Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

Problem z AKMS

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-13, 09:09

Jak wynika z powyższych animacji, rysunków oraz obserwacji osobistych jasno wynika , że spust samoczynny spełnia 3 funkcje:

1: spuszcza kurek po zaryglowaniu suwadła przy ogniu ciagłym
2: Zabezpiecza przed strzałem w sytuacji niepełnego zaryglowania zamka poprzez blokowanie kurka
i 3 najważniejsze dla wszystkich posiadaczy AK i AKM przerobionych na ogień pojedynczy:
przytrzymuje kurek w niższej pozycji niż zaczep kurkowy przy przeładowywaniu ręcznym karabinku. Brak spusty samoczynnego powoduje, że kurek jest zatrzymany wyżej niż być powinien podczas ruchu powrotnego suwadła przez co mocno naciska na suwadło powodując silne tarcie a to może spowodować zatrzymanie się suwadła w "pół drogi". Dotyczy wyłącznie przeładowywania ręcznego bo po strzale człowiek nie jest w stanie tak szybko puścić spustu, żeby kurek nie zaczepił się o o zaczep ognia pojedynczego, który przytrzymuje kurek tak samo nisko co spust samoczynny.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 5822
Rejestracja: 2011-12-05, 16:26
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: LARPAK » 2018-03-13, 09:31

Ma to znaczenie przy ogniu ciągłym głównie - bo kurek jest na zaczepie.
Przy ogniu pojedynczym nie ma on znaczenia. Przed chwilą na sucho sprawdziłem na Berylu lekko odsuwając suwadło do tyłu i bez problemu oddałem suchy strzał.

Później sprawdzę jeszcze raz dokładniej na różnym odsunięciu suwadła.
Z tego co pamiętam z instrukcji to tam też działanie spustu samoczynnego jest opisane tylko w kwestii ognia ciągłego, a nie pojedynczego.


Dombek
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2017-03-09, 14:17
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Dombek » 2018-03-13, 09:47

Czy da się zamontować spust samoczynny do karabinka akm "Jack" czy tam konstrukcja uniemożliwia wykonanie takiej operacji?


Awatar użytkownika
Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-13, 10:21

@ Dombek musisz oglądnąć ten film https://www.youtube.com/watch?v=_eQLFVpOYm4 i sprawdzić czy twój Jack posiada, pina? ośkę? na której jest zamontowany spust samoczynny. Tam od 1:04 widać jak kurek się opuszcza pchany przez suwadło i z prawej strony jest blokowany przez spust samoczynny a z lewej strony przytrzymywany przez zaczep ognia pojedynczego. Gdy suwadło powróci do przodu kurek jest zwolniony przez spust samoczynny, ale nadal przytrzymuje go zaczep ognia pojedynczego. Ten zaczep puszcza kurek gdy zwalniasz spust i wtedy zatrzymuje się on wyżej na zaczepie kurkowym. Więc musisz mieć 3 elementy żeby dało się u ciebie zamontować spust samoczynny. Po pierwsze musi być ta ośka,pin na której jest zamontowany spust samoczynny, po drugie suwadło nie może być zeszlifowane po prawej stronie w miejscu gdzie zahacza o nie dłuższe skrzydełko spustu samoczynnego i po trzecie kurek musi mieć wcięcie tam gdzie "wpada" " krótsze skrzydełko spustu samoczynnego gdy kurek jest odciągnięty i spust samoczynny go blokuje. Oglądnij dokładnie swojego jacka i będziesz wiedział czy się da. ALe zwróć przede wszystkim uwagę czy suwadło u ciebie chodzi z taką samą płynnością gdy je powoli opuszczasz po przeładowaniu z wciśniętym spustem, kiedy jest przytrzymywane przez zaczep ognia pojedynczego i bez wciśniętego spustu. Bo możesz mieć po prostu "fabrycznie" inaczej wyprofilowany kurek i on nawet w wyższej pozycji, kiedy jest przetrzymywany przez zaczep kurkowy nie zahacza o suwadło.
Ostatnio zmieniony 2018-03-13, 10:31 przez Polim, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1376
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Problem z AKMS

Postautor: kuras999 » 2018-03-13, 10:31

Dombek pisze:Czy da się zamontować spust samoczynny do karabinka akm "Jack" czy tam konstrukcja uniemożliwia wykonanie takiej operacji?


