Aero Precision M4E1 vs Ruger MPR 556
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
Re: Aero Precision M4E1 vs Ruger MPR 556
Weź w rękę telefon włącz aparat, najedz na koli aby zobaczyć kropkę. Jeżeli na ekranie zobaczysz normalną kropkę masz astygmatyzm, jeśli nie to koli jest do wymiany 

-
Na aparacie jest normalna kropka, wychodzi na to, że mam astygmatyzm.
Jaki celownik polecicie do strzelania na 100 metrów i rzadko do strzelania na 300 metrów ? Budżet do 1000 zł.
Bawić się w mechaniczne czy szukać jakiejś lunety?
Jaki celownik polecicie do strzelania na 100 metrów i rzadko do strzelania na 300 metrów ? Budżet do 1000 zł.
Bawić się w mechaniczne czy szukać jakiejś lunety?
- cyraniusz
Celuj przez przeziernik (przez małą dziurkę, ta duża jest dla beki) to kropka będzie ostra i jeszcze mniejsza niż fabrycznie. Z bliska możesz walić rozmazaną kropką, nie zrobi to dużej różnicy a z daleka podniesiesz przeziernik i masz ładną ostrą kropkę i ostry cel.
"Dzięki Ci Boże mój za ten krzyż, który Jezus cierpiał za mnie..."
-
Dzięki dobry pomysł. I tak myślałem i tanich mechanicznych na zawody - jakie będą dobre ? Myślałem o FABach, a może coś innego?
Pobawiłem się teraz trochę ustawieniami jasności i przy niskim poziomie zaczynam widzieć mała kropkę o prawie okrągłym kształcie. Pytanie czy taka mała kropka pozwoli na celne strzelanie.
Pobawiłem się teraz trochę ustawieniami jasności i przy niskim poziomie zaczynam widzieć mała kropkę o prawie okrągłym kształcie. Pytanie czy taka mała kropka pozwoli na celne strzelanie.
-
Zaleca się właśnie aby ustawiać jasność na minimalną przy której kropka jest widoczna, korygując w zależności od aktualnych warunków oświetleniowych. Możesz też sprawdzić drugie oko, może nie masz w nim astygmatyzmu 

- cyraniusz
Faby będą dobre. Też mam lekką wadę - za małą na okulary (około -0,25 i lekki astygmatyzm) ale przy kolimatorze rozmazaną kropkę mam, nie mówiąc o celu na 100m czy dalej, przeziernik ma tą zaletę że wyostrza obraz, patrząc przez przeziernik widzę wyraźnie cel i kropka nie jest rozmazana, z muszki i szczerbinki nie widzę praktycznie celu a z przeziernika i muszki pykam sobie na luzaku, tak samo z przeziernika + kolimator. Problem jest przy dużym astygmatyzmie bo wtedy przeziernik może być widziany jak elipsa.
"Dzięki Ci Boże mój za ten krzyż, który Jezus cierpiał za mnie..."
-
Mam jeszcze pytanie, żeby nie zakładać nowego wątku. Czy trzeba docierać lufę w nowym Aerze?
-
postępuj tak jak nakazuje instrukcja. Lub nie.
-
W instrukcji nie ma nic napisane o docieraniu lufy. Czy przy dzisiejszej technologii producji jest w ogóle sens docierać lufe?
-
- Nowy użytkownik