Problem z AKMS

Moderator: Moderatorzy WBP

Poprzedni tematNastępny temat
polemass
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 11 października 2014, 20:04
Lokalizacja: Przegnily Wychodek

Re: Problem z AKMS

Post autor: polemass »

Sajga .223 ma sprezyne na iglicy :103:

LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 6478
Rejestracja: 05 grudnia 2011, 16:26

Re: Problem z AKMS

Post autor: LARPAK »

Saiga to kompletnie cywilny twór w przeciwieństwie do Zastavy.

gufner
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 13 lutego 2016, 15:56
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z AKMS

Post autor: gufner »

Pavel26 pisze:
cezarycezary pisze:Założenie spustu samoczynnego wraz ze sprężyną nic nie pomoże jeśli podczas ,,kastracji,, karabinka zeszlifowano też występ na suwadle o który zaczepiał spust samoczynny tak jak to zrobiono w moim karabinku, pozostało mi tylko by uniknąć podobnego problemu dokładne smarowanie kurka i spodu suwadła plus dokładne polerowanie górnej powierzchni kurka.
W linku załączam zdjęcia mojego AKMS'a. Czy w takim przypadku jest możliwość założenia spustu samoczynnego i czy byłbym w stanie zrobić to w warunkach domowych? Obrazek
Tak kolego. Masz suwadło w pełni oryginalne wraz z występem potrzebnym do działania spustu samoczynnego. Niestety zmartwię cię, bo znalezienie takiego wraz ze sprężyną graniczy z cudem. DO AK jest tego pełno, a do AKM zero.

Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1726
Rejestracja: 20 kwietnia 2016, 13:47

Re: Problem z AKMS

Post autor: kuras999 »

A różnią się czymś tak na prawdę? Obecnie na znanym portalu aukcyjnym jest dostepny do AKM.
Ostatnio zmieniony 11 marca 2018, 01:31 przez kuras999, łącznie zmieniany 1 raz.

Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 18 lipca 2017, 11:42

Re: Problem z AKMS

Post autor: Polim »

A ja się dopytam, czy spust samoczynny z AKM-a będzie pasował do Zastawy M70 czy też są niekompatybilne? No i oczywiści z tego wynika, że mnie tez ciekawi czy spust samoczynny z AK pasuje do AKM i w konsekwencji do Zastavy M70 bo z tego co pisał chyba Lapark np zamek z M70 włożony do suwadła AKM już uniemożliwia prawidłową pracę zamka i suwadła chociaż na oko wyglądają identycznie.
Mędrcami są ci, który dochodzą do prawdy przez błędy. Ci, którzy upierają się przy błędach, są głupcami.

LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 6478
Rejestracja: 05 grudnia 2011, 16:26

Re: Problem z AKMS

Post autor: LARPAK »

Co do Zastavy i zamka to okazuje się, że przyczyną mogło być zmodyfikowane suwadło jednakże dopiero działanie na strzelnicy pokazałoby czy karabinek działa czy nie - takie info też dostałem od właściciela obu karabinków.

W kwestii spustu samoczynnego to nie jest on wymienny pomiędzy AK/AKGN i AKM/AKMS - sprawdziłem instrukcję napraw i nie występuje na wykazie części zamiennych oraz wg rysunków ich kształt oraz ścięcia są inne.

Czy by zadziałało - ciężko powiedzieć, tutaj też współpraca z kurkiem miałaby znaczenie.

Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 18 lipca 2017, 11:42

Re: Problem z AKMS

Post autor: Polim »