A masz już ten karabinek fizycznie? jeśli tak to zobacz czy tej części nie masz fabrycznie ;)


Dombek
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2017-03-09, 14:17
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Dombek » 2018-03-13, 11:36

No właśnie nie mam, czekam na dostawę do sklepu, a pytam profilaktycznie, żebym mógł od razu działać jak kupię. :P


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1376
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Problem z AKMS

Postautor: kuras999 » 2018-03-13, 11:55

To zajrzyj w sklepie bo z dużym prawdopodobieństwem nie będziesz potrzebował nic kupować :)


Pavel26
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2018-01-09, 10:20
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Pavel26 » 2018-03-14, 10:57

Znalazłem już części do kupienia tj. spust samoczynny wraz ze sprężyną. Stan magazynowy. Potrzebuję jeszcze informacji jak zabrać się do rozbierania karabinu i jakie narzędzia sobie najlepiej przygotować. Fajnie by było gdyby ktoś podrzucił mi jakiś dobry link z youtuba. Do tej pory nie mogę znaleźć nic konkretnego.


Awatar użytkownika
Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-14, 11:26

Tylko upewnij się , że to do AKM-a. Łatwo dostepne sa do AK47 ale one nie pasuja do AKM-a.
Tu masz spust samoczynny do AK:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/spus ... 35934.html
a tu do AKM:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/spus ... 32165.html
One nie są zamienne.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Pavel26
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2018-01-09, 10:20
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Pavel26 » 2018-03-14, 12:13

Polim pisze:Tylko upewnij się , że to do AKM-a. Łatwo dostepne sa do AK47 ale one nie pasuja do AKM-a.
Tu masz spust samoczynny do AK:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/spus ... 35934.html
a tu do AKM:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/spus ... 32165.html
One nie są zamienne.


Ok zapytam jeszcze u dystrybutora, żeby się nie okazało się że od AK47, bo cena jest taka jak wskazałeś na pierwszej aukcji. A widzę, że różnica jest dość spora bo aż 50 zł. Najwyżej pozostanie mi zeszlifowanie kurka jak wcześniej było pisane.


Awatar użytkownika
Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-14, 20:13

Pavel26 pisze: Potrzebuję jeszcze informacji jak zabrać się do rozbierania karabinu i jakie narzędzia sobie najlepiej przygotować. Fajnie by było gdyby ktoś podrzucił mi jakiś dobry link z youtuba.

Jeśli chodzi o rozebranie broni musi ktoś bardziej doświadczony odpowiedzieć, ale nawet jeśli taką oś http://allegro.pl/3-x-os-mechanizmu-spu ... YzZlMjA%3D da się wybic wybijakiem do pinów to podejrzewam, że nie nada się do ponownego użytku .Tak mi to wygląda na zdjęciu. Możliwe też że trzeba spiłować główkę wepchać, uciąć końcówkę i wyciągnąć. Tu jest problem i potrzebna porada fachowca. Bo założenie nowej ośi i nadzianie na nią spustu samoczynnego /akurat w moim przypadku oryginalna sprężyna została na osi/nie powinno być problematyczne. Problemem może być naciągniecie sprężyny spustu samoczynnego i wepchanie jej do małej dziurki . Tu wg mnie przydadzą się takie narzędzia: https://pl.aliexpress.com/item/3-sztuk- ... 43073.html . I problemem może być tez fakt, że akurat w moim przypadku ośka jest dłuższa od standardowej i blokuje przełącznik trybu uniemożliwiając przełożenie na ogień ciągły. Zależy w jaki sposób kto ma przerobionego AKM-ana ogień pojedynczy . Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku, że nie będę ryzykował, że przypadkiem zrobię sobie broń samoczynną i popełnię przestępstwo, tylko po zdobyciu spustu samoczynnego udam się do wykwalifikowanego rusznikarza z papierami, żeby mi to zrobił tak jak trzeba bo za duże ryzyko. Lepiej zapłacić kilka stówek i zapewnić sobie bezpieczeństwo prawne. A da się to zrobić z głowa i tak jak trzeba bo cześć AKM-ów samopowtarzalnych ma spust samoczynny i jest dopuszczone do sprzedaży.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


LARPAK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 5822
Rejestracja: 2011-12-05, 16:26
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: LARPAK » 2018-03-14, 20:22

Polim pisze:ale nawet jeśli taką oś http://allegro.pl/3-x-os-mechanizmu-spu ... YzZlMjA%3D da się wybic wybijakiem do pinów


Wybija się wybijakiem z przybornika, a jak dobrze potrząśniesz to sama wypadnie, a czasami nawet bez potrząsania.

Polim pisze:to podejrzewam, że nie nada się do ponownego użytku .


Nie siej herezji.
Nada się bo do tego jest.

Polim pisze:Tak mi to wygląda na zdjęciu. Możliwe też że trzeba spiłować główkę wepchać, uciąć końcówkę i wyciągnąć.


Nic nie trzeba piłować!

Polim pisze:Tu jest problem i potrzebna porada fachowca. Bo założenie nowej ośi i nadzianie na nią spustu samoczynnego /akurat w moim przypadku oryginalna sprężyna została na osi/nie powinno być problematyczne.


