Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

Problem z AKMS

Moderator: Moderatorzy WBP

LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 6138
Rejestracja: 2011-12-05, 16:26
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: LARPAK » 2018-03-14, 23:29

Ta oś jest najpewniej jeszcze maźnięta spawem - zrób fotkę od drugiej strony, z prawej wewnętrznej strony komory.
Na nią masz nałożoną tulejkę i całość zapewne spojoną.

Spokojnie możesz to spróbować wybić jeżeli nie ma spawu lub pozbyć się spawu bo karabinek jest pewnie w innych miejscach pozbawiony możliwości strzelania ogniem ciągłym.

Sprawdź tylko średnice osi i otworów.

Jedyne do czego te haczyki będą potrzebne to odciągnięcie ramion sprężyny kurka do góry, aby się nie męczyć oraz ew. założenie sprężyny zaczepu ognia pojedynczego/kurka.

Spust samoczynny z AK ma inne kąty niż spust z AKM więc nie ma sensu nawet się bawić w modyfikacje.
Jeżeli była by możliwość zamontowania po dopasowaniu to zapewne była by o tym wzmianka w instrukcji napraw o czym jest na temat innych części.


Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-15, 00:08

O to zdjęcia. Nie sądziłem ,że moja Zastavka tyle kurzu nałapała, dopiero na powiększonych zdjęciach to widać :) Musze jej kąpiel zrobić bo się cała lepi o konserwacji :-D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tej tulejki na osi spustu samoczynnego nie powinno tam być?
Ostatnio zmieniony 2018-03-15, 00:20 przez Polim, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Awatar użytkownika
rybek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 682
Rejestracja: 2004-09-14, 14:20
Lokalizacja: Poznań
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: rybek » 2018-03-15, 00:26

Polim, ale zdajesz sobie sprawę, że założenie spustu samoczynnego wiąże się z usunięciem tej dodatkowej zanitowanej osi, która została tam wstawiona aby nie można było tego elementu założyć powtórnie ? Czyli modyfikacja odwracałaby zmiany, które spowodowały, że mogłeś ten karabinek kupić.
"Nigdy nie jest po wojnie. Zawsze jest przed wojną."


Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-15, 00:37

Z tego co się orientuje tam nie ma żadnej dodatkowej osi , tylko jest oś /kołek /scalający którego nie ma w AK47. Własnie dla tego spust samoczynny AKM-a różni się od spustu AK47, bo musi być "wygięty" w łuk aby tą oś scalającą ominąć. AK-47 nie musiał mieć tego kołka scalającego bo ma sztywną, mocną, frezowana komorę a nie tłoczoną blachę. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
A co do odwracania zmian. Zacytuje kogoś kogo bardzo szanuję , cenię i lubię :-D :)
Polim pisze:I problemem może być tez fakt, że akurat w moim przypadku ośka jest dłuższa od standardowej i blokuje przełącznik trybu uniemożliwiając przełożenie na ogień ciągły. Zależy w jaki sposób kto ma przerobionego AKM-ana ogień pojedynczy . Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku, że nie będę ryzykował, że przypadkiem zrobię sobie broń samoczynną i popełnię przestępstwo, tylko po zdobyciu spustu samoczynnego udam się do wykwalifikowanego rusznikarza z papierami, żeby mi to zrobił tak jak trzeba bo za duże ryzyko. Lepiej zapłacić kilka stówek i zapewnić sobie bezpieczeństwo prawne. A da się to zrobić z głową i tak jak trzeba bo cześć AKM-ów samopowtarzalnych ma spust samoczynny i jest dopuszczone do sprzedaży.


PS.
Chyba, że Cię źle zrozumiałem i nie masz na myśli dodatkowej osi, tylko tulejkę założoną na oś spustu samoczynnego. Bo jak się domyślam, aby założyć spust samoczynny na tą oś wpierw muszę pozbyć się tej tulejki.
Ostatnio zmieniony 2018-03-15, 02:09 przez Polim, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 6138
Rejestracja: 2011-12-05, 16:26
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: LARPAK » 2018-03-15, 08:08

Rozłóż cały mechanizm spustowy i sprawdź czy da się wyjąć tą oś.


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1580
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: kuras999 » 2018-03-15, 08:54

Polim pisze:I problemem może być tez fakt, że akurat w moim przypadku ośka jest dłuższa od standardowej i blokuje przełącznik trybu uniemożliwiając przełożenie na ogień ciągły.


Jest akurat na odwrót, ta dluższa oś blokuje możliwość przełączenia na ogień pojedynczy. W AK jest najpierw ciągły a potem pojedynczy.

