Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

Smar "forumowy"

Moderator: Moderatorzy CP

Smalcmen
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 2010-09-07, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Smar "forumowy"

Postautor: Smalcmen » 2014-02-26, 15:45

Witam, w tematach związanych ze smarowaniem komór, pocisków itp. znajduję wzmianki o specyfiku nazywanym "smar forumowy". Z tego co wywnioskowałem wytwarza się go samemu. Pomimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć konkretnego przepisu na w/w produkt. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w tej materii? Chodzi mi dokładnie o przepis bądź link do takowego, pomijając pomysły czym indywidualnie zasmarowujecie komory bo te przeczytałem chyba wszystkie. Ja zrobiłem sobie "smar" ze smalcu (wytopionego ze słoniny) i wosku pszczelego, "stop" wykonałem w piekarniku a proporcje dobierałem według twardości.
Niestety na świecie jest wielu, dla których myślenie okazało się doświadczeniem przykrym a czasami i groźnym.
Utajonych głupców.


Awatar użytkownika
Daniel.F
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: 2012-06-20, 18:34
Lokalizacja: Olsztyn
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Daniel.F » 2014-02-26, 15:52

Smar forumowy to właśnie taki jak Twój na bazie wosku i smalcu lub margaryny.
https://www.google.pl/search?q=smar+for ... on.iweb.pl
.44, 12/70, 12/76, .22LR, 9x19, 9x18, 7.62x39, 7.62x54R, .357/.38
GSO, W-A-S Banditos, WKS 10, Braterstwo


Wesson PRO
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2012-06-23, 19:14
Lokalizacja: prawie Poznań
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Wesson PRO » 2014-02-26, 16:14

Daniel.F pisze: - Smar forumowy to właśnie taki jak Twój na bazie wosku i smalcu lub margaryny.


rób tak dalej...

jak się wk***isz - dojrzałeś - przyjedź do Dąbrówki, pogadamy
-- bez względu na geograficzne położenie i polityczny ustrój sama możliwość posiadania broni to atrybut wolnego człowieka
[kpt. J. Bartnik, VM] --


Awatar użytkownika
kropek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1081
Rejestracja: 2004-02-10, 23:54
Lokalizacja: Lublin
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: kropek » 2014-02-26, 16:30

Co do tłuszczu, to użyj lepiej, w kolejności od najstosowniejszego do niemożliwego, sadło niedźwiedzie, łój barani, łój wołowy, tłuszcz roślinny do smażenia (w Polsce marki "Planta", w amer. przepisach napotkać możesz "Crisco"), smalec. Ten ostani, oczywiście jest niemożliwy.

Tłuszcz nie może szkodzić, zawierający sole lub kwasy będzie to czynił. Tak więc, nigdy solone łoje lub smalec, który nawet niesolony ma coś do czynienia z kwasami, a to kwas.

Oczywiście są inne dodatki przydatne w różnych zastosowaniach (wymyślaniem składu smaru rewolwerowego bym się nie ekscytował) , np. olej roślinny, lanolina, mydło płynne a nawet olejki aromatyczne. Do zasmarowywania komór rewolweru łój/planta z woskiem jako podstawa jest uznawany za odpowiedni. Niektóre receptury zawierają olej i wosk, bez udziału tłuszczu stałego. Poza tym jeszcze parafina, terpentyna, wazelina - ich zastosowanie jest dyskusyjne.

Do topienia najlepiej użyć łaźni wodnej - chyba lepiej mieszać i bezpieczniej, niż w piekarniku.

Powodzenia
.177-.69 Strzelba.net


Zbigniew Rybka
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 789
Rejestracja: 2011-10-07, 11:40
Lokalizacja: Radzików, Mazowsze
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Zbigniew Rybka » 2014-02-26, 19:19

Smar robię, stapiajac wosk pszczeli z łojem wołowym, w proporcjach 1+1 (gorące lato) do 1+4 (zimą). Rozdaję go kolegom, nie wyglądają na zawiedzionych, więc chyba działa.
W. Moore .36 Bondini, C. Moore Pedersoli .46 skałka, Colt Army 1860 Pietta, Mortimer .36 Bondini, Alamo Rifle .50 skałka, Walther CPM 1, FWB C60.


ermi
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 449
Rejestracja: 2008-01-06, 21:47
Lokalizacja: Toruń
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: ermi » 2014-02-26, 21:03

Kolega się obczyta po tematach i będzie wiedział.

Powiedzcie o konsystencji smaru - w rozróżnieniu do rewolweru i gwintowanej rury z ołowianym czopem ;laughing:

No i eksperymentować w tzw łaźni wodnej.
Najpierw długo raaaaaadzą mędrce, potem kleci się naprędce.


