Smar - łój wołowy

Moderator: Moderatorzy CP

pape
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 19
Rejestracja: 21 grudnia 2016, 17:57
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Smar - łój wołowy

Post autor: pape »

Witam,
często opisywane były smary na bazie wytapianego łoju wołowego. Po gotowaniu wielkiej kości wołowej stałem się posiadaczem około 0,5 kg jasno żółtej substancji w konsystencji troszkę podobnej do miękkiej plasteliny.
Czy z takim tłuszczem - wygotowanym a nie wytopionym warto się bawić?
Awatar użytkownika
kozichwost
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 592
Rejestracja: 18 listopada 2006, 23:21
Tematy: 0
Lokalizacja: okolice Tarnobrzega
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: kozichwost »

Łój kolego to nie produkt gotowania kości.
Przepraszam - pan tu nie stał
kewalsPL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 2770
Rejestracja: 13 marca 2008, 19:41
Tematy: 0
Lokalizacja: Lubomia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: kewalsPL »

pape pisze:Po gotowaniu wielkiej kości wołowej
Kup trochę łoju wołowego(najlepszy jest łój nerkowy) i będziesz miał spory zapas, z kości wygotowałeś szpik a nie łój...
Raffael
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 186
Rejestracja: 09 czerwca 2009, 13:51
Tematy: 0
Lokalizacja: Poznań
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: Raffael »

pape pisze:Czy z takim tłuszczem - wygotowanym a nie wytopionym warto się bawić?
Warto, warto. Klej kostny możesz zrobić.
IA Hawken .45 - pierwsza miłość nie rdzewieje
pape
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 19
Rejestracja: 21 grudnia 2016, 17:57
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: pape »

Szpik też był i pies jest zachwycony. Na kościach było jak się okazuje sporo tłuszczu, który stężał na powierzchni w temperaturze dwudziestu paru stopni.
Ale nie będę się z kolegami spierał, kupię smar lub pobawię się z łojem nerkowym.
kewalsPL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 2770
Rejestracja: 13 marca 2008, 19:41
Tematy: 0
Lokalizacja: Lubomia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: kewalsPL »

Nie każdy tłuszcz jest taki sam, u świni masz słoninę a z niej smalec i sadło które jest super do smażenia schabu. Z wołowego łoju można dobry smar zrobić, niektórzy chwalą łój barani a ja ostatnio robię próby na łoju z sarny ;laughing: . Każdy tłuszcz ma inną temperaturę topnienia i spalania. Nawet do smarowania gwintowników się używa czasem łoju czy gęsiego sadła przy nacinaniu gwintów w twardszych materiałach.
Awatar użytkownika
zbiho
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 445
Rejestracja: 17 kwietnia 2017, 00:11
Tematy: 7
Lokalizacja: Bochnia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: zbiho »

Właśnie apropos gęsiego sadła, mam takie coś , czy można z niego zrobić smar dodając pszczelego wosku i jeszcze czego?
Albo rybki i akwarium.
kewalsPL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 2770
Rejestracja: 13 marca 2008, 19:41
Tematy: 0
Lokalizacja: Lubomia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: kewalsPL »

zbiho pisze:Właśnie apropos gęsiego sadła
Nie wiem co powiedzą specjaliści, ja do łoju wołowego i wosku dałem gęsiego sadła (do jednej próby) i nie było źle, łój wołowy-nerkowy jest bardzo twardy a gęsina miękka.
Zbigniew Rybka
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 924
Rejestracja: 07 października 2011, 11:40
Tematy: 19
Lokalizacja: Radzików, Mazowsze
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: Zbigniew Rybka »

Łój wołowy ma wysoką temperaturę topnienia/palenia, więc nie zwiększa ilości nagaru w lufie, wręcz lufę czyści, chyba, że się spali, ale to wymaga dłuższego czasu i przy zastosowaniu przybitki coś takiego praktycznie nie występuje, może od tarcia ale to tylko w karabinach, bo lufa długa i jest czas na tarcie. Smary miękkie palą się szybciej, więc nie są zalecane, chyba, że na zimę, i jest to dobry dodatek do twardego łoju z woskiem. Osobiście na zimę mieszam "zwykły" smar łojowo-woskowy z olejem rycynowym, który również jest dość odporny na wysoką temperaturę i efekt jest zadowalający. Gęsinę zostawiam na obiad... :-D
W. Moore .36 Bondini/L. Renzo, C. Moore Pedersoli .46 skałka, Colt Army 1860 Pietta, Mortimer .36 Bondini/L. Renzo, Alamo Rifle Pedersoli .50 skałka, Walther CPM 1, FWB C60.
kewalsPL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 2770
Rejestracja: 13 marca 2008, 19:41
Tematy: 0
Lokalizacja: Lubomia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: kewalsPL »

Zbigniew Rybka pisze: Gęsinę zostawiam na obiad... :-D
Dokąd nie sprawdzę to nie wiem, gęsina też ma wysoką temperaturę palenia, tak samo jak TY uważam, że gęsina przydaje się do kuchni a schabowy smażony na gęsinie ma najlepszy smak ;laughing: .
Raptor.red
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 172
Rejestracja: 01 lutego 2015, 18:31
Tematy: 3
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: Raptor.red »

Witam
ja tam nie wiem jak sie sprawuje łój sarni, gesi, itp. łój wołowy stosuje się dlatego bo nie reaguje chemicznie ze stalą, np korozja i coś w tym stylu, więc radzę uważać z eksperymentami coby coś z tego się nie przyczepiło do naszych giwer robiąc im kuku. :516:
kewalsPL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 2770
Rejestracja: 13 marca 2008, 19:41
Tematy: 0
Lokalizacja: Lubomia
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: kewalsPL »

Raptor.red pisze: nie wiem jak sie sprawuje łój sarni, gesi, itp. łój wołowy stosuje się dlatego bo nie reaguje chemicznie ze stalą
Sprawdzone historyczne smary robili sobie strzelcy z łoju niedźwiedziego,baraniego, wołowego itp( co kto miał i mu się sprawdzało). Sarni łój ma bardzo blisko do baraniego a nie powinno się używać wieprzowego bo zawiera kwasy (dobrze coś zapamiętałeś).
Tu http://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=115328 była dawniej dyskusja na ten temat :-/ .
pape
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Posty: 19
Rejestracja: 21 grudnia 2016, 17:57
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Smar - łój wołowy

Post autor: pape »

Posłuchałem się Was, dzięki za rady.
Chciałem kupić łój wołowy a dostałem go w 'prezencie' w budce w której czasami kupuję mięso.
Chciałem kupić wosk od właściciela pasieki, dostałem 2,5 kg.
Tak że nie ma lekko, dzisiaj będę robił smar.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amunicja - CP”