Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

Chrono

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

desperado
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 2011-05-14, 08:19
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: desperado » 2014-06-25, 20:35

Czy jest znaczenie z ktorej strony chrono sie strzela?
Czy mozna tylko od tej gdzie wystaje wyfrezowany ceownik ? ?

Jaka jest optymalna odleglosc koncowki lufy od pierwszej bramki ?


Awatar użytkownika
Tomko80
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2007-04-06, 18:41
Lokalizacja: Tarnów
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Tomko80 » 2014-06-26, 00:24

strzelaj od strony od której jest przewidziane.
w sumie nie próbowałem strzelać od drugiej strony ale na moje oko powinno być to samo.
odległość od 1 bramki nie ma znaczenia, ważne żeby "przeleciało" przez obie bramki.
Hw 97k + DOT 6-24 AO


jur1950
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 2012-02-28, 11:33
Lokalizacja: olkusz
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

chrono

Postautor: jur1950 » 2014-06-26, 10:16

Witam kolegów.Też jestem posiadaczem chrona Radeckowego i mam pytanie; czy trzeba go porównywać z innymi chronami? czy wystarczy utrzymać wartość-odległość między bramkami 6,48- 6,50 i to już tak ma być i pokazuje nam prawdziwe wartości m/s .dobrze by było jak by nam odpowiedział na te pytania sam konstruktor w wolnej chwili.Pozdrawiam Jurek.


desperado
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 2011-05-14, 08:19
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: chrono

Postautor: desperado » 2014-06-26, 10:35

Konstruktor napisal, ze mierzysz bardzo dokladnie odleglosc miedzy bramkami suwmiarka i wpisujesz w chrono.
Z innymi nie trzeba porownywac, aczkolwiek jest taka mozliwosc by zrobic kalibracje do urzadzenia wzorcowego.
Ostatnio zmieniony 2014-06-26, 14:04 przez desperado, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Tomko80
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2007-04-06, 18:41
Lokalizacja: Tarnów
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Tomko80 » 2014-06-27, 21:45

porównywałem z combro i wyniki identyczne, różnica 1m/s , czyli błąd pomiarowy.
Hw 97k + DOT 6-24 AO


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 702
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: chrono

Postautor: radecek » 2014-06-30, 21:12

jur1950 pisze:Witam kolegów.Też jestem posiadaczem chrona Radeckowego i mam pytanie; czy trzeba go porównywać z innymi chronami? czy wystarczy utrzymać wartość-odległość między bramkami 6,48- 6,50 i to już tak ma być i pokazuje nam prawdziwe wartości m/s .dobrze by było jak by nam odpowiedział na te pytania sam konstruktor w wolnej chwili.Pozdrawiam Jurek.


Przy prędkościach wiatrówkowych np. gdy V=245m/s, zmiana z 6.50 na 6.55 spowoduje, że będzie pokazywany wynik: V=247m/s.
Można przyjąć, że jak chrono nieskalibrowane to błąd < 1.5%, a jak skalibrowane to ok. 0.5%

1) Test porównawczy dwóch chronografów:

Praktycznie różnice wynoszą 1m/s
http://www.youtube.com/watch?v=KkPeYqB8DkQ



2) Test dwóch chronografów ( jeden w obudowie i drugi bez obudowy ).
W tym teście w chronografie w obudowie zwiększyłem dwukrotnie taktowanie procesora w stosunku do drugiego chronografu. Nie miało to większego wpływu na dokładność. Wyniki były podobne.

----------------TEST-1-------------------
Chrono w obudowie:
V[m/s]
247.5; 252.2; 249.7; 249.4; 250.6;250.3;251.9;248.4; 250.3; 249.7

Esr=16.8J
Vsr=250m/s
Vmin=247m/s
Vmax=252m/s
dV=5m/s
SV=1m/s

Chrono bez obudowy:

V[m/s]
247.6; 252.8; 249.0; 249.4; 250.4;250.1;251.8;249.0; 249.9; 250.4

Esr=16.8J
Vsr=250m/s
Vmin=248m/s
Vmax=253m/s
dV=5m/s
SV=1m/s

----------------TEST-2-------------------
Tu zastosowałem różne wagi śrutu:

Chrono w obudowie:
V[m/s]
264.7; 248.1; 137.6; 79.8

Chrono bez obudowy:
V[m/s]
265.5; 248.5; 137.7; 79.7


jur1950
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 2012-02-28, 11:33
Lokalizacja: olkusz
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

chrono

Postautor: jur1950 » 2014-07-01, 20:49

Witam i dziękuję koledze Radeckowi za naświetlenie problemu.Pozdrawiam Jurek.