Awatar użytkownika
Myśliwy_12
R.I.P
R.I.P
Posty: 576
Rejestracja: 2011-01-15, 20:01
Lokalizacja: Zamość
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Myśliwy_12 » 2014-02-26, 21:46

Kropek - to teraz wiem skąd bierze się smuga zapachów za Tobą na zawodach. Przez te olejki eteryczne. :)
Ja stosuję składniki trochę "wyrafinowane" - wosk, lanolina, olej rycynowy no i trocha mydła w płynie, ale pachnącego bo moja rura lubi ładne zapachy. :)
>dopóki będę mógł, dotąd będę strzelał<


Awatar użytkownika
kropek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1081
Rejestracja: 2004-02-10, 23:54
Lokalizacja: Lublin
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: kropek » 2014-03-12, 23:37

Myśliwy_12 pisze:Kropek - to teraz wiem skąd bierze się smuga zapachów za Tobą na zawodach. Przez te olejki eteryczne. :)

Eeee, tam, ja po prostu jak widzę lepszych, palę gumę. A reszta to woń Przemysławki pół na pół z Być może ;-)!

Kiedy się widzimy/strzelamy!?
.177-.69 Strzelba.net


Awatar użytkownika
Myśliwy_12
R.I.P
R.I.P
Posty: 576
Rejestracja: 2011-01-15, 20:01
Lokalizacja: Zamość
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Myśliwy_12 » 2014-03-13, 01:12

Zamierzałem być w Brzozowej ale maszyna mi się zbuntowała, a na dodatek jakaś"chalera" gorączkowa mi się przyplątała i d.... sałata. :angry:
Jak nie wcześniej w Bychawie, to pewnikiem w Brzozowej 3 maja.
Idę jutro na naszą strzelnicę "odrdzewiać" lufę po zimowym leżakowaniu.
Zrobiłem sobie "dioptra", żeby się nie nudzić w zimowe ranki i wieczory i przy okazji zobaczę co z niego będzie. Jak się udał, to go obleję, a jak się nie udał, to go oleję. :)
>dopóki będę mógł, dotąd będę strzelał<


Awatar użytkownika
Popeye
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1881
Rejestracja: 2012-11-27, 10:14
Lokalizacja: Warszawa - The world is not enough
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Popeye » 2015-03-12, 10:08

Jeżeli ktoś robi sobie sam smar to mam do oddania około 3,5 kg łoju wołowego świerzego z jatki - dzisiejszy odbiór.
Tyle co wytopiłem dla mnie wystarczy - resztę chciałbym oddać.
TOwar jest w warszawie.
Mistrzu, pokazujesz mi broń ale mówisz o pokoju. Jak godzisz jedno z drugim ?
Lepiej być wojownikiem w ogrodzie niż ogrodnikiem podczas wojny.


gawor
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 342
Rejestracja: 2008-05-10, 09:58
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: gawor » 2015-03-12, 11:34

poszukuję jagnięcego,może masz dostęp?


Awatar użytkownika
Popeye
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1881
Rejestracja: 2012-11-27, 10:14
Lokalizacja: Warszawa - The world is not enough
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Popeye » 2015-03-12, 11:39

nie, mam tylko wołowy
Mistrzu, pokazujesz mi broń ale mówisz o pokoju. Jak godzisz jedno z drugim ?
Lepiej być wojownikiem w ogrodzie niż ogrodnikiem podczas wojny.


gawor
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 342
Rejestracja: 2008-05-10, 09:58
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: gawor » 2015-03-12, 12:15

szkoda...jest lepszy.nigdzie nie mogę zdobyc


Awatar użytkownika
jynjeay
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 2012-05-12, 11:41
Lokalizacja: Łódzkie
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: jynjeay » 2015-03-12, 14:39

Koledzy, jaka jest różnica w naturalnym smalcu świńskim bez dodatków, a łoju wołowym? Czy ktoś z was porównywał te dwa smary?
AA S400+ DOT FFP
Zouave Cal .58 1863 Antonio Zoli


MaciekSz
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 4530
Rejestracja: 2006-06-04, 16:22
Lokalizacja: Krakow
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: MaciekSz » 2015-03-12, 14:51

Swinski zawiera podobno kwasy, ktore moga powodowac korozje.
Podobno. Wynikow badan z laboratorium nie widzialem.
Smalec zaczyna dymic w nizszej temperaturze.

Za wielka woda uzywaja jednego i drugiego.
Smalec w kostkach bywa solony, lepiej wygotowac slonine.
Maciek
.62 i .69



Wróć do „Amunicja - CP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości