Witam, nakiri - czyli nóż do warzyw i mięsa - to nie jest tasak!!! Kształtem podobny do tasaczka, ale to wyrafinowane narzędzie to siekania i cięcia.
Prawie gotowy - jeszcze rękojeść muszę wkleić - foty bardzo kiepskie, na szybko strzelone - lepsze wrzucę później
Klinga z ze stali AEBL 58-60 HRC twardość, rękojeść orzech - stabilizowany żywicą podciśnieniowo , przekładka z orzecha tagua (materiał naturalny i troszkę nieprzewidywalny stąd ciemniejsze przebarwienia - tzw roślinna kość słoniowa i tworzywo na kakumaki - to czarne;)
Do wzięcia jest jakby ktoś był zainteresowany
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2018, 10:21 przez zootechnik, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam, coś w myśliwskich klimatach dzisiaj - klinga z Elmaxu 2.5 mm w grzbiecie, całość 240 mm długości z czego użytkowa KT 105mm.
Rękojeść- poroże, mosiądz, heban i stal
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2018, 18:18 przez zootechnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Piękne noże. Śledzę temat w zasadzie od początku i zazdroszczę. Lubię oglądać wykutych w ogniu i bardzo żałowałem kiedy Polak Michał odpadł już w pierwszej rundzie. Ja na zaczynanie zabawy jestem za stary ( "50" prawie puka do drzwi) no i całkowity brak sprzętu i wiedzy. Natomiast chyba mógłbym pomóc Kolegom artystom. Nie daję ogłoszenia w kupię/sprzedam bo nie mam pojęcia ile jest warte to co mi zbywa. Kupiłem dom po pokoleniach stolarzy i znalazłem m.in.: 2 rogi jelenia, pilniki ( największy, bez uchwytu, samo "mięso" 36 cm długości, 32mm wysokość w połowie, 1 cm grubości na grzbiecie, pilnik kwadrat, długi 28 cm, bok 1 cm), deseczki z jakiegoś cuda, prawie 2 x cięższe od dębu, struktura bardziej laminatu niż drewna: grubość 15,8 mm 7x22 cm, grubość 13 mm 9,5x44 cm 2 szt. Meranti, deseczka 25x12 cm gr 3 cm. Do tego trochę orzecha z czasów, kiedy myślałem robić osadę do HW95 (czyli dawno), grubość 44mm. Do tego parę mniejszych pilników, 2 rogi koziołka i całkiem jako ciekawostkę pień winorośli. Też cięższe od dębu. Fotki wyślę na maila a moderatora proszę o wyrozumiałość, to nie jest oferta handlowa, a może Kolegom się przyda.
Oryksie, na "50" to można zaczynać pszczelarstwo, ale nie naparzanie młotem i tajniki hartowania stali . Nie straszne mi rąbanie drewna i inne roboty okołodomowe, ale właśnie z oglądania wykutych w ogniu doszedłem do wniosku, że kowalstwo/płatnerstwo to piękna pasja, tylko wymaga lat praktyki. Z braku zaplecza i wiedzy zostanę przy drobnym majsterkowaniu. Twoje zdrowie!
No nie, proszę Cię ! Wiedzę o robieniu noży zbudowałeś sobie na "wykutym w ogniu", masz na myśli ten durny program ???
O pszczelarstwie chyba niewiele wiesz bo to tu potrzebne są lata doświadczenia z żywymi organizmami a nie kawałkiem stali. Do tego trzeba mieć wiele krzepy do przenoszenia nadstawek - tak też się zdziwiłem. Zrobienie noża to odpoczynek po pracy w pasiece, mówi Ci to "50+ latek"
Nie, nie tylko z wykutych w ogniu. Ten program jest chyba nieco naciągany, widziałem też trochę kowalstwa na YT. Cóż, wolę moimi "skarbami" wspomóc któregoś z Kolegów niż samemu zepsuć. Zwłaszcza te deseczki o twardości kamienia... A pszczoły mi nie dziwne, zaczynałem pomagać ojcu i dziadkowi już w podstawówce, a jak ojciec w latach '80 był za granicą to pszczoły były na mojej, młodej wtedy głowie
Witam, długo nic nie robiłem ale udało mi się dokończyć kuchenniaczka, więc się pochwalę.
Stal proszkowa m390 , okładziny z drewna buka , stabilizowane podciśnieniowo żywicą.
Klinga 240 mm użytkowej krawędzi tnącej , wysokość klingi w pięcie 53 mm, grubość klingi w grzbiecie 2.3 mm i zwęża się w kierunku czubka. Szlify w delikatny convex , środek ciężkości noża wypada na klindze około 15mm od czoła okładek.
Waga noża 220 gr.
Foty słabe - na żywo znacznie lepiej to wygląda
Pozdrawiam
Klinga to CPM S3V.
Rękojeść poroże jelenia i stabilizowane drewno -taka trochę "stykana " rękojeść ale poniwierały się kawałki poroża to wykorzystałem.
Nóż prawie gotowy - jeszcze detale do zrobienia i pochew można szyć.
Ogólnie to kawał noża jest - klinga 170 mm użytkowej krawędzi tnącej, waga noża 330 gr.
Rękojeść na większą dłoń
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2020, 10:32 przez zootechnik, łącznie zmieniany 3 razy.