Nie jest to żaden problem, wierz mi.
Jeżeli u siebie nie masz spustu samoczynnego, a masz oryginalną sprężynę na tej osi to jest tam ona tylko po to, aby utrzymywać pozostałe osie na miejscu co by Ci się spust nie rozsypał.

Pokaż jakieś zdjęcia.

Polim pisze:Problemem może być naciągniecie sprężyny spustu samoczynnego i wepchanie jej do małej dziurki .


Do jakiej małej dziurki?
Gdzie Ty chcesz ją pchać?
Wkładasz ją od góry i wsuwasz oś, następnie wkładasz spust samoczynny i przepychasz do końca.

Polim pisze:Tu wg mnie przydadzą się takie narzędzia: https://pl.aliexpress.com/item/3-sztuk- ... 43073.html .


Akurat te haczyki przydają się do rozebrania całego mechanizmu spustowego - jest łatwiej. Chociaż osobiście podobnych używam, ale narzędzi dentystycznych - trwalsze i można za grosze dostać.

Polim pisze:I problemem może być tez fakt, że akurat w moim przypadku ośka jest dłuższa od standardowej i blokuje przełącznik trybu uniemożliwiając przełożenie na ogień ciągły.


Pokaż zdjęcie bo coś mi tutaj nie gra!

Polim pisze:Zależy w jaki sposób kto ma przerobionego AKM-ana ogień pojedynczy . Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku, że nie będę ryzykował, że przypadkiem zrobię sobie broń samoczynną i popełnię przestępstwo, tylko po zdobyciu spustu samoczynnego udam się do wykwalifikowanego rusznikarza z papierami, żeby mi to zrobił tak jak trzeba bo za duże ryzyko. Lepiej zapłacić kilka stówek i zapewnić sobie bezpieczeństwo prawne. A da się to zrobić z głowa i tak jak trzeba bo cześć AKM-ów samopowtarzalnych ma spust samoczynny i jest dopuszczone do sprzedaży.


Spust samoczynny nie sprawi, że będziesz miał ogień ciągły bo do czego innego on służy.


Awatar użytkownika
Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-14, 21:32

O to fotki. To rude to nie rdza tylko jakiś tofot czy inny smar bo zakonserwowanego kupiłem i jeszcze nie wyczyściłem tak jak trzeba :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I dziękuję Larpak za cenne porady. Jestem zielony i kombinuje ledwo zapoznając się z zagadnieniem.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1376
Rejestracja: 2016-04-20, 13:47
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Online

Re: Problem z AKMS

Postautor: kuras999 » 2018-03-14, 21:44

Polim pisze:Tu wg mnie przydadzą się takie narzędzia: https://pl.aliexpress.com/item/3-sztuk- ... 43073.html

Te haczyki to mogą się przydać najwyżej do podrapania po głowie. One są z plastiku i nie nadają się do żadnych prac mechanicznych bo są tak miękkie.

A co do spustów samoczynnych to ten z AKM jest podcięty pod kołek zcalajacy ścianki komory i pewnie ten z AK wystarczyłoby tam lekko podszlifować.
Ostatnio zmieniony 2018-03-14, 21:54 przez kuras999, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Polim
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2017-07-18, 11:42
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Problem z AKMS

Postautor: Polim » 2018-03-14, 21:49

Ups. Nie doczytałem. Faktycznie. Więc wywaliłem 2,22 $ w błoto :-? W takim razie skorzystam z porady Laparka i poszukam gdzieś dentystycznych.

kuras999 pisze: A co do spustów samoczynnych to ten z AKM jest podcięty pod kołek zcalajacy ścianki komory i pewnie ten z AK wystarczyłoby tam lekko podszlifować.


Nie wydaje mi się aby to było możliwe bo w spuście samoczynnym od AK chyba zabraknie materiału do zeszlifowania. Przyjrzyj się spustowi z AK na zdjęciu:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/spus ... 35934.html
i spustowi do AKM:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/spus ... 32165.html

Długie skrzydełko od spustu AKM jest tak bardzo łukowate żeby ominąć kołek scalający, że aby zrobić tak szeroki łuk w spuście z AK to się go zeszlifuje całego. Chociaż mogę się mylić i trzeba zwyczajnie przymierzyć czy starczy materiału. Krótkie skrzydełko blokujące kurek, myślę że faktycznie da się odpowiednio zeszlifować, ale co do długiego mam poważne wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 2018-03-14, 23:05 przez Polim, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.



Wróć do „Broń i amunicja - WBP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Fizyk, Heniek75, kelvinpiotr, kuras999, linkiln, m2c, Maras, Matthius, mike4356, miras, Miszczszczelecki, roniin, salve76 i 28 gości