Prawo nie określa w ilu punktach broń ma być zabezpieczona przed ogniem samoczynnym. Po prostu taka nie może być i już. Dlatego jeden producent zabezpiecza w jednym miejscu a inny w dziesięciu oba są tak samo legalne.
Ostatnio zmieniony 2018-03-15, 09:00 przez kuras999, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
rybek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 682
Rejestracja: 2004-09-14, 14:20
Lokalizacja: Poznań
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: rybek » 2018-03-15, 14:22

Polim pisze:Chyba, że Cię źle zrozumiałem i nie masz na myśli dodatkowej osi, tylko tulejkę założoną na oś spustu samoczynnego. Bo jak się domyślam, aby założyć spust samoczynny na tą oś wpierw muszę pozbyć się tej tulejki.

Ech, sorry. Pisałem z "pamięci" i coś mi się popieprzyło. O tej porze człowiek powinien już spać a nie pisać pierdoły na forum. :-D
LARPAK pisze:Rozłóż cały mechanizm spustowy i sprawdź czy da się wyjąć tą oś.

Wszystkie 3 ośki da się wymontować. Ta tuleja wypełnia miejsce po spuście samoczynnym. Możesz na przykład zamienić ośki i tę dłuższą dać na spust.
"Nigdy nie jest po wojnie. Zawsze jest przed wojną."


LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 6138
Rejestracja: 2011-12-05, 16:26
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: LARPAK » 2018-03-15, 18:00

Długość tej osi nie ma żadnego znaczenia przy karabinku samopowtarzalnym.
Należy pozbyć się tej tulejki i to tyle, a w jej miejsce wstawić spust samoczynny.

Obecność spustu samoczynnego nie sprawia ani nie odpowiada za ogień ciągły, ma zupełnie inne zadanie.


Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-15, 21:06

Czyli temat w zasadzie ogarnięty. Pozostał tylko drobny detalik. Trzeba zdobyć spust samoczynny . I tu pojawia się problem. Czasem się pojawiają w sprzedaży ale rzadko. Jak by ktoś miał namiary na nie niech mi da znać.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2019-05-13, 19:04

Po długich polowaniach udało mi się zdobyć za nieduże pieniążki spust samoczynny. Ponieważ inni tez byli zainteresowani wklejam tu linka do sprzedawcy, może moderator nie skasuje. http://bron-i-amunicja.armybazar.eu/pl/ ... -id119214/ Niestety u mnie kurek przy osi jest spiłowany i krótsze ramie spustu samoczynnego nie ma jak zablokować kurka. W związku z tym muszę kupić nowy kurek . Nigdzie nie znalazłem aktualnej oferty kurków do AKM ale jest sporo kurków do AK. Nie udało mi się ustalić czy one są zamienne. Może ktoś mnie oświeci i powie mi czy mogę bezproblemowo wymienić kurek na ten z AK?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2019-05-14, 18:41

Znalazłęm na forum braterstwa
LARPAK 20.10.2018 20:34

Kurek z karabinka AK nie występuje na wykazie części zamiennych, które można stosować do naprawy karabinków AKM.

Mimo, że w instrukcji napraw jest pokazana tylko jednak wersja kurka i stosownych wymiarów jakie należy zastosować przy naprawie to jednak to na wykazie części kurek do AK i AKM ma różnice 1 mm na długości i 0,2 mm na szerokości w części, w której przechodzi jego oś.


Więc teraz kolejny rok będę polował na kurek od AKM :)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1580
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: kuras999 » 2019-05-14, 20:00

Kurek od AKM na prawym ramieniu ma wyoblenie do współpracy z opóźniaczem. Ten od AK na pewno tego nie ma.


Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2019-05-14, 20:57

Kuras999 czyli jeżeli mam przerobiony na samopowtarzalny to brak tego wyoblenia dla mnie nie problem? Pytanie brzmi, czy ten kurek będzie prawidłowo współpracował z zaczepem kurkowym i zaczepem ognia pojedynczego bo w sumie 1 mm długości to nie dużo, z jednej strony co najwyżej się zeszlifuje a z drugiej ubytek 1 mm i tak wystarczy , żeby zaczep chwycił. Więc jak jeszcze zeszlifuje po 0.1 mm z jednej i z drugiej strony kurka przy osi to w sadzie powinno działać bez zbędnego tarcia. Dobrze wg Ciebie rozumuję? Opieram się o dane wymiarowe podane przez Larpaka.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


KG92RS
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2057
Rejestracja: 2016-12-29, 06:51
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: KG92RS » 2019-05-15, 01:40

Polim pisze:Więc teraz kolejny rok będę polował na kurek od AKM :)


Może nie...
http://www.zelenysport.cz/en/spare-parts-for-rifles/hammer


Rutek007
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2017-07-11, 19:48
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Rutek007 » 2019-05-15, 11:08

Polim

A spróbuj zobaczyć na stronie FB Radom. Kiedyś widziałem ich ogłoszenia na części za grosze. Napisz maila może mają....
Ostatnio zmieniony 2019-05-15, 11:10 przez Rutek007, łącznie zmieniany 1 raz.
CZ P-09 :)



Wróć do „Broń i amunicja - WBP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majster6, rafaelb