Lapark /albo jakiś inny fachowiec/ powiedzcie mi, czy ja dobrze rozumiem upośledzoną zasadę działania AKM-a bez spustu samoczynnego, że negatywne zjawisko nadmiernego dociskania i ocierania kurka o suwadło /i czasami zacięcie/ występuje tylko w przypadku przeładowywania karabinku ręcznie /bez naciśniętego spustu/ natomiast podczas strzelania człowiek nie jest w stanie tak szybko zwolnić wciśnięty spust żeby zjawisko wystąpiło i kurek jest trzymany przez zaczep do prowadzenia ognia pojedynczego? I w związku z tym zjawisko nadmiernego podniesienia kurka podczas strzelania wynikłego z braku spustu samoczynnego nie występuje? Kurek nieco się podnosi dopiero po zwolnieniu spustu bo wtedy zaczep do prowadzenia ognia pojedynczego zwalnia kurek a zostaje on przytrzymany przez zaczep kurkowy. Wtedy to już nie przeszkadza bo karabin jest przeładowany. Dobrze rozumuję? Daleki jestem od kretyńskiego pomysłu przeładowywania AKM-a z wciśniętym spustem z powodów bezpieczeństwa ale o ile dobrze rozumiem wtedy nie występowało by to negatywne zjawisko. Jak wrócę po weekendzie do domu to protestuję na rozładowanej Zastavie i sprawdzę.
Ostatnio zmieniony 11 marca 2018, 20:17 przez Polim, łącznie zmieniany 1 raz.
Mędrcami są ci, który dochodzą do prawdy przez błędy. Ci, którzy upierają się przy błędach, są głupcami.

LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 6478
Rejestracja: 05 grudnia 2011, 16:26

Re: Problem z AKMS

Post autor: LARPAK »

Polim pisze:Lapark
Jeden raz to rozumiem, że mogłeś się pomylić, ale kolejny to już przesada - mój nick masz po prawej stronie, wystarczy spojrzeć lub skopiować.
Polim pisze:Daleki jestem od kretyńskiego pomysłu przeładowywania AKM-a z wciśniętym spustem z powodów bezpieczeństwa ale o ile dobrze rozumiem wtedy nie występowało by to negatywne zjawisko.
Przy ogniu pojedynczym nic się nie stanie.
Możesz przeładować karabinek z wciśniętym spustem - a kurek będzie na zębie kurka - nie ma znaczenia czy spust jest wciśnięty po strzale czy przed strzałem.
Co innego jak masz nastawę ognia ciągłego to wtedy kurek spadnie za suwadłem, oczywiście po jego zaryglowaniu i zadziałaniu spustu samoczynnego oraz opóźniacza kurka.

Spust samoczynny ma znaczenie przy ogniu ciągłym.

Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 18 lipca 2017, 11:42

Re: Problem z AKMS

Post autor: Polim »

Najmocniej przepraszam LARPAK. Jestem po kursie szybkiego czytania i to jest negatywny efekt uboczny. Kiedy czyta się całe słowa a nie poszczególne litery to znacząco przyspiesza czytanie jednak w przypadku słów niepospolitych może powodować blednę ich odczytanie. Moja wina :583:

Odnośnie tematu. Mi chodzi o to, że zaczep kurkowy przytrzymuje kurek wyżej niż zaczep spustu samoczynnego czy też zaczep do prowadzenia ognia pojedynczego. W przypadku posiadania spustu samoczynnego przy przeładowaniu AKM-a do czasu powrotu suwadła on przytrzymuje kurek a nie zaczep kurkowy. Dopiero jak suwadło powróci spust samoczynny zwalnia kurek , ten podnosi się odrobinę i jest zatrzymywany przez zaczep kurkowy. W przypadku braku spustu samoczynnego podczas przeładowywania kurek jest przytrzymany przez zaczep kurkowy, który przytrzymuje kurek wyżej i wtedy przy powrocie suwadła może je zablokować a na pewno mocniej się ociera o suwadło. Natomiast /w przypadku braku spustu samoczynnego/ przy przeładowaniu po wystrzale kiedy spust jeszcze jest wciśnięty lub ręcznym przeładowaniu z wciśniętym spustem kurek zaczepia się o zaczep prowadzenia ognia pojedynczego, który również przytrzymuje kurek niżej niż zaczep kurkowy. Wtedy kurek nie naciska tak mocno /albo w ogóle nie naciska?/ na suwadło. Czy dobrze odczytuje mechanikę działania z animacji i rysunków?

PS.
Oczywiście cały czas mówię o nastawieniu na ogień pojedynczy.
Ostatnio zmieniony 11 marca 2018, 22:15 przez Polim, łącznie zmieniany 4 razy.
Mędrcami są ci, który dochodzą do prawdy przez błędy. Ci, którzy upierają się przy błędach, są głupcami.

Awatar użytkownika
rybek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 727
Rejestracja: 14 września 2004, 14:20
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z AKMS

Post autor: rybek »

Polim pisze:Czy dobrze odczytuje mechanikę działania z animacji i rysunków?
PS.
Oczywiście cały czas mówię o nastawieniu na ogień pojedynczy.
Wszystko bardzo dobrze. Dlatego aby zlikwidować ten problem trzeba przeszlifować kurek aby nabrał profilu połkola. Wtedy suwadło przy powrocie porusza się łagodnie po płaszczyźnie czołowej kurka, który znajduje się wyżej niż powinien.
Też myślałem nad tym aby przeładowywać przy wciśniętym spuście, aby kurek był na zębie kurka (wtedy sam kurek jest w pozycji takiej jak być powinien przy przeładowaniu, czyli "nisko"), ale uważam że to niebezpieczny nawyk i może się zdarzyć, że przeładowując inną broń odruchowo nacisnę spust i może to się skończyć nieciekawie.
"Nigdy nie jest po wojnie. Zawsze jest przed wojną."

polemass
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 11 października 2014, 20:04
Lokalizacja: Przegnily Wychodek

Re: Problem z AKMS

Post autor: polemass »

Pisalem o tym szlifowaniu kurka juz na poczatku gdzies....nie ma sensu bawic sie w zaokraglenia.Poprowadzic linie prosta zaczynajac od miejsca deko wyzej jak uderza w iglice do punktu styku z suwadlem w tylnym polozeniu.
Larpak,Saiga to cywil powiadasz...a ja myslalem ze ak74-zamek od Tantala jak brat blizniak pasuje... 8-)

LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 6478
Rejestracja: 05 grudnia 2011, 16:26

Re: Problem z AKMS

Post autor: LARPAK »

Dodaj do tego jeszcze przesunięty chwyt i kilka innych opcji na rynek cywilny z dużym uwzględnieniem rynku USA i zobaczysz różnice.

polemass
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 11 października 2014, 20:04
Lokalizacja: Przegnily Wychodek

Re: Problem z AKMS

Post autor: polemass »

Nie ma-Saigi z poczatku lat 2000 nie maja zadnych wydumek.Sam mam taka.Lokalny importer mogl cos tam usprawnic.Za to czesto to zbieranina czesci-raz kolby kyberpass a potem pelne,celowniki skalowane na 300m tylko lub do 1000...zaleznie co w Izmaszu na stanie bylo.Dlatego moje skromne doswiadczenie pozwala mi stwierdzic ze czesci w obrebie tych samych kalibrow sa zamienne.Taka byla przeciez koncepcja tej platformy :-D moze pilniczek powinni dodac do zestawu czyszczacego dla lepszego spasowania....moja prywatna teoria spiskowa dotyczaca braci Czechow glosi ze VZ58 dlatego byla inna ze gdyby przyszli ich rozbrajac to wyrzuca zamki i duzy brat moze sobie reszte tylko przetopic... :wink:

gufner
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 13 lutego 2016, 15:56
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z AKMS

Post autor: gufner »

kuras999 pisze:A różnią się czymś tak na prawdę? Obecnie na znanym portalu aukcyjnym jest dostepny do AKM.
Ponieważ siedziałem w temacie spustów samoczynnych jakiś czas podpowiem: spust samoczynny od AK nie pasuje do AKM. Mają całkowicie inne kształty. Szukaj do AKM i kupuj w ciemno. Tylko sprawdź czy to na pewno AKM.

Sebastian
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 7326
Rejestracja: 30 marca 2003, 13:01
Lokalizacja: Suwałki

Re: Problem z AKMS

Post autor: Sebastian »

LARPAK pisze:Spust samoczynny ma znaczenie przy ogniu ciągłym.
Nie tylko. Zabezpiecza przed strzalem w sytuacji niepelnego zaryglowania zamka. Np. przy zapiaszczonej amunicji. Iglica nie ma zadnej blokady.
To jest najwazniejsza funkcja.

Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”