Problem z AKMS

Moderator: Moderatorzy WBP

Poprzedni tematNastępny temat
Pavel26
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 09 stycznia 2018, 10:20

Problem z AKMS

Post autor: Pavel26 »

Witam wszystkich. W ostatnim czasie zakupiłem swój pierwszy karabin mianowicie AKMS rok prod 1974 "strzałka w trójkącie". Podczas strzelania po wykorzystaniu ok 2 pełnych magazynów broń się zacieła. Suwadło pozostało w tylnym położeniu a kolejny nabój nie został podany. Zauważyłem, jakby zamek zahaczył o mechanizm spustowo uderzeniowy w taki sposób że zamek wraz z suwadłem nie były w stanie domknąć komory napojowej. Jedyne co udało mi się zrobić to rozebrać broń, wyjąć suwadło z tokiem i ponownie je założyć. Mogłem strzelać dalej, ale nadal zauważaly był opór szczególnie przy zbyt lekkim przeładowaniu. Proszę o wskazówki i podpowiedzi. Czy pozostaje jedynie wizyta u rusznikarza czy wystarczy porządne czyszczenie i smarowanie.

Sebastian
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 7326
Rejestracja: 30 marca 2003, 13:01
Lokalizacja: Suwałki

Re: Problem z AKMS

Post autor: Sebastian »

Najpierw sprawdz rure gazowa, czy nie skorodowana,pogieta itp. i nie stawia oporu tlokowi.Jezeli nie to wstaw zdjecie komory zamkowej z mechanizmem spustowym, zobaczymy co tam rusznikarz wymyslil kastrujac bron.
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2018, 12:44 przez Sebastian, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1725
Rejestracja: 20 kwietnia 2016, 13:47

Re: Problem z AKMS

Post autor: kuras999 »

Zamek raczej nie da rady zahaczać o mechanizm spustowy. Żeby wyeliminować problem z rurą zdemontuj ją i sprawdź czy pracuje lepiej bez rury. W którym miejscu masz nadmierny opór?

Pavel26
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 09 stycznia 2018, 10:20

Re: Problem z AKMS

Post autor: Pavel26 »

Może najlepiej zobrazuje to na tym filmiku: https://youtu.be/_eQLFVpOYm4
To będzie 1:19 gdzie mają się spotkać obie części. W tym momencie jest wyczuwalny opór. Kolokwialnie mówiąc gdy metal zahacza i metal.

Awatar użytkownika
kapera
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2434
Rejestracja: 16 listopada 2009, 21:29
Lokalizacja: Poraj k/Cz-wy

Re: Problem z AKMS

Post autor: kapera »

Ja bym obejrzał dokładnie magazynek , czy ewentualnie gdzieś o niego nie haczy zamek gdy wybiera nabój z magazynka .
„Ćwicz oko i dłonie w Ojczyzny obronie” KŻR- LOK

Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1725
Rejestracja: 20 kwietnia 2016, 13:47

Re: Problem z AKMS

Post autor: kuras999 »

Pavel26 pisze:Może najlepiej zobrazuje to na tym filmiku: https://youtu.be/_eQLFVpOYm4
To będzie 1:19 gdzie mają się spotkać obie części. W tym momencie jest wyczuwalny opór. Kolokwialnie mówiąc gdy metal zahacza i metal.

W momencie 1:19 na filmie elementy nie powinny siebie dotykać spust samoczynny jest pchnięty przez suwadło dopiero w momencie 1:21

Awatar użytkownika
z99
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 07 marca 2016, 10:55

Re: Problem z AKMS

Post autor: z99 »

Jest różnica z nabojem/bez naboju?

KG92RS
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2861
Rejestracja: 29 grudnia 2016, 06:51

Re: Problem z AKMS

Post autor: KG92RS »

Jeśli można, to mam małe pytanko nie związane z tematem wątku, ale ze wspomnianym filmem -> rzecz dotyczy trybu automatycznego: co trzyma kurek w dolnym położeniu, po przejechaniu suwadła do tyłu - id 1:33 do 1:35 ? Jakoś nie widzę, albom ślepy, jak kret...

Edit: cofam pytanie, już wiem... Ślepym....
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2018, 14:20 przez KG92RS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
z99
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 07 marca 2016, 10:55

Re: Problem z AKMS

Post autor: z99 »

KG92RS pisze:Jeśli można, to mam małe pytanko nie związane z tematem wątku, ale ze wspomnianym filmem -> rzecz dotyczy trybu automatycznego: co trzyma kurek w dolnym położeniu, po przejechaniu suwadła do tyłu - id 1:33 do 1:35 ? Jakoś nie widzę, albom ślepy, jak kret...


Spust samoczynny - 1:12 do 1:22
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2018, 14:22 przez z99, łącznie zmieniany 1 raz.

KG92RS
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 2861
Rejestracja: 29 grudnia 2016, 06:51

Re: Problem z AKMS

Post autor: KG92RS »

z99 pisze:
Spust automatyczny - 1:12 do 1:22


Dzięki -> zajrzałem do Tantala i pomyślałem... Faktycznie - nie bolało...
W moim egzemplarzu ów spust automatyczny jeszcze jest, mimo iż wygląda, że przy samopowtarzalnym, mogłoby go nie być...

Pavel26
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 09 stycznia 2018, 10:20

Re: Problem z AKMS

Post autor: Pavel26 »

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się że spód zamka haczy o mechanizm uderzeniowy. Dokładnie o cześć zabijającą iglice w momencie, gdy ta jest odchylona w pozycji poziomej. Czy jest możliwe żeby nazwę to linka oplatająca części była zbyt luźno? Dziś wieczorem dodam zdjęcia poglądowe wnętrza.

Awatar użytkownika
z99
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 07 marca 2016, 10:55

Re: Problem z AKMS

Post autor: z99 »

Pavel26 pisze:Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się że spód zamka haczy o mechanizm uderzeniowy. Dokładnie o cześć zabijającą iglice w momencie, gdy ta jest odchylona w pozycji poziomej. Czy jest możliwe żeby nazwę to linka oplatająca części była zbyt luźno? Dziś wieczorem dodam zdjęcia poglądowe wnętrza.

Mówisz o tym co widać w 0:35 na tym filmiku? -> https://www.youtube.com/watch?v=Ad_4whlPGzU
Że suwadło z zamkiem w ruchu powrotnym naciska na kurek? Przecież to normalne i ten opór zawsze jest. Sprężyna nie ma nic do tego, bo kurek i tak oparty jest o zaczep spustu i to on determinuje konkretną jego wysokość.

Pavel26
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 09 stycznia 2018, 10:20

Re: Problem z AKMS

Post autor: Pavel26 »

Dokładnie o ten moment mi chodzi. Tyle że miałem w ręku inny model i nie było to tak odczówalne, była większa płynność suwadła. A w szczególności nie do tego stopnia żeby broń się zacięła podczas strzelania.

Awatar użytkownika
przemyslawkolakowski
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 28 marca 2016, 16:52
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Problem z AKMS

Post autor: przemyslawkolakowski »

Jaka jest lokalizacja lego "problemowego "AKMSa?
Przemek

Awatar użytkownika
kuras999
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1725
Rejestracja: 20 kwietnia 2016, 13:47

Re: Problem z AKMS

Post autor: kuras999 »

W AK nie ma płynności przy przeładowywaniu, trzeba to robić zdecydowanym ruchem to nie AR.

Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”