Strona 21 z 23

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 29 kwietnia 2017, 18:55
autor: Mattia
Witam,
świetna robota - gratulacje. Najbardziej podoba mi się ten mały nożyk z 9 marca 2016 oraz nóż brzozowy.
Czy sam robisz obróbkę cieplną czy zlecasz komuś?
Pozdrawiam

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 03 lipca 2017, 09:58
autor: zootechnik
Witam, obróbkę cieplną zlecam - gatunki stali, których używam, są dość wymagające jeśli chodzi o hartowanie i odpuszczanie, to nie są zwykłe proste węglówki/sprężynówki, które od biedy można dobrze w grillu/ognisku wygrzać 8-) . Hartuję usługowo w Instytucie Metaloplastyki w Poznaniu - hartowny wsad pieca składa się tylko z noży podzielonych gatunkami w zależności od specyfikacji hartowania.

Coś nowego dwa kuchenne guyto "210" -ki czyli 210 mm krawędzi tnącej, okładki na jednym brzoza, na drugim stabilizowany klon - noży kuchennych nie doceniamy, a używamy praktycznie codziennie 8-)
Są do wzięcia jakby ktoś był zainteresowany

Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 18 grudnia 2017, 09:39
autor: zootechnik
Witam, tak sam ze sobą piszę, ale co tam 8-) pokażę fotki tego co akurat kończę - klinga wykonana z 300 warstwowej nierdzewnej stali tzw "damasceńskiej " , długość klingi 100 mm użytkowej krawędzi tnącej, grubość w grzbiecie 3mm. Rękojeść z poroża jelenia.

Bardzo trudno wykonać dobre zdjęcie, aby oddać urok klingi - na żywo znacznie lepiej wygląda .
Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 18 grudnia 2017, 13:28
autor: Mac3
super :one:
a powiedz cz mozna gdzies takie kupic?
jak tak to gdzie i za ile?

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 18 grudnia 2017, 13:38
autor: jakiii
zootechnik pisze:Witam, tak sam ze sobą piszę, ...
Cześć, ale ucztę wzrokową to mamy wspólną. :)
Dzieki.

Pozdro.

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 18 grudnia 2017, 17:29
autor: zootechnik
Mac3 pisze:super :one:
a powiedz cz mozna gdzies takie kupic?
jak tak to gdzie i za ile?
Cześć, ten już się sprzedał - w jakieś 5 minut ...
Jeśli jesteś zainteresowany pisz na PW.
Mam z tego laminatu jeszcze 3 bardzo podobne wielkościowo klingi do oprawy. Jedna będzie oprawiona w czarny dąb i wstawkę z zęba mamuta - przynajmniej jest taka koncepcja ;).
Pozdrawiam

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 20 grudnia 2017, 10:30
autor: zootechnik
Witam, do wzięcia nowe guyto 210 z elmaxu.
Klinga o grubości 2,5 mm w grzbiecie, taperowana w kierunku czubka , płazy szlifowane w bardzo delikatny convex - ta klinga to dosłownie żyleta; grzbiet zaokrąglony, podobnie jak podcięcie pod palec i dolna cześć emoto, wyważenie noża około 10 mm od czoła rękojeści na klingę. Klinga hartowana na około 63 HRC
Rękojeść to stabilizowany czarny dąb - 4600 lat z datowania ( certyfikat jest jakby co ) + żywica ala masa perłowa - zdjęcia nie oddają wyglądu, na żywo znacznie lepiej
Gdyby ktoś był zainteresowany jest do wzięcia.
Cena 620 zł z wliczoną wysyłką kurierem DPD.
pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Jeszcze taki się kończy
Obrazek

Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 02 stycznia 2018, 10:57
autor: zootechnik
Kilka fotek.
Witam, jeszcze jeden kuchenny z rękojeścią europejską - klinga 210-tka ze stali AEBL, okładki czarny dąb + żywica.
Poprawiłem rękojeść w poprzednim guyto - nie pasował mi balans - teraz wypada 22 mm od czoła rękojeści- niby nieduża różnica - 12 mm, a teraz nóż "chodzi " jak przedłużenie ręki. Waży teraz 170 gr.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 04 lutego 2018, 20:39
autor: zootechnik
Cześć,  nowa sztuka do wzięcia .

Nożyk nieduży,  w zasadzie uniwersalnego zastosowania, świetnie leży w dłoni,  moim zdaniem dobrze  sprawdzi się również przy sprawianiu zwierzyny np. dzik, koza.

Trochę suchych danych 

Długość całkowita 225 mm

Długość użytkowa klingi 100 mm, szerokość 25 mm,  grubość w grzbiecie 2,5 mm

Długość rękojeści 125 mm. 

Klinga wykonana z nierdzewnej stali narzędziowej Elmax zahartowanej na 61-63 HRC. 

Rękojeść z czeczoty klonu podciśnienieniowo przesycona barwioną żywicą - drewno po takim procesie jest praktycznie całkowicie odporne na wilgoć; garda ze stali postarzonej powierzchniowo,  przekładka z hebanu + miedź. 

Pochew że skóry formowana pod ten nóż - trzyma pewnie i z wystarczającym oporem,  woskowana
woskowana na gorąco.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 16 marca 2018, 21:29
autor: zootechnik
Cześć, kuchenniak z Elmaxu w trakcie - na "sucho " złożony do fotki.
Rękojeść heban + czeczoty barwiona podciśnieniowo żywicą

Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 18 marca 2018, 19:01
autor: zootechnik
Guyto gotowe.
Do wzięcia jest jakby ktoś był zainteresowany zakupem.
Pozdrawiam Krzysiek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 15 kwietnia 2018, 18:29
autor: SP5L
Jakbym powiedział że mi się nie podobają te nożyki to bym skłamał.
Naprawdę super.

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 04 sierpnia 2018, 22:17
autor: lotnik
Zootechnik, mam od Ciebie jeden nóż już od kilku lat i wszystko z nim ok. Robisz świetną robotę. Chciałbym kiedyś jeszcze jakiś Twój kupić bo warto

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 10 października 2018, 15:59
autor: zootechnik
Witam, tym razem czerwony pogromca drobiu - czyli nóż typu honesuki - po nabraniu wprawy rewelacyjnie pracuje się przy rozbiórce tuszki tego typu nożem.


Stal nierdzewna Elmax, 3.8 mm w grzbiecie.
Rękojeść heban i mahoń .
Pozdrawiam Krzysiek
Obrazek

Re: Co zrobiłem z resora - czyli mój pierwszy nóż

: 04 listopada 2018, 00:14
autor: zootechnik
Witam, monologu ciąg dalszy 8-)
Guyto "210"-ka, klinga że stali AEBL, hartowana na twardość około 59-60 Hrc
Rękojeść z drewna stabilizowanego "czeczoty"

Obrazek
Obrazek