Shooting Chrony - podświetlenie

Warsztat wiatrówkowy

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 672
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Online

Shooting Chrony - podświetlenie

Postautor: radecek » 2011-06-02, 20:27

Podświetlenie można wykonać jak na fotografiach.
Diody podczerwieni 850nm ( 4-5 szt. w gałęzi )
Prąd gałęzi: 10-20 mA.
Prąd najlepiej dobrać.
Diody połączone w szereg, zasilanie z obwodu zasilania Chrony przez zasilacz 9V ( można też z baterii ). Do każdej gałęzi dołączony jest szeregowo rezystor 100R.

Obrazek
Obrazek


Awatar użytkownika
krzysztof ss
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 2009-08-29, 19:38
Lokalizacja: Leszno
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: krzysztof ss » 2011-06-02, 20:55

Czy przy takim układzie oświetlenia chrono pokaże strzał za strzałem?
Bo moje pokazuje wiatrówkowe strzały co któryś strzał, dla ciekawostki napiszę że
-strzały dużego kalibru tzn. CP są pokazywane za każdym razem.
Ostatnio zmieniony 2011-06-02, 21:23 przez krzysztof ss, łącznie zmieniany 1 raz.
Ślepy jak kret


RobFra
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2311
Rejestracja: 2007-07-02, 14:28
Lokalizacja: Białystok
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: RobFra » 2011-06-02, 21:19

To kwestia światła.
Mi przy słabym w ogóle nic nie mierzyło. Musiałem świecić lampką biurkową nad plastikami.
Nie ukrywam, że przy dziennym świetle wskazania różniły się o kilka m/s.
Miałem już wszystkie wiatrówki
A w stodole Mitsubishi D1450 - malytraktor.pl


Awatar użytkownika
krzysztof ss
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 2009-08-29, 19:38
Lokalizacja: Leszno
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: krzysztof ss » 2011-06-02, 21:33

Nie ukrywam, że przy dziennym świetle wskazania różniły się o kilka m/s.

Tak.
Wkurza mnie jak pokazuje strzały z PCP. Jak kolega zacznie ze sprężyny, to nie pokaże strzału. Czort wie o co chodzi :shock:
Ślepy jak kret


Awatar użytkownika
witboj
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Posty: 6066
Rejestracja: 2007-08-02, 22:12
Lokalizacja: Łódź
Grupa: Ekspert Wiatrówki
Status: Offline

Postautor: witboj » 2011-06-02, 21:51

Każde SCH jest wrażliwe na zmiany światła - im ciemniej tym niższe Vo. faktycznie najlepsze jest światło diodowe. Ja mam zestaw z Cekausa i jest git.


Awatar użytkownika
krzysztof ss
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 2009-08-29, 19:38
Lokalizacja: Leszno
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: krzysztof ss » 2011-06-02, 21:54

Ja mam zestaw z Cekausa

Też mam.
Ślepy jak kret


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 672
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Online

Postautor: radecek » 2011-06-02, 22:11

Przy takim podświetleniu error od czasu do czasu potrafi też wyskoczyć.
Jeżeli za duża jest energia promieniowana przez diody IR - to CHrony już źle zaczyna mierzyć, dlatego trzeba dobrać prąd płynący przez diody IR.


Awatar użytkownika
Senio
Moderator
Moderator
Posty: 9603
Rejestracja: 2004-10-16, 00:39
Lokalizacja: Koło.wlkp
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Status: Offline

Postautor: Senio » 2011-06-03, 09:16

Mój zestaw małego elektryka. Kiedyś mnie naszło i takie lampeczki wyreperowałem. Działa idealnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
4.5 .44 .45 www.airgunservice.pl ________________Obrazek________________


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 672
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Online

Postautor: radecek » 2011-06-07, 23:08

Poniżej rozszerzenie do Chrony F-1.
Drugi moduł kalibrowałem tylko wprowadzając zmierzoną odległość między bramkami.

Wyniki pomiarów różniły się o 5 FPS.

