Drodzy Użytkownicy,

Od dnia 25 maja 2018 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, określane jako RODO.

W związku z tym poniżej regulaminu forum zostały zamieszczone wytyczne związane z tym rozporządzeniem.

Bardzo proszę poświęcić chwilkę i wczytać się w te przepisy, nie jest tego dużo.

Regulamin i rozporządzenie

Pozdrawiamy,
Administracja forum

Chronograf-R2H

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
Michaus
Moderator
Moderator
Posty: 1500
Rejestracja: 2010-05-20, 14:04
Lokalizacja: Pabianice
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: Michaus » 2017-02-02, 16:16

Kupić można u autora tego tematu. :-D
"Pijcie piwo! Picie piwa zapobiega rozlaniu się piwa na laptopa!"

Łódzka Grupa Strzelecka >>ORZEŁ<<


Awatar użytkownika
RedSiedemosiem
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 409
Rejestracja: 2017-03-19, 21:05
Lokalizacja: Warszawa, Kraków, Olkusz
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: RedSiedemosiem » 2017-03-27, 20:54

Ja chyba kupie 3-cie chrono od Radecka... (mialem te wczesniejsze, na aluminiowym szkieletorku). Przy okazji, tamta wersja do ilu m/s smiga?
ROMB, Braterstwo, KS Garda.


Hegemon
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2017-06-19, 17:42
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: Hegemon » 2017-08-24, 11:34

Pytanie odnośnie wersji R2H w porównaniu do R2A. Czy większa wysokość miedzy czujnikami nie wpływa na wynik pomiaru?

Jak można zweryfikować wynik z tego chrono oprócz porównywania do innego? Każdy chronograf ma jakiś margines błędu czy pomiaru wiec porównywanie ich miedzy sobą to tylko założenie że któryś z nich robi to dokładniej (jest wzorcowy) Mi chodzi mi o to jak ustalić wzorzec niezmienny że zmierzone 250 m/s jest faktycznie i realnie ta prędkością w rzeczywistości.

W ogóle chyba kupię te chrono.
Ostatnio zmieniony 2017-08-24, 12:21 przez Hegemon, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
wiatq
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 2016-05-14, 18:53
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: wiatq » 2017-08-24, 11:47

Sorry za oftop ale przypomina mi to dialog z jednego z seriali:
- która jest godzina?
- 10:00
- Nie możliwe - Twój zegarek źle chodzi?
- A co jeśli wszystkie zegarki źle chodzą a ten który wskazuje 10:00 chodzi dobrze?
:651:

No właśnie.


Hegemon
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2017-06-19, 17:42
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: Hegemon » 2017-08-24, 12:21

A no może i przypomina ale niestety tak jest. :-D
Dobrze że tylko przypomina bo ja nigdzie nie stwierdziłem że wszystkie chronometry mierzą źle.

A co do zegarków, wszystkie zegarki ustawia się do wzorcowego czasu (atomowego zegara) podawanego w radiu, interecie. Każdy zegarek ma swój "mechanizm" odliczający czas i prędzej czy później wymaga korekty.
Gdyby tak nie było wzorca i każdy by od kogoś ustawiał zegarek to gwarantuje że szybko powstały by ogromne różnice w czasie.

A z ciekawości jaki to serial?


Awatar użytkownika
Michaus
Moderator
Moderator
Posty: 1500
Rejestracja: 2010-05-20, 14:04
Lokalizacja: Pabianice
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: Michaus » 2017-08-24, 13:13

Może ten post pomoże: viewtopic.php?p=1601783#p1601783 :568:
Proponuję przeczytać cały wątek podlinkowanego powyżej posta. Powinno to rozwiać większość wątpliwości.
Wydaje mi się, że produkt Radka na przestrzeni lat obronił się sam.
Piszę to jako zadowolony klient i właściciel jednej ze starszych wersji. :wink:

Kiedyś przesłałem Radkowi kilka moich sugestii, ale nie spotkały się wtedy z jego uznaniem.
Wymyśliłem, że precyzyjniejszą i jednocześnie bardziej prądożerną wersję, można by było zasilać z akumulatorów (np 18650), ładować / zasilać za pośrednictwem portu USB, który pozwalałby również na komunikację (przez zintegrowane FTDI FT232RL), bo zdecydowana większość współczesnych komputerów nie ma już portu RS232.
Jako opcje dodatkowe: możliwość rejestracji danych na karcie SD / microSD dla tych, którym nie chce się taszczyć laptopa na strzelnicę i ew. wyświetlacz graficzny, który pozwalałby na jednoczesne pokazywanie większej ilości informacji.

Tak poza konkursem o działaniach nieuczciwej konkurencji: viewtopic.php?f=26&t=143427 :568:
"Pijcie piwo! Picie piwa zapobiega rozlaniu się piwa na laptopa!"

Łódzka Grupa Strzelecka >>ORZEŁ<<


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 789
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: radecek » 2017-08-24, 13:21

Precyzyjne wykonanie szczelin i dobra konstrukcja minimalizuje błędy. Ja sprawdzam metodą elektroniczną, która szybka i wystarczająca. Można zrobić dokładną kalibrację bez wzorca, za pomocą dwóch rozkalibrowanych chronografów - ale jest to pracochłonne. Na forum nie będę o tym pisał, żeby nie ułatwiać, życia konkurencji.

Te dwa kalibrowałem elektronicznie i metodą porównawczą z innym moim modelem.
https://www.youtube.com/watch?v=7oHLx90J_Sg

Metoda przez porównanie z drugim modelem:
https://youtu.be/quZRRjWWfgU


Hegemon pisze:Pytanie odnośnie wersji R2H w porównaniu do R2A. Czy większa wysokość miedzy czujnikami nie wpływa na wynik pomiaru?

Jak można zweryfikować wynik z tego chrono oprócz porównywania do innego? Każdy chronograf ma jakiś margines błędu czy pomiaru wiec porównywanie ich miedzy sobą to tylko założenie że któryś z nich robi to dokładniej (jest wzorcowy) Mi chodzi mi o to jak ustalić wzorzec niezmienny że zmierzone 250 m/s jest faktycznie i realnie ta prędkością w rzeczywistości.

W ogóle chyba kupię te chrono.
HW90K, HW90 4.5mm, Daystate MK4 5.5mm


Hegemon
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2017-06-19, 17:42
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: Hegemon » 2017-08-24, 15:11

Michaus pisze:Może ten post pomoże: viewtopic.php?p=1601783#p1601783 :568:
Proponuję przeczytać cały wątek podlinkowanego powyżej posta. Powinno to rozwiać większość wątpliwości.
Wydaje mi się, że produkt Radka na przestrzeni lat obronił się sam.
Piszę to jako zadowolony klient i właściciel jednej ze starszych wersji. :wink:

Dzięki za linka. No faktycznie rozwiewa wątpliwości prawie wszystkie. Jest co czytać, mnóstwo informacji.
Produkt dobrze się broni. :-D
A twoje sugestie to jak najbardziej właściwe jeśli produkt ma być zawsze nowoczesny. Popieram.


Radecek, dzięki za info. Widzę na filmie dwie wersje i faktycznie różnice pomijalne, można powiedzieć żadne.
Mam ochotę mierzyć prędkości na większym dystansie i dlatego chcę większą odległość między czujnikami aby to było w miarę bezpieczne dla sprzętu.
Radeck, rozumiem że mogę zakupić już skalibrowany sprzęt? Czy sam muszę mierzyć odstęp między diodami?
Czy RH2 to wersja z zegarem 16Mhz?
Port tylko RS232, Usb jeszcze nie ma?
Jakiś kabel do kompa albo do smartfona?


Awatar użytkownika
wiatq
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 2016-05-14, 18:53
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: wiatq » 2017-08-24, 18:52

Nie zależnie którą wersję kupisz (polecam do R2H) ale raczej postaw przed chronografem jakąś osłonę jesli chcesz strzelać z większej odległości. Zawsze coś może pójśc nie tak i będzie zonk - rozstrzelane chrono.
Co do złącza to każda z wersji posiada RS232. Wystarczy kabel 232 do usb i możesz bez problemu podłączyć do kompa, a jesli masz przelotkę na mikro usb to i do smartfona. Działa idealnie i z PCtami i z Androidami (na nich używam i testuje zgrywanie danych). W sumie jestem w trakcie kończenia małego artykułu z instrukcjami jak i czym zgrywać dane z chrono więc jak w końcu skończę pozwolę sobie podkleić tutaj link.


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 789
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: radecek » 2017-08-24, 19:07

Wer. R2, R2A i H są z zegarem 16MHz i są sprawdzane i kalibrowane elektronicznie. Interfejs komunikacyjny jest nadal szeregowy i komunikacja przez kabel usb-com ( można dokupić ). Aktualna nowsza płytka ma wyprowadzone pola do podłączenia innych urządzeń peryferyjnych zamiast portu COM.
HW90K, HW90 4.5mm, Daystate MK4 5.5mm


Hegemon
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2017-06-19, 17:42
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: Hegemon » 2017-08-25, 12:09

Radecek, dzięki za info. Kupuję sprzęt, PW.
radecek pisze:Aktualna nowsza płytka ma wyprowadzone pola do podłączenia innych urządzeń peryferyjnych zamiast portu COM.

Czy to znaczy że mogę sobie dolutować USB?


wiatq pisze:Nie zależnie którą wersję kupisz (polecam do R2H) ale raczej postaw przed chronografem jakąś osłonę jesli chcesz strzelać z większej odległości. Zawsze coś może pójśc nie tak i będzie zonk - rozstrzelane chrono.

To racja, nie chce mi się ale jednak zrobię sobie jakąś osłonę z blachy i może nawet małe okienko plexiglas na widok wyniku.


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 789
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: radecek » 2017-08-26, 07:37

Tak - można samemu podłączyć USB, tylko muszę zrobić adapter do wstawienia zamiast złącza COM. Złącze kom zostaje bo jest wygodnie do podłączenia interfejsu radiowego do komunikacji.

Przy montażu sprawdza się kalibracja elektroniczna i nie zajmuje czasu.
https://youtu.be/SdKPE7PRt-M
HW90K, HW90 4.5mm, Daystate MK4 5.5mm


Awatar użytkownika
hrabia
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2004-10-07, 21:03
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: hrabia » 2017-08-27, 14:11

Możecie Dać linka do kabla RS-232, który można podpiąć pod to Chrono-R2A?
Sporo jest w necie kabli, ale który pracuje na windzie 10?


radecek
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Posty: 789
Rejestracja: 2007-02-11, 22:10
Lokalizacja: Napierstkowo
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: radecek » 2017-08-28, 10:45

Bez problemu powinno działać z kablami na układzie PL2303 Prolific lub CH340.
HW90K, HW90 4.5mm, Daystate MK4 5.5mm


Awatar użytkownika
Michaus
Moderator
Moderator
Posty: 1500
Rejestracja: 2010-05-20, 14:04
Lokalizacja: Pabianice
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Status: Offline

Re: Chronograf-R2H

Postautor: Michaus » 2017-08-29, 00:00

Ja używam takiego: http://www.meraprojekt.com.pl/mp00102a.html - działa zawsze i ze wszystkim, czego nie mogę powiedzieć o Prolific.
Chodziła mi też po głowie opcja doposażenia chrono w moduł Bluetooth: http://www.meraprojekt.com.pl/mp-bt-rs232.html
"Pijcie piwo! Picie piwa zapobiega rozlaniu się piwa na laptopa!"

Łódzka Grupa Strzelecka >>ORZEŁ<<



Wróć do „Testy sprzętu - Wiatrówki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości