Proste chrono... w oparcu o Arduino.

Warsztat wiatrówkowy

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
Markm
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 2015-04-04, 15:49
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Proste chrono... w oparcu o Arduino.

Postautor: Markm » 2015-12-21, 17:30

macjihad pisze: definiuje się w Arduino IDE (środowisko programowania Arduino).


Mam pytanko bardziej techniczne: w C tylko się picze dla Arduino czy BASCOM też obsługuje (i nadal napierdziela masy niepotrzebnego kodu?)?
trochę wypadłem z obiegu...
Slavia 634 i inne


Awatar użytkownika
macjihad
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2013-11-01, 09:44
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Proste chrono... w oparcu o Arduino.

Postautor: macjihad » 2015-12-21, 18:28

Markm pisze:Mam pytanko bardziej techniczne: w C tylko się picze dla Arduino czy BASCOM też obsługuje (i nadal napierdziela masy niepotrzebnego kodu?)?
trochę wypadłem z obiegu...


Ja klecę w C (Arduino). W BASCOM też się da (w/g różnych forów - więcej kombinacji ze sprzętem, konieczność użycia programatora, itd), ale: po pierwsze - programista ze mnie żaden, rozgryzanie rejestrów, adresowanie, itd przy zmianie platformy - to nie dla mnie, po drugie - używam mało popularnej platformy komputerowej (Mac), a na tę nie znalazłem nic sensownego do pisania programów na mikrokontrolery.
mk @ 2x custom crosman 1377 i remington summit


Awatar użytkownika
MFor
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 3462
Rejestracja: 2004-10-16, 19:55
Lokalizacja: www.forGuns.pl
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Proste chrono... w oparcu o Arduino.

Postautor: MFor » 2016-01-13, 13:15

macjihad pisze:... wszystkie uwzględnię w finalnej wersji.


I jak tam prace nad nowszą wersją? ;)
www.forGuns.pl - Akcesoria strzeleckie i rekreacyjno-sportowe


Awatar użytkownika
chrominek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 2007-12-07, 08:16
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Proste chrono... w oparcu o Arduino.

Postautor: chrominek » 2017-11-12, 19:06

Dokładne mierzenie czasu impulsu w arduino nie jest takie proste, jak się wydaje. Jeśli mamy na myśli dokładne mierzenie. Przy 200 m/s i bramce 175mm czas przelotu to 875 mikrosekund. PulseIn() daje dokładności +/- 10%, jak twierdzą ludzie na forach. Jeśli wyniki na chrono są "jakieś takie niestabilne", to polecam analizę mojego programu w Arduino do mierzenia długości impulsów sygnału RC ( "automatyczny podnośnik do standardowej figurki FT") ) - impuls RC (PWM) ma długość od 1ms do 2 ms, gdzie w długości trwania impulsu jest przekazywana wartość sterowania, np. od 0 do 255 (dla serva). Po zwiększeniu częstotliwości zegara czasu w atmedze i zastosowaniu przerwań, dokładność jest prawdopodobnie najlepsza z możliwych. Ale oczywiście najlepszy byłby zewnętrzny układ licznika (zliczanie impulsów) np. SN74LV8154 czy cokolwiek innego.
QB-79 Lothar-Walther PCP



Wróć do „Warsztat - Wiatrówki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości