Chrono

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Poprzedni tematNastępny temat
radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Chrono

Post autor: radecek »

Udało się w końcu zbudować chrono :) . Pozostało jeszcze kilka zmian w oprogramowaniu i w konstrukcji szyny. Na zdjęciu prototyp chrono i pomiar energii wylotowej śrutu Exact o wadze 5.5mm wystrzelonego z HW90 5,5mm ( ok. 20barów). Śrut H&N DSA o wadze 0.89g uzyskuje prędkość ok. 187m/s i energię 15,6J
Obrazek
Opracowanie będzie udostępnione poprzez moją stronę.
Obrazek

Poniżej pomiar: energia w funkcji ciśnienia gasram HW90 5,5mm:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 czerwca 2007, 09:27 przez radecek, łącznie zmieniany 1 raz.

tatar.tatar
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 15 marca 2006, 17:28
Lokalizacja: Poznań

Post autor: tatar.tatar »

A gdzie będzie udostepniony adres strony ? :D ;)
Slavia 631 + SM E59 + BT 3-9x40, Makarow MP-654K.
Grupa Strzelecka Dziki Zachód

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Post autor: radecek »

tatar.tatar pisze:A gdzie będzie udostepniony adres strony ? :D ;)


Cześć: na razie wszystko na drutach. Jak skończe opracowanie to umieszczę adres.
pozdr.
radek

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Post autor: radecek »

Igor Jeleński pisze:Szukam bezskutecznie ATiny44 ( lub 84 ) .. nie wiesz gdzie to kupić....?


Cześć: można spróbować poprzez stronę Atmela lub poprzez JM Elektronik. Na stronie Atmela jest formularz "Sample request". Inni producenci: Maxim, Texas, Analog Devices, przysyłają próbki szybko.

Igor Jeleński pisze:nie można by "wyrzucić" kwarcu , a ustawić zegarek na internal 8Mhz?


W Atmega8 oscylator wewnętrzny jest RC. Kwarc zmniejsza błąd pomiaru czasu. Przy 4MHz pomiar czasu odbywa się z rozdzielczością 0.25us.
Wzmacniacz jest zrobiony na 2 tranzystorach BC547B. Przerwanie INT0 uruchamia licznik wewnętrzny, a INT1 zatrzymuje. Mierzony czas = licznik/4

Gaworon
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 27 grudnia 2005, 10:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Gaworon »

witam,
koledzy a jaki jest koszt takiego chrono home made?? tzn ile podzespoly kosztuja tak okolo?
Daystate MK4,AA ProSport,FalconPF25CSProfile Leapers3-9x32,HW97+BL 5-15x40,Slavia631+Nikko,H55,B4+pistole

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Post autor: radecek »

Gaworon pisze:witam,
koledzy a jaki jest koszt takiego chrono home made?? tzn ile podzespoly kosztuja tak okolo?


W wersji takiej jak na zdjęciu koszt elementów nie przekroczy 50zł
pozdr. Radek

Gaworon
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 27 grudnia 2005, 10:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Gaworon »

+ koszty produkcji bo ja lutownica to potrafie sobie nos przypalic.... :D
Daystate MK4,AA ProSport,FalconPF25CSProfile Leapers3-9x32,HW97+BL 5-15x40,Slavia631+Nikko,H55,B4+pistole

seBOOL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 983
Rejestracja: 18 czerwca 2005, 21:44
Lokalizacja: Śrem Wlkp.

Post autor: seBOOL »

hmmmm...

czekam z niecierpliwością na obiecaną stronkę albo więcej szczegółów.

swoją drogą korzystając z okazji że odezwali się koledzy obstukani
w elektronice może ktoś ma patent jak wykorzystać netebooka
jako chrono...

pozdrawiam
I. Regulamin ogólny
d) umieścić własną sygnaturę tekstową bądź graficzną w podpisie, o maksymalnej, łącznej wielkości odpowiadającej 3 linijkom tekstu, w tym link do strony hobbystycznej (niekomercyjnej),

crossbow
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 07 listopada 2006, 21:46
Lokalizacja: Opole

Post autor: crossbow »

Witam,

Odnośnie tematu powiem tak, zmajstrowanie takiego chrono to naprawdę nic trudnego ;-) Sam jakiś czas temu nie wytrzymałem i skleciłem podobne z tego co miałem w domu. Zajęło mi to od strony elektrycznej(prototyp) jakieś 40min. Program to dosłownie pare linijek. Najważniejsza jest moim zdaniem część mechaniczna. Tu potrzeba naprawdę precyzji, żeby toto poprawnie działało. Zgadzam się z tobą Senio, że pierwszy lepszy z brzegu sobie z tym nie poradzi, ale od czego ma się kolegów. Nikt przecież nie weźmie kasy za zaprogramowanie procesora. Jeżeli autor projektu podejdzie do niego poważnie i pokaże wszystkim co i jak to osoba, która potrafi posługiwać się lutownicą na pewno sobie poradzi. Jeszcze pytanie do autora – dlaczego zastosowałeś po trzy diody nadawcze? Ja w mojej wersji mam pojedynczą, która oświetla otworek o śr. 1mm uzyskując takiej samej średnicy wiązkę. Pozwala to precyzyjnie ustawić odległość miedzy bramkami.
HW30 custom + weaver RV9

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Post autor: radecek »

crossbow pisze: dlaczego zastosowałeś po trzy diody nadawcze? Ja w mojej wersji mam pojedynczą, która oświetla otworek o śr. 1mm uzyskując takiej samej średnicy wiązkę. Pozwala to precyzyjnie ustawić odległość miedzy bramkami.


Diody umożliwiają uzyskanie szerszej wiązki podczerwieni i nie ma potrzeby precyzyjnego przykładania lufy - trzeba strzelić przez bramki optyczne i jest pomiar. Przy odpowiedniej konstrukcji bramek można by też mierzyć prędkość dolotową.

seBOOL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 983
Rejestracja: 18 czerwca 2005, 21:44
Lokalizacja: Śrem Wlkp.

Post autor: seBOOL »

no i jak tam kolego :027:

temat umarł ??
I. Regulamin ogólny
d) umieścić własną sygnaturę tekstową bądź graficzną w podpisie, o maksymalnej, łącznej wielkości odpowiadającej 3 linijkom tekstu, w tym link do strony hobbystycznej (niekomercyjnej),

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Post autor: radecek »

seBOOL pisze:no i jak tam kolego :027:

temat umarł ??


Na razie mierzy nieźle tyle, że wszystko jeszcze na drutach. Przykład pomiaru prędkości :)
Obrazek
Może zbyt dużo nie pisać, bo Senio może zlać z dwururki siurem parabolicznym:)

seBOOL
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 983
Rejestracja: 18 czerwca 2005, 21:44
Lokalizacja: Śrem Wlkp.

Post autor: seBOOL »

hmmmm łatwo się poddajesz...

są ludziska co tylko czekają i nie zawachają się pomajstrować
z pomocą pomysłodawcy oczywiście :D
ja na tym nie znam się zupełnie ale mając dokładny opis
chętnie bym się pobawił...kiedyś składałem dla zabawi kity :-)
takie zestawy z pierdo-elektroniką :P :D
I. Regulamin ogólny
d) umieścić własną sygnaturę tekstową bądź graficzną w podpisie, o maksymalnej, łącznej wielkości odpowiadającej 3 linijkom tekstu, w tym link do strony hobbystycznej (niekomercyjnej),

radecek
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 11 lutego 2007, 22:10

Post autor: radecek »

seBOOL pisze:hmmmm łatwo się poddajesz...
są ludziska co tylko czekają i nie zawachają się pomajstrować


Na razie ogranicza minie czas. Zmajstrowanie elektroniki na płycie uniwersalnej powinno zająć dwa popołudnia. Jutro wstawię linka do dokumentacji i oprogramowania. Program będzie umożliwiał: pomiar energii, prędkości oraz wprowadzanie wagi śrutu.

schlingel
Posty: 6
Rejestracja: 12 kwietnia 2007, 00:36

Post autor: schlingel »

o jak będzie projekt płytki drukowanej to ja dam rade :D

Taki pomysł, może zbierz listę ludzi którzy chcą sobie takie cudo zrobić wylicz koszt układu, programowania i transportu a my zrobimy ci przelewy na konto, bo programatora nie posiadam, a lutownice i cynę owszem :)

Pozdrawiam i trzymam kciuki

@Senio
To przecież nie ci co NIE zrobią się liczą ;P
One shot, one kill.
No luck, just skill.

Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Testy sprzętu - Wiatrówki”