AA s400 - Mocowanie lufy w bloku

Warsztat wiatrówkowy

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
hogan
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Posty: 2285
Rejestracja: 2004-01-04, 20:11
Lokalizacja: śląsk
Grupa: Ekspert Wiatrówki
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: hogan » 2009-01-23, 19:12

Jande pisze:He he :D ;)
Ty Waldek to zdrowiej i to prędko bo 8.02 jest Zabrze.......

Dziękulski Janku.
Wpadnę Wam po kibicować :)
Pozdrawiam Waldemar.
www.airgunservice.pl


Awatar użytkownika
boarturro
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 2008-07-13, 19:38
Lokalizacja: Żory
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: boarturro » 2009-01-24, 10:20

Cześć

Jande napisał/a:
Pod podanymi niżej linkami są rys. tech. z wymiarami tulejki, prowadnicy i podkładek
Ot taki prezencik dla chętnych a leniwych

http://www.fotosik.pl/pok...bf91371e07.html
http://www.fotosik.pl/pok...f0f9daef1c.html
http://www.fotosik.pl/pok...7e3ac9e613.html


Skoro już wszystko dla chętnych a leniwych jest :D , to czy dla kolegi bez tokarki (dostępu do tokarki) też znajdzie się ktoś kto wykona komplet podkładek , prowadnicę i tulejkę ?

Pozdrawiam

ps. Waldek , zdrowiej szybko. Mój TX czeka na wizyte u "lekarza" :D
PFTA, BeskidTeam


Awatar użytkownika
WoJ-CiE
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 342
Rejestracja: 2007-11-02, 21:04
Lokalizacja: Łomża
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: WoJ-CiE » 2009-02-18, 23:18

Wrócę do pierwszego postu z tego tematu, czyli do mocowania lufy - jak najlepiej usunąć pozostałości fabrycznego kleju na mosiężnych tulejkach? Szkoda by było je porysować, a pozostałości kleju są twarde i mocno trzymają. Jeżeli ktoś się z tym sprawnie uporał, warto opisać do kompletu.


Awatar użytkownika
Grisza338
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2007-11-07, 22:04
Lokalizacja: Chałupy
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Grisza338 » 2009-02-19, 01:53

Zapalniczka i podgrzewamy, klej kruszej i odpada. Tak bynajmniej było w moim karabinku
Daystate RMW + BE 3200 5-15x40 T
AA S400 Carbine + BT 4,5-14x32
Brocock Aim X + Bering


Awatar użytkownika
boarturro
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 2008-07-13, 19:38
Lokalizacja: Żory
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: boarturro » 2009-04-21, 22:44

Odkopię trochę temat bo rozebrałem swoje s400 i mam pytanie , czy kanał dolotowy w bloku lufy ma mieć "pełne światło" ? U mnie otwór w mosiężnej tulejce nie pokrywa się z otworem w korpusie , jest przesunięty do przodu o jakiś milimetr.

pozdro
PFTA, BeskidTeam


Jande
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 593
Rejestracja: 2006-09-28, 07:07
Lokalizacja: ok. Dębicy
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Jande » 2009-04-22, 05:01

Powinien się pokrywać – jeśli tak nie jest to przyczyną może być niedokładne sklejenie tulejki mosiężnej z lufą – zbyt płytkie (podczas klejenia tulejka nie została wciśnięta do oporu) lub pop. wada fabryczna. Zapewne nie ma to istotnego znaczenia (wpływu) na parametry karabinka – bo zaraz przed mamy dławik, ale dodatkowe przeszkody na drodze przepływu powietrza są ..........niepotrzebne
AA s400 Classic / DOT 4-16x42


Awatar użytkownika
WoJ-CiE
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 342
Rejestracja: 2007-11-02, 21:04
Lokalizacja: Łomża
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: WoJ-CiE » 2009-04-22, 17:01

Czyli zasłonięta 1/3 przelotu, karabinek może się trochę dusić - ja bym wycentrował. Mierzyłeś na chrono Vo?


Awatar użytkownika
boarturro
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 2008-07-13, 19:38
Lokalizacja: Żory
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: boarturro » 2009-04-22, 22:35

Na fabrycznej sprężynie jest 236-237m/s , na nowej "Wierzbinowej" wyszło średnio 242m/s . Czekam właśnie na klej Loctite i rozbieram draństwo na części pierwsze bo i tak mam przedmuchy w okolicy portu ładowania , poprawię ten kanał dolotowy i zobaczymy jak zmieni się prędkość.
PFTA, BeskidTeam


kominiarz
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2008-12-31, 09:35
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: kominiarz » 2012-02-02, 22:17

pytanko jak wyciagnac lufe z bloku poza 2 imbusami?


Awatar użytkownika
uki
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 2008-10-04, 13:08
Lokalizacja: Wejherowo
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: uki » 2012-02-03, 00:07

Od spodu bloku jest jeszcze jeden malutki imbus (fi2, albo coś koło), który należy popuścić. Po tej operacji lufa powinna wyjść z bloku bez problemu.

EDIT: Grisza338 - TELEPATIA! ;laughing:
Ostatnio zmieniony 2012-02-03, 00:09 przez uki, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek


Awatar użytkownika
Grisza338
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2007-11-07, 22:04
Lokalizacja: Chałupy
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Grisza338 » 2012-02-03, 00:07

Jest jeszcze malutki imbus centrujący od spodu bloku.
Daystate RMW + BE 3200 5-15x40 T

AA S400 Carbine + BT 4,5-14x32

Brocock Aim X + Bering


kominiarz
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2008-12-31, 09:35
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: kominiarz » 2012-02-03, 08:42

a w s410? tam z góry mam tylko jeden imbus i cos wystaje ale nie jest to śrubą


kominiarz
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2008-12-31, 09:35
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: kominiarz » 2012-02-03, 12:26

http://www.google.pl/imgres?q=s410&um=1 ... r:13,s:162

chodzi o ten element na zdjeciu przed przednim montażem


Awatar użytkownika
CHUDY150
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 2007-04-15, 23:33
Lokalizacja: Warszawa -GROCHÓW-
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: CHUDY150 » 2012-02-04, 02:23

Ty w ogóle rozebrałeś karabinek?
Bo mam wrażenie, że chcesz lufę bez rozbiórki wyciągać.
Żeby wyciągnąć lufę musisz odłączyć zamek od reszty systemu.
Później powinieneś dopatrzeć się sam co go trzyma.
Zdemontuj montaż, mocowanie magazynka itp.
-SGS-
AA S-410/L-96
A KTO UMARŁ...TEN NIE ŻYJE...


Josef
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2895
Rejestracja: 2006-12-26, 17:06
Lokalizacja: Kalisz
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: AA s400 - Mocowanie lufy w bloku

Postautor: Josef » 2016-11-18, 08:28

Przystępuję do modyfikacji naciągu spustu w moim S400 i nurtują mnie takie zagadnienia:
1) w jakim celu w oryginalnym zbijaku jest mały kołnierz, o który opiera się sprężyna? przecież sprężyna mogłaby opierać się bezpośrednio o duży kołnierz;
2) dlaczego kol. Jande proponuje grubość 3,5 mm ścianki tulejki z poliamidu, przylegającej do dużego kołnierza, skoro w oryginalnym zbijaku mały kołnierz ma grubość 2,1 mm?; po likwidacji tego małego kołnierza i po założeniu tej tulejki napięcie wstępne sprężyny zwiększy się o 1,4 mm; z doświadczenia wiem, że takie zwiększenie napięcia wstępnego daje dość duży przyrost Vo, co prawdopodobnie wymusi ingerencję w dławik.



Wróć do „Warsztat - Wiatrówki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość