czyli przenośny stojak na kulochwyty. Górny kulochwyt na wysokości 145cm.
Tak wygląda z bliska:
Część górna stojaka:
Połączenie rurek. Napierw zrobiłem otwór dla śruby a potem przeciąłem rurkę na dwie części:
Poprzeczka z wkrętami dla płaskiego kulochwytu:
Górny kulochwyt zamocowany nakrętką, którą wystarczy przykręcić palcami:
Łącznik kulowy rozwiercony do fi 10mm żeby śruba M10x80 mogła zamocować uchwyt do metalowego czopa z gwintem wbitego w koniec rurki:
Te elementy po rozłożeniu stojaka pozostają złączone. Nie trzeba tego bardziej rozkręcać.
Połączenie rozporowe rurek pionowych. Każda z połówek jest przynitowana do swojej rurki. Na pierwszym planie zeszlifowany kołek połączeniowy zeszlifowany tak, żeby połówki dały się nasunąć na siebie:
Widok obu połówek:
Nóżki - gotowe rurki długości 50cm:
Rurki zaczopowane platikowymi zaślepkami:
Poza śrubą M10 którą kupiłem dodatkowo, reszta elementów to wszystko części systemu regałowego. Po włożeniu nóżek w łącznik kulowy na dole wystarczy pionową rurkę dokręcić ręką i stojak już jest stabilny. Połączenie dwóch części rurki pionowej zrobiłem rozporowo, bo akurat taki łącznik miałem. Nie chciałem wydawać dodatkowych pieniędzy, ale lepiej byłoby zrobić to połączenie równiez za pomocą tych gwintowanych czopów i kawałka gwintu. Stojak byłby wtedy rozkładany bez użycia narzędzi, a teraz wymaga jednego klucza imbus (notabene tego samego którym mam przykręcony montaż lunety). Całość rozłożona mieści mi się do dodatkowej kieszeni pokrowca, w którym noszę karabinek.
Kopiowanie, komentowanie i wszelkie modyfikacje mile widziane