Awatar użytkownika
mariusz.w
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 5109
Rejestracja: 2011-07-30, 22:56
Lokalizacja: Bardzo Dziki Zachód
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: chrono

Postautor: mariusz.w » 2015-01-19, 22:52

Chrono w obudowie:
V[m/s]
247.5; 252.2; 249.7; 249.4; 250.6;250.3;251.9;248.4; 250.3; 249.7


Takie pytanko, jak ustawić większą dokładność wyświetlania pomiaru ?
Mam 2 chrona (stare i w obudowie) i oba pokazują wynik zaokrąglony do pełnych metrów.
Grzeczność ze spluwą jest lepsza od samej grzeczności. Al Capone
Porażkę odnosi ten , kto próbuje ...
Gdyby Jezus miał broń to by przeżył ... Homer Simpson


Awatar użytkownika
Jorguś
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 536
Rejestracja: 2008-04-27, 07:44
Lokalizacja: Lublin FrontWschodni
Grupa: Użytkownik komercyjny
Status: Offline

Re: chrono

Postautor: Jorguś » 2015-01-20, 08:10

mariusz.w pisze:Takie pytanko, jak ustawić większą dokładność wyświetlania pomiaru ?


Informacja dotyczy chrona w obudowie.

Po włączeniu chrona na wyświetlaczu powinno być ; E= 0,0 J V= 0 m/s
Wciskasz środkowy przycisk, na wyświetlaczu powinno być ; strzał 00
Wciskasz lewy przycisk, na wyświetlaczu powinno być ; V001, 0,0 m/s
W takim ustawieniu chrono pokazuje u góry ilość strzałów a u dołu prędkość w m/s z dokładnością do 0,1 po przecinku.
Obrazek Szycie Osprzętu Strzeleckiego http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=116842


Awatar użytkownika
doozers
Posty: 12
Rejestracja: 2014-01-11, 23:54
Lokalizacja: Wa-wa
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: doozers » 2015-02-19, 20:22

Witam,
mam pytanie odnośnie poprzedniej wersji, (tej bez obudowy).

Czy jeśli przymocuję szynę chrono do lufy kopiącej sprzężyny
to czy drgania powodowane w czasie dorzutu będą powodowały zakłócenia pomiaru?

Gdzieś wcześniej przeczytałem, że jest ono bardzo czułe.

Co prawda chodziło tam o strzelanie z broni palnej,
ale tak sobie myślę, że może chodzi o drgania przenoszone na układ bramek.
Chyba że jestem w mylnym błędzie.

Pozdrawiam,
Jacek


Awatar użytkownika
DaMciO
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 2013-08-26, 18:59
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: DaMciO » 2015-02-19, 21:05

Cześć .
Nie wiem jaką sprężynę masz na myśli ale ja miałem przymocowane do
AA i nie miałem problemu z pomiarem (problemem była jedynie dyndająca bateria :) )
Jeżeli to Hatsan to może być różnie .
Ostatnio zmieniony 2015-02-19, 21:13 przez DaMciO, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Beorn
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 439
Rejestracja: 2009-12-17, 11:04
Lokalizacja: podlaskie
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: Beorn » 2015-02-19, 21:21

Mam takie i sam mierzyłem na H125 nie było problemu.Jak jedną ręką trzymasz chrono na lufie a drugą naciskasz spust.Kwestia wprawy.Teraz mam bramkowe i jestem :)
auto i semi-auto fan


Awatar użytkownika
doozers
Posty: 12
Rejestracja: 2014-01-11, 23:54
Lokalizacja: Wa-wa
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: doozers » 2015-02-19, 23:30

Mam na myśli HW-50, z tego co mi wiadomo nie kopie jak Hatsan,
ale PCP to też nie jest :)
Ale skoro dało rade na AA to i na HW powinno zdać egzamin.


indrzyj
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2012-03-05, 21:45
Lokalizacja: Lubelskie
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Postautor: indrzyj » 2015-04-02, 19:45

Witam.
Mam taki problem z chrono radkowym bez obudowy kupiłem go tu na forum używane, wczoraj działało jeszcze możliwie a dziś przeważnie po każdym strzale pokazuje się napis ,,zakres,, na jakieś 40 strzałów może 3 razy pokazało jakiś pomiar.Może ktoś miał taki problem ,czy dam radę coś z tym zrobić czy raczej trzeba wysłać do producenta na naprawę.
Dzień bez pykania to dzień przepykany - Zuka Mikume


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 702
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Offline

Postautor: radecek » 2015-04-02, 21:03

Można sprawdzić plexi, czy nie popękane przy pierwszej bramce oraz fototranzystor, czy się nie odkleił. Jak odklejony - to oczyścić z kleju powierzchnię plexi i fototranzystora i przykleić klejem np cyjanoakrylowym.



Wróć do „Testy sprzętu - Wiatrówki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości