie rujnuje żołądka, ba! ma dobroczynny wypływ ale... Kawa musi być odpowiedniej jakości , kawa powinna mieć możliwie krótki kontakt z wodą w trakcie parzenia, żeby fusy się nie ługowały. I gotowe. Cukier moim zdaniem- cały czas mówimy o cukrach trzcinowych dobrej klasy- potrafi uwypuklić smak kawy.
70 papierosów na dobę zrobiło na mnie tak duże wrażenie, że warto pomyśleć o : 1. Lufka denicotea. 2. Filtry denicotea. 3. Tytoń dobrej klasy, z dostępnych w Polsce do palenia nadaje się tylko i wyłącznie Golden Virginia. Inne tytonie nadające się do palenia to : Javaanse Jongens ( kilka klas mocy), VanNelle, Gauloise ( tylko melange original) 4. Bibułki ryżowe np. Smoking De Lux. Oczywiście najlepiej palić kubańskie cygara i cygaretki, to ostatni na świecie prawdziwy tytoń ( chodzi o obróbkę). Ok, to łyk Malawi AA i Partagas Serie Club :-D :-D :-D
Ale ad rem. Cukier np. Dark Muscovado to w zasadzie podsuszona melasa, czyli naturalnie obrobiony prze odparowanie sok z trzciny cukrowej. Najważniejsze ,ma pięknie karmelowy smak i zapach, ma też dużo minerałów, a to w moim przekonaniu bardzo wzbogaca smak kawy. Inne cukry to jak nitro w cp, żeby się jednego porównania trzymać :-D :-D :-D
Ostatnio zmieniony 2019-03-09, 13:25 przez jorge, łącznie zmieniany 1 raz.
user


panKompot
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2017-09-20, 14:00
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: panKompot » 2019-03-09, 14:56

Nie ma to jak
niebieska prima z rana jak śmietana i won na strzelnice bez śniadania :) :103:
Ten niżej śmierdzi rybką...


Marek-
Moderator
Moderator
Posty: 4325
Rejestracja: 2005-06-03, 09:00
Lokalizacja: Gliwice
Grupa: Moderatorzy CP
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: Marek- » 2019-03-09, 16:10

prima to jest jak nitro sypane do


Kiedyś dostałem w koszu prezent i w nim prima i tak leżała i leżała, brakło mi manny i dosypałem do bębna primy i tez szału nie było, dla mnie ta kawa zastawania w strzelectwie nie ma.


slaw2
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 2018-09-02, 17:02
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: slaw2 » 2019-03-09, 17:02

Słyszałem o kawie jako przybitce - podobno ładnie pachnie na strzelnicy ;laughing:


MaciekSz
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 4523
Rejestracja: 2006-06-04, 16:22
Lokalizacja: Krakow
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: MaciekSz » 2019-03-10, 13:15

70 fajek?
Chłopie, rzuć to świństwo, zanim ono rzuci ciebie.
Ja - zanim rzuciłem 17 lat temu - paliłem co prawda "tylko" paczkę dziennie, ale różnica jest kolosalna.
Niestety to rozwiązanie ma też pewną wadę. Odzyskasz zmysł smaku oraz powonienia i będziesz musiał zrezygnować z Primy ;)
Maciek
.62 i .69


Awatar użytkownika
Railman
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 2010-12-05, 12:13
Lokalizacja: Wrocław/Kiełczów
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Kawa, jej sposoby mielenia i przechowywania a wyniki strzeleckie

Postautor: Railman » 2019-03-10, 17:28

slaw2 pisze:Słyszałem o kawie jako przybitce - podobno ładnie pachnie na strzelnicy ;laughing:
O … o! U mnie idzie dużo kawy z ekspresu. Wynikiem tego jest duża ilość fusów. To może po wysuszeniu używać te fusy właśnie jako przybitkę zamiast kaszy. :?: :!:



Wróć do „Hydepark CP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość