Chrono

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Poprzedni tematNastępny temat
radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 849
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10
Tematy: 39

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Trochę eksperymentów z ustawieniami

Casio Exilim EX-ZR2100
Obrazek

Obrazek

Sony Alpha DSLR A300
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 849
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10
Tematy: 39

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Chronograf - rekomendowany przez BAR produkt 2018 w kategorii wyposażenia strzeleckiego
https://youtu.be/jdLl1qyK2TM?t=922
Obrazek

Awatar użytkownika
tommylee
Moderator globalny
Moderator globalny
Posty: 2127
Rejestracja: 13 maja 2007, 10:24
Tematy: 122
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Chrono

Post autor: tommylee »

Super.
Radek może czas zmienić RS232 na USB :-D
Pozdrawiam
Tomek :-)

ANSCHÜTZ 8002 S2 + T36 / DOT FFP

app.php/rules

Groul
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 20 kwietnia 2016, 15:36
Tematy: 18
Lokalizacja: Kościerzyna

Re: Chrono

Post autor: Groul »

Przydałby się jakiś program ogarniający pomiary i robiący wykres :)
?

poeta
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 887
Rejestracja: 02 czerwca 2015, 09:42
Tematy: 6

Re: Chrono

Post autor: poeta »

Rs prosto z procka leci, na USB będzie dodatkowy układ czytaj koszty. Moim zdaniem nie warto. Jak już szaleć to BT i aplikacja na mobilne. Wtedy wysoka cena się obroni

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 849
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10
Tematy: 39

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Dorobię oddzielną wkładkę ( moduł BT i USB) zamienną z DB9.

Awatar użytkownika
Michaus
Moderator
Moderator
Posty: 1546
Rejestracja: 20 maja 2010, 14:04
Tematy: 67
Lokalizacja: Pabianice

Re: Chrono

Post autor: Michaus »

tommylee pisze:Super.
Radek może czas zmienić RS232 na USB :-D

Dawno prosiłem o FTDI na płytce i "drukarkowe" gniazdo USB typu B (bo solidne).
Kolejnym krokiem byłoby użycie akumulatorów li-ion np 18650 i ładowanie tego za pomocą tego samego gniazda USB.
Radek twierdzi, że do zbędne, ale ktoś jakiś czas temu sprzedawał takie Radkowe chrono z powerbankiem, który je zasilał, więc to chyba nie tylko mój wymysł.

Ja do swojego chrono planowałem kiedyś dołożyć moduł Bluetooth (BTM-222), żeby nie plątać się z kablami i mieć podgląd danych na smartfonie lub laptopie.
Rejestrowanie pomiarów na karcie SD / microSD, to byłby już szczyt ekstrawagancji i otwierałoby to furtkę do ewentualnej aktualizacji oprogramowania (mój prostownik do akumulatorów samochodowych tak może). :wink:
"Pijcie piwo! Picie piwa zapobiega rozlaniu się piwa na laptopa!"

Łódzka Grupa Strzelecka >>ORZEŁ<<

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 849
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10
Tematy: 39

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Zasilanie z 2-óch paluszków jest wygodne i są powszechnie dostępne. Używam Everactive: akumulatorki, baterie "industrial". Są też akumulatorki 8.4V "ready to use 6F22".

Zasilanie Chrono-R2:
[bbvideo=560,315]https://youtu.be/viVfTKUVCcU[/bbvideo]

Awatar użytkownika
Michaus
Moderator
Moderator
Posty: 1546
Rejestracja: 20 maja 2010, 14:04
Tematy: 67
Lokalizacja: Pabianice

Re: Chrono

Post autor: Michaus »

Jeśli mowa o wygodzie, to ja osobiście preferuję naładowanie urządzenia za pomocą ładowarki od telefonu (jak powerbank) zamiast szukać przybytku handlującego bateriami R6.
Żeby kupić przyzwoite baterie, muszę jechać do Ikei.
Łatwiej osiągalne są dla mnie 18650 dobrej jakości.
Przyznasz, że Li-Ion są lepsze niż Nimh'y..., ale jak to problem - mogą być R6 (eneloop/ladda też dadzą radę).
Byłoby super, gdybym nie musiał używać zewnętrznej ładowarki, kiedy wreszcie chrono będzie miało USB.
"Pijcie piwo! Picie piwa zapobiega rozlaniu się piwa na laptopa!"

Łódzka Grupa Strzelecka >>ORZEŁ<<

Awatar użytkownika
Cin91
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 24 czerwca 2016, 06:33
Tematy: 40
Lokalizacja: Wyszków/Warszawa

Re: Chrono

Post autor: Cin91 »

Wersję na li-ion też chętnie bym kupił. Ogromna ilość energii i mała podatność na różnice temperatur oraz wygodne ładowanie li-ion np. ładowarką Olight Magnetic UC, którą i tak mam zawsze przy sobie wraz z powerbankiem.

Baterie i aku NI-MH w zimę umierają niesamowicie szybko. Nowe baterie GP po nocy w bagażniku auta na mrozie -4*C przestały działać... trzeba było je ogrzać w dłoniach, aby chrono ruszyło. Z li-ion nie byłoby tego problemu. Do chrona 1 aku 14500 by pewnie w zupełności wystarczył. Warto rozważyć! :piwo:
Walther LG400 + Vortex DiamondBack 4-16x44 FFP

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 849
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10
Tematy: 39

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Nowoczesne akumulatory Ni-MH ready-to use są dobrym źródłem zasilania ze względu na niski koszt i małe samorozładowanie.

https://www.panasonic-eneloop.eu/en/ene ... r-2-pieces

Ni-MH ready to use
Pojemność: 2450mAh
Napięcie: 1,2V
Samorozładowanie: 85% po 1 roku
Żywotność: 500 cykli


Opracowanie TI - charakterystyka baterii
http://www.ti.com/lit/an/snva533/snva533.pdf


Nickel-Cadmium (Ni-Cd)
Nickel Metal-Hydride (Ni-MH)
Lithium-Ion (Li-Ion)

Gęstość energii
Obrazek
Stabilność napięcia ogniwa
Obrazek
Samorozładowanie. Nie dotyczy "ready to use"
Obrazek


Li-Ion mogą pracować w zakresie temp. -20-60°C ( Ładowanie w zakresie 0- 45 °C). NIe wykazują utraty pojemności zależności od temperatury.
Posiadają dużą ilość energii w małej objętości, jednak mają większy opór wewnętrzny ESR w porównaniu z Ni-MH. Zwarcie w obwodzie urządzenia lub baterii - może spowodować powstanie wysokiej temperatury i poparzenie użytkownika, a nawet eksplozję. Li-Ion jest droższa o i stosowana w sprzęcie o zwiększonej niezawodności.

Ładowanie wolne
Ni-MH prąd C/10, Ni-Cd akceptują C/3
Przeładowanie Ni-MH prądem większym niż C/40 może spowodować ich uszkodzenie. Również ładowanie przy odwróconej polaryzacji.
Temperaturowy zakres pracy Ni-MH: 0-50 °C. Najlepsze wykorzystanie w temperaturze: 25 °C

Ładowanie szybkie wymaga stoswania bardziej skomplikowanych układów ładowania z monitorowaniem parametrów napięcia, temperatury, prądu.
Ni-Cd, Ni-MH prąd 1C.
Li-Ion ładowanie szybkie 1 - 2 godziny ( ładowanie C-I, C-U)
Przykładowa charakterystyka ładowania Li-Ion
https://ep.com.pl/artykuly/10299-Akumul ... itowe.html

Obrazek


Li-Ion wymagają ładowarek constant-voltage (C-V), a nie stałoprądowych (C-C). Nie tolerują ładowania podtrzymującego "trickle charging". Nawet mały prąd przepływający przez naładowaną baterię Li-Ion może ją uszkodzić w ciągu minuty. Całkowite rozładowanie i ponowne naładowanie powoduje utratę pojemności i wzrost rezystancji wewnętrznej.

Końcowe napięcie rozładowania Li-Ion o napięciu nominalnym 3.6V to ~ 2.8–3.0V
https://batteryuniversity.com/learn/art ... h_voltages
Obrazek

Awatar użytkownika
Michaus
Moderator
Moderator
Posty: 1546
Rejestracja: 20 maja 2010, 14:04
Tematy: 67
Lokalizacja: Pabianice

Re: Chrono

Post autor: Michaus »

Doceniam, że zadałeś sobie tyle trudu, aby nas przekonać do swoich racji.
Ja mam swoje priorytety, Ty swoje...

Gdyby ktoś chciał kupić taniej eneloopy, to wieść gminna niesie, że są w Ikei pod nazwą Ladda. :one:
"Pijcie piwo! Picie piwa zapobiega rozlaniu się piwa na laptopa!"

Łódzka Grupa Strzelecka >>ORZEŁ<<

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 849
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10
Tematy: 39

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Z nową serią Eneloop R6/AA 2000mAh BK-3MCCE: Chrono-R2 mogło by pracować ciągle przez ok. 5 lat ( tzn.do zużycia akumulatorów).
BK-3MCCE pracują od - 20 °C. Trwałość do 2100 cykli ładowań. Zachowuje 70% pojemności po 10 latach ( upływność ładunku ).
https://www.hurt.com.pl/4-x-panasonic-e ... 17076.html

Stosując akumulatory w chronografie - dobrze jest chronić ich izolację przed uszkodzeniem stosując na obwodzie (po stronie "+"), cienką taśmą izolacyjną. Oryginalna izolacja z czasem ulega wytarciu i może dojść do zwarcia w metalowym uchwycie "+".

TomaszMk
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 18 grudnia 2015, 19:15
Tematy: 0
Lokalizacja: Bialystok

Re: Chrono

Post autor: TomaszMk »

A mi przykladowo z menu shot/pf brakuje historii.
Bo mozna tam przejsc do historii predkosci naciskajac s1 , ale jezeli mnie interesuje PF to juz nie.

Radecek mozliwa byla by historia Pf strzalow a menu z historia V przesunac do np Vmin czy innego?

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 849
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10
Tematy: 39

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Można zrobić po zmianie procesora w wersji od 2018 r.

Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Testy sprzętu - Wiatrówki”