IMO 2500 nie jest złą ceną za taki karabin, choć pewnie lepiej doskładać i kupić PH, albo zapolować na Egun. Na pewno warto obejrzeć przed zakupem. Krótka lufa to nie argument - niekoniecznie musi być mniej celna od dłuższej (lepsza charakterystyka drgań przemawia za krótką). Długość lufy w przypadku broni CP przede wszystkim rzutuje na prędkość początkową, a ta może być za mała do strzelania na 300 m i więcej. Setkę spokojnie obleci

.
Maykito już nieraz pokazywał na co stać karabiny Euroarms, tak ze starej jak i nowej produkcji - u mnie był opad szczeny jak zobaczyłem jak celne potrafią być, a conieco już postrzelałem z broni tej i owej i mam porównanie. Inna kwestia czy każdy EA jest celny, bo słabego oryginalnego PH jeszcze nie widziałem, to jest naprawdę bardzo solidnie zrobiona broń.
Potwierdzam również, że PH z włoskim drewnem jest znacznie cięższy od 100% Anglika przez co mniej składny. Z kolei 1861 jest niesamowicie składny, taki 19-wieczny AR15, ale również bardzo lekki i to nie musi być zaleta przy strzelaniu tarczowym.