Chrono

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Poprzedni tematNastępny temat
radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Aktualnie w Chrono-R2 wprowadzono usprawnienia w pomiarach: zwiększono rozdzielczość pomiaru i odporność na działanie gazów wylotowych. Można mierzyć CO2 i broń palną ( bezpiecznie mały kaliber ).


Obrazek

Dodatkowo kończymy pracę nad softem:
Obrazek

jur1950
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 28 lutego 2012, 11:33

Re: Chrono

Post autor: jur1950 »

Witaj.Czy na poprzednich chronometrach nie można mierzyć karabinków i pistoletów napędzanych CO2? a jak można,to w jaki sposób ? by nie był to błędny pomiar .Pozdrawiam i ewentualnie czekam na odpowiedz.
Rozrobiony.

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Można mierzyć - przy zachowaniu większej odległości od czujników ( 10-20 cm ). Jeżeli gazy wyprzedzą pocisk, to czujnik może zareagować i uniemożliwić pomiar. Zrobię filmik i testy z bronią palną - najlepsze źródło emitujące zakłócenia: hałas i gazy.

adambojarski
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 sierpnia 2017, 14:06

Re: Chrono

Post autor: adambojarski »

Witam jestem tutaj nowy na Waszym forum mam pytanie do radeceka czy może odsprzedać zaprogramowaną atmegę 8L z pierwszą wersję chronoV.1. znalazłem kod hex jednak po wgraniu nic nie funkcjonuje, a elektronikę zrobiłem w/g właśnie tamtego projektu. Bardzo byłbym zadowolony.
Uczę się na Eclipsie pisać programy ale to daleka droga do powiedzmy czeladnika.
Proszę o odpowiedż

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Ta stara wersja jest nie dostępna i nie stosuję procesorów w obudowie DIP. Z uruchomieniem na płycie uniwersalnej może być problem z zakłóceniami.

Chrono-R2 przeszło lifting. W takich gabarytach i cenie nie da się już nic zrobić o większej dokładności.

Tak wygląda nowa.
Obrazek

Stara wersja. Dostałem do naprawy. Wygląda na to że oberwało z kal. 9mm.
Obrazek

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Na filmie pomiar Walthera OSP i amunicji 5.56mm 2.56g i z odległości 30 cm od wylotu lufy. Lufa ułożona na podstawce. Na filmie widać jak iskry dolatują. Potem ta sama odległość i R2H.
https://youtu.be/BEqnV6wCjBk

Z kalibru 9mm nawet nie próbowaliśmy przez R2, tylko przez R2H z odległości ok. 1.2m ( bezstresowo ). Bliżej niż 1m będą zakłócenia przy dużej energii.

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Próbuję porównać z CED-em, zachwalanym na rynku amerykańskim, tylko jeszcze nie udało się go uruchomić. W słońcu generuje error, a po dodaniu podświetlenia w pomieszczeniu daje błędne niespójne pomiary.
Obrazek

Awatar użytkownika
tommylee
Moderator globalny
Moderator globalny
Posty: 2145
Rejestracja: 13 maja 2007, 10:24
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Chrono

Post autor: tommylee »

radecek pisze:Dodatkowo kończymy pracę nad softem:

Radek czy ten soft będzie kompatybilny z wersja chronografu bez obudowy???
Pozdrawiam
Tomek :-)

ANSCHÜTZ 8002 S2 + T36 / DOT FFP

app.php/rules

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Staram się robić, aby zachowana była zgodność nowych urządzeń z poprzednimi.
Od tego roku urządzenia mają 2 systemy jednostek: metryczny, imperialny oraz pomiar "power factor" do klasyfikacji IPSC.
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2018, 20:12 przez radecek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eclip2
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1379
Rejestracja: 17 stycznia 2008, 17:23
Lokalizacja: Kostry

Re: Chrono

Post autor: eclip2 »

Witam!
I jak tam prace nad softem?
Pozdrawiam!
B2->H55->HW97k->FN19->HW90->AT44 || BT3-9x40->BL3-9x40->BT3-9x40 DOA600->BT6-18x40
Łucznik wz.70 + Browning Buck Mark URX

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Soft zrobiony - jeszcze wymaga czasu na dopracowanie.

Powstaje seria z dodatkowymi funkcjami np. pomiar współczynnika balistycznego amunicji.
Szybki pomiar w jednym urządzeniu, wygodny przy robieniu krzywej balistycznej.
Bez konieczności stosowania kalkulatorów i robienia stanowisk pomiarowych z dwoma skalibrowanymi urządzeniami.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2018, 22:55 przez radecek, łącznie zmieniany 1 raz.

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Wzory malowane przez Maćka Obrazek

Awatar użytkownika
AJU
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 17 września 2015, 10:34
Lokalizacja: Goliszów

Re: Chrono

Post autor: AJU »

Z funkcji brakuje jeszcze transformaty Fouriera i będzie komplet :)
Tak na poważnie - czy będzie możliwość wykonania aktualizacji oprogramowania w sprzęcie?
AA TX200 MK3 + SWFA10x42MQ
________DGST Beaver________
Nie lubię wegetarian - smakują jak króliki...

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Starsze wersje do nowszych - tak, tzn. system metryczny / imperialny i pomiar wsp. mocy IPSC

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Re: Chrono

Post autor: radecek »

Została aktywowana funkcja do eksperymentów z fotografią "high speed".

Zdjęcie można wykonać w chronografie lub poza nim, ale wtedy trzeba zmierzyć wcześniej prędkość obiektu i obliczyć czas opóźnienia do wyzwolenia lampy błyskowej impulsem z chronografu ( ta opcja jest dobra do fotografowania destrukcji celu ).

Impuls 1us ( wyzwalany przyciskiem ) jest do testowania lampy błyskowej i regulacji nastaw aparatu.

Obrazek

Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Testy sprzętu - Wiatrówki”