Obrazek
Wynik na wyświetlaczu to zakłócenie od lampy błyskowej :)


Awatar użytkownika
Bonzoo
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 932
Rejestracja: 2007-01-29, 19:25
Lokalizacja: Łazy (Ślaskie)
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Postautor: Bonzoo » 2011-06-13, 08:10

Czy rozszerzenie to całkiem nowy układ czy istnieje możliwość podłączenia twojego chrono do M1 i porównywanie wskazań oraz zapisanie wyników w pamięci twojego chrono?
Jak coś ci w życiu nie idzie i wpadasz pyskiem w błoto, to musisz być jak dzik - pchać to błoto ryjem do przodu.
______________________________________
SMS "Hetman"


Awatar użytkownika
Młynek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 2006-02-09, 20:18
Lokalizacja: Łódź - Ruda
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Młynek » 2011-06-13, 12:49

Podłączasz chrono Radecka (odpowiednio dostosowane) do M1 i działa jak Radeckowe :wink:
22LR; 9X19; 38/357; 308Win


Awatar użytkownika
Bonzoo
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 932
Rejestracja: 2007-01-29, 19:25
Lokalizacja: Łazy (Ślaskie)
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Postautor: Bonzoo » 2011-06-13, 13:34

Właśnie o
Młynek pisze: odpowiednio dostosowane

mi chodzi :)
Jak coś ci w życiu nie idzie i wpadasz pyskiem w błoto, to musisz być jak dzik - pchać to błoto ryjem do przodu.
______________________________________
SMS "Hetman"


Precess
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 2008-09-07, 14:39
Lokalizacja: Skierniewice
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Precess » 2014-01-20, 15:51

Kilka miesięcy temu kupiłem używane Shooting Chrony Gamma, czyli z drukarką - na wypasie :-D. Na szybko podłączyłem i nie pobawiłem się zbytnio, bo przy ¾ pokazywał strzałów Err2 (błąd odczytu drugiego czujnika). Pomyślałem, że to pewnie przez słabe światło w garażu. A że nie miałem zbytnio czasu na hobby, to chrono spakowałem i wrzuciłem na półkę.

Kilka dni temu skończyła się wiosenna aura i postanowiłem wykorzystać długie styczniowe wieczory na porządkowanie zabawek. Wziąłem więc i chrono, dorobiłem światełka LED, podłączyłem jak trzeba. A ono ciągle Err2, czasem Err1. Zmieniałem intensywność oświetlenia, odległość diod od czujników i dalej tak samo. Pomyślałem, że oto klasycznie ktoś mi sprzedał rupiecia :-/, a po chwili je rozkręciłem w celu zdiagnozowania.

Okazało się, że soczewki z plexi, które są nad każdym z detektorów były zabrudzone i porysowane. Zwłaszcza ta od drugiego detektora była zapaskudzona. Ktoś próbował czyścić paluchem lub patykiem. Alkoholem wyczyściłem brudy i pozostało zmatowienie. Zastosowałem stary sposób na szlifowanie plexi za pomocą pasty do zębów. Pierwsza próba byłą nieudana, bo zmatowienie ciągle było. Podejrzewając pastę zastosowałem inną, taką do zębów wrażliwych (a konkretnie Elmex). Kilkanaście sekund szlifowania płatkiem do demakijażu i soczewka zrobiła się gładziutka i lśniąca jak nowa. Tzn. prawie jak nowa, bo po wyszlifowaniu soczewki drugiego detektora pokazały się plamki zanieczyszczeń jakby wtopione w plexi. Pewnie komuś wleciał do środka popiół z peta. Tych plamek już nie usuwałem, bo musiałbym zdjąć zbyt grubą warstwę plexi i soczewka straciłaby geometrię.

Po złożeniu wszystkiego do kupy okazało się, że chrono działa dobrze nawet bez oświetlenia LED, a plamki na soczewce nie przeszkadzają (chyba, że wpływają na dokładność pomiaru, ale nie mam tego jak sprawdzić). Wniosek: jeśli chrono pokazuje często błędy (a nie jest to błąd słabego oświetlenia) to warto sprawdzić stan soczewek. U mnie pomogło.


Fizyk
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 501
Rejestracja: 2006-06-12, 21:21
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Shooting Chrony - podświetlenie

Postautor: Fizyk » 2016-09-01, 22:26

Odgrzeję temat podświetlenia do Shooting Chrony, bo wydaje mi się, że dzisiaj najłatwiej można by załatwić takie podświetlenie kawałkiem taśmy LED. Tylko że taśmy świecą na biało a dorabiane podświetlenia, które widziałem - w podczerwieni. Ktoś może wie, czy fotodiody w Shooting Chrony mają jakieś filtry obcinające czułość tylko do podczerwieni, że te podświetlenia wykorzytywały diody IR? Czy jednak można równie dobrze użyć białej taśmy LED?


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 672
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Online

Re: Shooting Chrony - podświetlenie

Postautor: radecek » 2016-09-16, 19:42

Może być białe, czerwone i podczerwień ( max. czułość wychodzi przy 850 nm ).
Obrazek
Obrazek
HW90K, HW90 4.5mm, Daystate MK4 5.5mm



Wróć do „Warsztat - Wiatrówki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość