|
Drodzy Użytkownicy, Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO. W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem. Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo. Regulamin i rozporządzeniePozdrawiamy, Administracja forum
Warsztat wiatrówkowy
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
-
Cin91
- Zarejestrowany użytkownik

- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
-
Kontaktowanie:
-
Status:
Postautor: Cin91 » 2016-09-30, 08:05
No więc po kolei. Nie oczekiwałem przepisu jak upiec ciasto, ale wskazówek, jakich składników użyć do tego ciasta, a upiekę je wg własnych preferencji i smaku  Póki co, ze względu na to, że nie mam zamiaru wydawać kasy na regulator za 800zł i nie znalazłem niesprawnego rega 16J na sprzedaż, zdecydowałem się na dystans od Domara i ustawienie ciśnienia w komorze strzałowej. Zbijaka i sprężynek póki co nie ruszam. Widzę, że w moim Waldku uszczelka ze zdjęcia jest biała\, czyli już ktoś ją wymieniał, bo oryginał jest chyba zielony? Widzę, że kolega Bonzoo utwierdził mnie w przekonaniu, że lufy nie ma co wymieniać :D Będzie mniej sprawna energetycznie, ale przecież powietrze jest tanie :D Jedyny teraz problem to dźwigienka. Sam się trochę boję ją ciachać :D Najlepiej, jakby był jakiś gotowiec w rozsądnej cenie, a oryginał mógłbym sobie zostawić. Rozsądna cena czyli do maks 100 zł. Mam jeszcze pytania - jakiej długości jest matchowa lufa, a jakiej niematchowa i jeżeli kiedyś chciałbym wymienić lufę na np. LW, albo od HW100, to jakiej długości? Myślę też nad skróceniem tej witki (płaszcza lufy), bo jest okropnie długa - czy to dobry pomysł?
-
mimut

-
Status:
Postautor: mimut » 2016-09-30, 09:36
U siebie skróciłem do długości 520 mm mierząc od bloku. Waldek skrócił się na tyle ze ładnie mieści się w pokrowcu a i przy założeniu dłuższej lufy np. 480 mm osłona dalej będzie działała 
-
Bonzoo

-
Status:
Postautor: Bonzoo » 2016-09-30, 09:38
Jeśli masz białą uszczelkę to masz szczęście. Ma być biała. I radzę ci jej nie dotykać bo łatwo ja uszkodzić a kosztuje jedyne 29 euro. Czas oczekiwania kosmicznie długi. Temat dźwigni także załatwisz z Domarem. Możesz nawet zamówić sobie taką: 
Jak coś ci w życiu nie idzie i wpadasz pyskiem w błoto, to musisz być jak dzik - pchać to błoto ryjem do przodu. ______________________________________ SMS "Hetman"
-
Michaus
- Moderator

- Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
-
Status:
Postautor: Michaus » 2016-09-30, 09:49
Fajna. Jak w LG400.
-
kłapek
- Ekspert Wiatrówki

- Grupa: Ekspert Wiatrówki
-
Status:
Postautor: kłapek » 2016-09-30, 10:09
Sławek chyba zabolało Cię, to 'piłowanie regulatora'  Sorry Zgadzam się, że nie ma jednego słusznego schematu. Załączone zdjęcie miało bardziej na celu pokazać jakie części przy przeróbkach wszelkiej maści Waltherów odpowiadają za to jak potem strzela karabin w limicie 16J. Tylko tyle...
Ostatnio zmieniony 2016-09-30, 10:22 przez tommylee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Cin91

-
Kontaktowanie:
-
Status:
Postautor: Cin91 » 2016-09-30, 11:26
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady. Bardzo mi pomogliście obrać drogę. Już wiem, co robić. Pomaga mi też Mariusz W. wszakże okazało się, że ten Waldek kiedyś był jego  1. regulator dostanie dystans od Domara i zostanie wyregulowane ciśnienie w komorze strzałowej i regulacja zbijaka na 16J 2. dźwigienka będzie zrobiona tradycyjnie - obcięta i dorobiona rączka opierająca się o osadę (nie wiem czemu krytykowane jest to rozwiązanie) 3. frezu na szynie nie robię - mam montaż SM Falcon 4. skrócę płaszcz lufy, ale od strony bloku, aby zachować jaskółczy ogon na muszkę 5. lufy nie wymieniam, zostaje matchowa I to tyle na początek. A tu fota mojego Waldusia. 
-
Michaus
- Moderator

- Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
-
Status:
Postautor: Michaus » 2016-09-30, 12:38
Nie potrzebujesz z regulatorem robić nic poza ustawieniem ciśnienia, bo to jest wersja 16J. Popatrz na zdjęcie, które wrzuciłem i porównaj z tym co masz. Wersja 7.5J jest wyraźnie krótsza.
-
Cin91

-
Kontaktowanie:
-
Status:
Postautor: Cin91 » 2016-09-30, 12:50
Michaus, popatrz na zdjęcia. Na tym, co wstawiłeś system sięga do połowy 1-ego segmentu prążkowanej części, a u mnie prawie cały segment pokrywa. Czyli jest krótszy 
-
lorak

-
Status:
Postautor: lorak » 2016-09-30, 13:00
Odnośnie dźwigni: Powinna się ona opierać tak aby dopychacz śrutu był jak najmocniej wysunięty do portu. Zapobiega to przedmuchom z tego obszaru. Ja rozwiązałem to tak, że dzwignia z Dominatora w moim LG200, opiera się na osadzie zaraz za punktem przełamania. Oparcie jest po wewnętrznej stronie osady zrobione bardzo starannie z poxyliny. Nic nie wydać, jest powtarzalne po zamknięciu i trwałe. Przy okzji odnośnie zbijaka: Mój dociążony na 29.5 gr i to polecam zrobić, gdyż nie musimy wtedy nadwyrężać sprężyny zijaka i zarazem dźwigni naciagu. Dajcie znać czy do LG200 pasuje zbijak od Dominatora 32gr. Lufa: No, ja mam 56cm nowa oryginał Dominator Hunter - ciszej i dużo strzalów z kartusza. Z drgiej strony silne lobby Włama. Rozmawiałem z nim i mnie przekonał  . Tak moja wizja, każdy zrobi jak zechce.
... trochę stali, drewna, szkła i dużo amelinium ...
Mój arsenał, moja tajemnica.
-
mimut

-
Status:
Postautor: mimut » 2016-09-30, 13:22
tak tez się właśnie zastanawiałem po co ten dystans do rega  To jest 16J i wystarczy go wyregulować. Środki na "dystans" przeznacz lepiej na taka dźwignię.  Skoro nie chcesz szpecić karabinka frezem, to czemu chcesz mu dołożyć zwykły "kolek od szuflady"  Wygląda i działa jak oryginalna. Widziałem, macałem, i mam 
-
Cin91

-
Kontaktowanie:
-
Status:
Postautor: Cin91 » 2016-09-30, 14:25
Ile taka dźwignia kosztuje? I trzeba piłować osadę pod nią. A regulator na bank jest 7,5J, bo widzę po jego długości. 
-
Cin91

-
Kontaktowanie:
-
Status:
Postautor: Cin91 » 2016-10-12, 09:31
Koledzy serdeczni. Działam cały czas ze swoim Waldkiem. No i tak: 1. regulator - dystans od Domara + regulacja ciśnienia w komorze strzałowej, 2. magiczna uszczelka jest biała, 3. lufa matchowa - na razie zostaje i dokładniejsze testy wykażą, co z nią 4. skracam płaszcz lufy, aby lufę zrównać z kartuszem, albo wypuścić o około 1-2cm dłużej niż kartusz 5. lufa pływa w płaszczu, a płaszcz jest lekko przytwierdzony do ósemki, aby nie suwał się po lufie, do tego zamówiony "korek" od Domara, robiący za mikrotłumik, aby odgłos wystrzału nie przypominał bąka puszczonego w studni, 6. zważyłem zbijak - 25g - dobry? 7. sprężyna zbijaka od LG200 wg mnie, porównując ze zdjęciami. I to na razie tyle. Potem tylko strzelać, strzelać, strzelać i ewentualne poprawki wprowadzać po testach 
-
lorak

-
Status:
Postautor: lorak » 2016-10-12, 12:11
Trend stylistyki jest taki że swietnie wyglada kartusz równo z lufą, odsłoną - stylizacje FWB 800 FT.
Masz fajną wagę zbijaka, myślałem że bedzie 21gr, a to już różnica. Dominator ma 32gr. z tego co pamiętam. Przy dłuższej lufie lepiej dociążyć, bo braknie luftu, jak zostaniesz z ori to bedzie git.
... trochę stali, drewna, szkła i dużo amelinium ...
Mój arsenał, moja tajemnica.
-
wiki09

-
Status:
Postautor: wiki09 » 2016-10-22, 18:17
Witam , jak galeria , to galeria . Taki smerf . Dlaczego akurat niebieska , jak będę miał chwilę zrobię lepsze zdjęcia i będzie wiadomo. Przy okazji dziękuję koledze rravv21 za osadę . http://i.imgur.com/UGfqEMm.jpg?1https://goo.gl/photos/gJc2SdtD2GrbY7Uw6Pozdrawiam.
-
rravv21

-
Status:
Postautor: rravv21 » 2016-10-23, 20:49
Ładnie wyszło,wręcz smerfastycznie i ta ażurowa czarna ósemka -to jest TO. Pozdrawiam r.
różne strzelające zabawki
Wróć do „Warsztat - Wiatrówki”