.45 i .451 o szybkim gwincie
Moderator: Moderatorzy CP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 716
- Rejestracja: 17 stycznia 2008, 19:50
- Tematy: 22
- Lokalizacja: Kalisz
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 1309
- Rejestracja: 19 stycznia 2007, 09:34
- Tematy: 49
- Lokalizacja: Śląsk
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 1309
- Rejestracja: 19 stycznia 2007, 09:34
- Tematy: 49
- Lokalizacja: Śląsk
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
też nie kumamDomino81 pisze: Odważone dwa wsady po 5kg z cyną 2%.
Wyzwaniem okazały się też przygotowane wcześniej przeze mnie wkłady - 2X po 5 kg z odważoną cyną 2% - w końcu 5kg to niemal 80% kociołka - Dlatego idealny skład 2% utrzymał się tylko w pierwszym wkładzie.
jak masz w kociołku stop o jakimś składzie procentowym i dodajesz o takim samym to co się zmienia ?
potnij te "wsady" na małe kawałki, lej cały czas na max pełnym kociołku i dodawaj stopniowo te "małe kawałki"
-
- Moderator
- Reactions:
- Posty: 4420
- Rejestracja: 03 czerwca 2005, 09:00
- Tematy: 87
- Lokalizacja: Gliwice
- Grupa: Moderatorzy CP
- Domino81
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 152
- Rejestracja: 11 grudnia 2014, 10:25
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Bo mimo skręcenia termostatu na 3, dalej utrzymywana była temperatura ponad 800 stopni i nie wiem dlaczego.. może za szybko zacząłem odlewać.. zamiast poczekać i zobaczyć w którym momencie stabilizuje się temperatura i na jakim stopniu termostatu. Ogólnie miałem wrażenie, że termostat chodzi jak chce.
Zaworku nie rozwiercałem i łyżki nie mam - czy to jest warunek sine qua non? wszyscy na tym forum odlewają z łyżki? przecież ewidentnie po coś wymyślono kociołek z zaworem dolnym? w sumie to dość wygodne rozwiązanie. Czy to jest właśnie powód skaz?
Racja, powinienem robić wsady 2-3 kg odmierzone w porcjach z cyną, niestety pierwsze moje wsady były po 5kg - za duże by wrzucać wszystko na raz - z tego wszystkiego zrozumiałem, że należy operawać między poziomem maks a połową kociołka?
Zaworku nie rozwiercałem i łyżki nie mam - czy to jest warunek sine qua non? wszyscy na tym forum odlewają z łyżki? przecież ewidentnie po coś wymyślono kociołek z zaworem dolnym? w sumie to dość wygodne rozwiązanie. Czy to jest właśnie powód skaz?
Racja, powinienem robić wsady 2-3 kg odmierzone w porcjach z cyną, niestety pierwsze moje wsady były po 5kg - za duże by wrzucać wszystko na raz - z tego wszystkiego zrozumiałem, że należy operawać między poziomem maks a połową kociołka?
D.
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 1309
- Rejestracja: 19 stycznia 2007, 09:34
- Tematy: 49
- Lokalizacja: Śląsk
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
termostat lee to jest "dekoracja " nic więcej
kociołek z dolnym zaworem jest dla leniwych (czyli dla mnie też )
leje na max pełnym kociołku cały czas, zwykle za krótko czekam i mam źle obcietą nadlewkę cierpliwości brak
czym więcej ołowiu w kociołku tym wieksza bezwładność cieplna, jak dodajesz małe kawałki ołowiu do max pełnego to utrzymujesz prawie stała temperaturę, zreszta masz termometr sam zobaczysz
kociołek z dolnym zaworem jest dla leniwych (czyli dla mnie też )
leje na max pełnym kociołku cały czas, zwykle za krótko czekam i mam źle obcietą nadlewkę cierpliwości brak
czym więcej ołowiu w kociołku tym wieksza bezwładność cieplna, jak dodajesz małe kawałki ołowiu do max pełnego to utrzymujesz prawie stała temperaturę, zreszta masz termometr sam zobaczysz
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 1503
- Rejestracja: 27 grudnia 2005, 09:30
- Tematy: 4
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Yabu
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 249
- Rejestracja: 23 marca 2010, 20:19
- Tematy: 0
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Domino81
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 152
- Rejestracja: 11 grudnia 2014, 10:25
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Yabu
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 249
- Rejestracja: 23 marca 2010, 20:19
- Tematy: 0
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Można wykonać zewnętrzny układ regulujący temperaturę (bez modyfikacji kociołka). Dokładkość +/- 3*C w zależności od regulatora i czujnika. Pytanie tylko czy opłacalne bo koszt pewno wyniósł by około 300/400zł. Można jeszcze dodać wyświetlanie aktualnej temperatury itd.ddst1gs pisze:mam podobny problem, ale według mnie chyba nie da się kupić zewnętrznego termostatu, chyba że się mylę? ale wątpię niestety..
Można pewnie taniej ale dokładność będzie dużo niższa.
- Domino81
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 152
- Rejestracja: 11 grudnia 2014, 10:25
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
No moment, a coś takiego?Yabu pisze:Można wykonać zewnętrzny układ regulujący temperaturę (bez modyfikacji kociołka). Dokładkość +/- 3*C w zależności od regulatora i czujnika. Pytanie tylko czy opłacalne bo koszt pewno wyniósł by około 300/400zł. Można jeszcze dodać wyświetlanie aktualnej temperatury itd.ddst1gs pisze:mam podobny problem, ale według mnie chyba nie da się kupić zewnętrznego termostatu, chyba że się mylę? ale wątpię niestety..
Można pewnie taniej ale dokładność będzie dużo niższa.
http://allegro.pl/regulator-temperatury ... 62508.html
Ciekawe czy taką termoparę można zanurzyć śmiało w ołowiu..
http://allegro.pl/termopara-czujnik-tem ... 56006.html
Próbował ktoś? jeśli to szajs, to tak czy inaczej ja chciałbym komuś zlecić budowę takiego termostatu z wyświetlaczem i termoparą - tylko najlepiej taką dłuższą..
D.
- marekpajer
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 512
- Rejestracja: 17 maja 2010, 21:56
- Tematy: 0
- Lokalizacja: Kraków
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
A to błąd. Kawaleryjskim scharpsem IAB byłem 2 na 50, 3na 100m w Starachowicach 2013, w 2014 było trochę gorzej, ale w tym roku już częściej strzelam 90pkt na 50m. Karabinek strzela lepiej niż strzelec..44 pisze: Przy karabinkach kawaleryjskich w ogóle nie ważę , odrzucam tylko te które są ewidentnie wadliwe .
A co do odlewania, to leję na maszynce gazowej bez termometru. Po tym jak odklejają się pociski od kokili widzę, czy temp jest dobra i zwiększam, lub zmniejszam płomień. Odrzuty, to 1%. Z reguły 2 grupy wagowe odlewów, dokładność do 1,5gr. przy pociskach 520 gr. Odlewam na niskiej temp, więc nie muszę czekać długo z kokilą - ok 4 sek. i mam mało szlamu w kociołku.
PCP-ki i CP-ki
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 62
- Rejestracja: 03 kwietnia 2012, 17:29
- Tematy: 0
- Lokalizacja: Kołbaskowo
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy